GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hakeri od Manchester Uniteda traže milijunsku otkupninu za podatke

Hakeri od Manchester Uniteda traže milijunsku otkupninu za podatke
OTKUPNINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2020 / 08:25
Autor: SEEbiz / Bug.hr
MANCHESTER - Trenutačno treći najvrjedniji nogometni klub u svijetu, Manchester United, krajem prošloga je tjedna bio metom hakera. Nepoznati napadači upali su im u računalni sustav te ga zarazili, kako se čini nekom vrstom ransomware ucjenjivačkog malwarea.

Stručnjaci kluba brzo su reagirali i spriječili daljnje širenje zloćudnog programa kako bi umanjili štetu koju bi im hakeri mogli učiniti, i u tome su djelomično bili i uspjeli. Web stranica, služba za odnose s medijima, webshop i ostali bitni sustavi nisu zahvaćeni napadom, niti je isti kompromitirao podatke njihovih pretplatnika na ulaznice, navijača ili kupaca.

U pomoć su iz kluba pozvali i vladinu agenciju za kibernetičku sigurnost (National Cyber Security Centre) kako bi zajednički istražili ovaj sigurnosni incident i osigurali što bržu ponovnu uspostavu normalnog rada klupske računalne infrastrukture.

Međutim, čak i sada, tjedan dana nakon napada, čini se kako situacija interno još uvijek nije u potpunosti razriješena. Engleski mediji javljaju da napadači od Manchester Uniteda traže otkupninu, čiji se iznos neslužbeno smješta na razinu od nekoliko milijuna funti. U slučaju da otkupninu ne plate, mogli bi riskirati da im napadači načine daleko veću štetu tako što će povjerljive podatke pustiti u javnost.

Iz kluba ili agencije NCSC nisu objavili postoje li sumnje o tome tko bi napadači mogli biti, niti koji bi im mogli biti motivi za ovakav napad (osim, dakako, glavnog motiva – novca). NCSC je ranije izvijestio kako je prošle godine neimenovani nogometni klub iz Engleske bio suočen sa sličnim napadom i da je tada otkupnina za podatk bila postavljena na 5 milijuna funti.

Nakon što se ova situacija razriješi na ovaj ili onaj način, Manchester Unitedu prijeti i kazna nacionalnog regulatora ICO (Information Commissioner's Office) u slučaju da se utvrdi sigurnosni proboj u smjeru privatnih podataka korisnika koje u klubu nisu adekvatno zaštitili. Ta kazna mogla bi iznositi do čak 18 milijuna funti ili 2% ukupnog godišnjeg prihoda kluba. Iz vodstva Premier lige, čiji je Manchester United dio, jučer su izjavili da kršenja privatnosti navijača, prema sadašnjim podacima, nije bilo.

Tagovi: Manchester United, hakeri, hakerski napad, National Cyber Security Centre
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE