GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grad Rijeka i A1 Hrvatska zajedno grade pametniji sustav gospodarenja otpadom

Grad Rijeka i A1 Hrvatska zajedno grade pametniji sustav gospodarenja otpadom
GOSPODARENJE OTPADOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 19:09
Autor: SEEbiz
RIJEKA – U centru Rijeke postavljeno je 15 od ukupno 25 pametnih spremnika za otpad koje će grad imati do kraja ožujka. Spremnici koje je isporučila A1 Hrvatska pomažu u održivom gospodarenju otpadom, čuvajući okoliš i zdravlje ljudi te smanjuju učestalost pražnjenja i odvoza otpada, a time i ugljični otisak gradskog sustava zbrinjavanja otpada.

Opremljeni su solarnim panelom što ih čini samoodrživima. Zahvaljujući ugrađenoj preši, kapacitet im se povećava za 10 puta te se tako smanjuje učestalost pražnjenja odnosno odvoza otpada. Uz IoT senzore napunjenosti i opremu za komuniciranje s A1 Digital IoT cloud platformom u realnom vremenu, omogućen je uvid u stanje, optimizacija rute i troškova odvoza što ih sve čini pametnim spremnicima za otpad. Komunikaciju ostvaruju A1 NB IoT mrežom koju karakterizira nacionalna pokrivenost, pouzdanost i sigurnost te povezivanje velikog broja pametnih uređaja i senzora.

A1 Hrvatska će gradu Rijeci isporučiti ukupno 25 kompleta pametnih spremnika u čijem su vizualnom brendiranju sudjelovali riječki umjetnici svojim jedinstvenim likovnim rješenjima. Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović naglašava da je to još jedan korak u zelenoj perspektivi Rijeke kao pametnog grada:

„Rijeka je za pametna digitalna rješenja više puta nagrađivana, a ovaj je projekt jedan od takvih koji Rijeku čine pametnim gradom, ekološki osviještenim i gradom koji brine o zdravlju svojih sugrađana i okolišu koji svi zajedno dijelimo. Posebnost ovom projektu daje dimenzija uključivanja riječkih umjetnika koji su osmislili likovna rješenja kojima su oslikani spremnici. Tako oni nisu samo komunalna oprema, nego se na gradskim ulicama pojavljuju kao svojevrsna otvorena galerija. Ovime je na jedan dobar način spojena kreativnost, briga o okolišu i svakodnevna potreba građana u urbanoj sredini. Na ovaj i ovome slične načine, Rijeku treba razvijati i dalje jer ovakve korisne i kreativne projekte Riječani zaslužuju. Ovo nas, uz sva druga pametna rješenja koja su do sad realizirana u Rijeci, čini građanima modernog i pametnog grada.“

Najviši higijenski standardi ostvaruju se beskontaktnim otvaranjem i antibakterijskim premazom. Spremnici su hermetički zatvoreni sprječavajući širenje neugodnih mirisa ili tekućina. Usklađeni su sa svim važećim direktivama i propisima Europske Unije uz CE oznaku i certifikat. „Naša je vizija biti pokretač pametnog društva. Urbanizacija, stalno povećanje količine otpada te utjecaj na čovjeka i okoliš potaknuli su nas na razvoj i ponudu pametnih rješenja za održivi razvoj. Iznimno smo ponosni što na ovaj način možemo pridonijeti boljoj budućnosti grada Rijeke“, objasnio je Ivan Gabrić glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska.

Kao društveno odgovorna kompanija kojoj je održivo poslovanje jedna od glavnih strateških odrednica, A1 Hrvatska u suradnji s parterom, kompanijom Interseroh, na domaće tržište donosi tri modela spremnika za pametno gospodarenje otpadom na IoT tehnologiji – vanjski postavljeni u Rijeci, unutarnji te spremnik s umjetnom inteligencijom koji sam razvrstava otpad.

Tagovi: Grad Rijeka, A1 Hrvatska, Marko Filipović, Ivan Gabrić, sustav gospodarenja otpadom
PROČITAJ I OVO
Srbija prva na svetu po broju freelancera po glavi stanovnika
SAMOZAPOSLENI
Srbija prva na svetu po broju freelancera po glavi stanovnika
BEOGRAD - Pravni tretman ovih radnika, koji su po svojoj prirodi bliži kategoriji samozaposlenih, nego klasičnih radnika kod poslodavaca, i u razvijenim zemljama poput Danske je bio predmet debate, ali se tamo država trudila da im olakša plaćanje poreza, razumevši da je freelancerima teško da sami obračunavaju i plaćaju poreze - izjavila je profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Žarković.
Microblink udvostručuje broj stručnjaka i prihode
JAČANJE RASTA
Microblink udvostručuje broj stručnjaka i prihode
ZAGREB - Microblink, globalni lider za rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji, ulazi u novu fazu razvoja u kojoj će dodatno ubrzati razvoj svoje napredne AI platforme za računalni vid, kao i komercijalizaciju postojećih i novih proizvoda za čitav niz industrija, s ciljem udvostručenja prihoda u narednim godinama.
Nova aplikacija upozorava korisnike da gledaju naprijed dok hodaju
APLIKACIJE
Nova aplikacija upozorava korisnike da gledaju naprijed dok hodaju
ZAGREB - Korisnici mobitela s operativnim sustavom Android koji instaliraju aplikaciju Digital Wellbeing moći će primati obavijesti koje će ih upozoravati da moraju gledati naprijed dok hodaju, izvijestio je tehnološki blog XDA Developers, a prenosi BBC.
Rekordni skok prodaje osobnih računala u prvom kvartalu
SKOK
Rekordni skok prodaje osobnih računala u prvom kvartalu
NEW YORK - Najnoviji izvještaj IDC-a za prvi kvartal 2021. godine ukazuje na značajan skok u prodaji PC računala u odnosu na isto razdoblje 2020. godine i to za čak 55,2 posto.
Ilegalni streaming prijenosi sportskih događaja na udaru EU regulative
STREAMING
Ilegalni streaming prijenosi sportskih događaja na udaru EU regulative
ZAGREB - U prijedlogu Izvješća koje je ovoga tjedna prihvaćeno u Odboru za pravna pitanja Europskog parlamenta, od Europske komisije traži se dodatna zaštita vlasnika prava prijenosa sportskih događaja koji se emitiraju uživo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE