GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google sklopio ugovore s više od 600 medijskih kuća o objavi sadržaja

Google sklopio ugovore s više od 600 medijskih kuća o objavi sadržaja
UGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2021 / 16:17
Autor: SEEbiz / H
SAN FRANCISCO - Google je u srijedu objavio da je sklopio ugovore o objavi sadržaja s više od 600 medijskih kuća u cijelom svijetu, najavljujući da će za informativni program izdvojiti milijardu dolara.

Izdavači iz desetak zemalja odobrili su objavu sadržaja, a korisnici ga mogu vidjeti u Australiji, Argentini, Brazilu, Njemačkoj, Britaniji i Italiji, objavio je Reuters, navodeći da će tekst objave tokom dana biti objavljen na Googleovom blogu.

U veljači Google je izvijestio da je potpisao ugovore s “više od” 500 medijskih tvrtki.

Googleov je jedini zahtjev da izdavači osiguraju određenu količinu sadržaja dnevno, rekao je čelnik Googla zadužen za News Showcase Brad Bender, dodajući da bi financiranje trebalo pomoći medijskim kućama da zaposle novinare za uređenje sadržaja koji će biti uobličen u ‘panele’.

Paneli će se objavljivati u Googleovim aplikacijama News i Discover, rekao je Bender.

Korisnici mogu “pratiti” izdavače da bi od njih dobili više panela. Izdavači, uključujući The Financial Times i The Canberra Times, zajedno generiraju 7.000 panela dnevno i imaju preko 200.000 registriranih pratitelja, navodi Reuters iz Googleovog bloga.

U američkom divu nadaju se da će izdavači s vremenom potaknuti pratitelje da se pretplate na sadržaj ili da će povećati prihode većom gledanošću sadržaja podržanog oglasima.

Googleov program trebao bi trajati do 2023. godine, a kompanija za objavu sadržaja u News Showcaseu planira izdvojiti milijardu dolara. Tvrde da na njemu ne namjeravaju zarađivati.

Odvojeno su sklopili ugovore s medijskim tvrtkama u Francuskoj, s naknadama za sadržaj u rasponu od 1,3 milijuna dolara za novine Le Monde do 13.741 dolar za lokalni list La Voix de la Haute Marne.

Uvjete sporazuma u Francuskoj i drugim zemljama ne žele komentirati, a ističu da nastavljaju pregovarati i s drugim izdavačima, uključujući i one u SAD-u.

Tehnološki div našao se na udaru kritika medijskih tvrtki, koje mu spočitavaju da im preotima prihode od oglašavanja. Facebook i Google zajedno kontroliraju polovinu tržišta digitalnog oglašavanja, ističe Reuters.

Google tvrdi da ne nadziru previše kako medijske tvrtke troše novac.

“Namjera nam je da financiranjem izdavačima olakšamo sudjelovanje u programu, no njegov je krajnji cilj da bude u službi stvaranja održivije budućnosti za informativni sadržaj“, rekao je Googleov čelnik.

Dodaje i da će tvrtka u idućoj fazi uložiti još novca u objavu vijesti.

Priznaje da Google u pri osmišljavanju novog programa nije konzultirao sindikate ni novinarske udruge. Mnogi među njima u SAD-u kritiziraju privatne investicijske fondove zbog kupnji medijskih tvrtki, rezanja troškova i pogoršanja kvalitete sadržaja.

Novinarske udruge moraju s izdavačima razgovarati o tome da bi Googleovo financiranje trebalo rezultirati zapošljavanjem većeg broja novinara, a ne podebljavanjem novčanika vlasnika, poručili su iz američkog softverskog diva.

Tagovi: Google, Google News, Google Discover
PROČITAJ I OVO
Clutch uvrstio zagrebački Ingemark na listu 100 najbrže rastućih tvrtki
RANGIRANJA
Clutch uvrstio zagrebački Ingemark na listu 100 najbrže rastućih tvrtki
ZAGREB - Na listu najbrže rastućih 100 tvrtki uvršten je i Ingemark koji je prošlu godinu završio s prihodom od 14,3 milijuna kuna, što je 6,4 milijuna više nego 2019. godine.
Logitech: Uprihodili pet milijardi dolara od rada od kuće
RAD NA DALJINU
Logitech: Uprihodili pet milijardi dolara od rada od kuće

LAUSANNE - U financijskom izvještaju za fiskalnu godinu 2021. Logitech navodi kako je tvrtka zbog rada od kuće u navedenom razdoblju uprihodila čak pet milijardi dolara, odnosno 76% više nego 2020.

Zbogom Windowsima 10
OPERATIVNI SUSTAV
Zbogom Windowsima 10
REDMOND - Microsoft je povukao još jedan zanimljiv potez koji se tiče budućnosti njihovih "zadnjih" Windowsa. Na službenim su stranicama objavili datum koji označava potpuni kraj podrške za Windows 10 Home i Pro.
Stropni covid detektori upozoravaju je li netko u prostoriji zaražen
ZARAZA
Stropni covid detektori upozoravaju je li netko u prostoriji zaražen
LONDON - Što kad bi postojao nenametljiv način da se otkrije je li netko tko se nalazi s vama u prostoriji zaražen koronavirusom? Britanski znanstvenici kažu da su razvili stropni covid "detektor" koji u samo 15 minuta može otkriti je li netko zaražen.
HAKOM: I u 2021. pojačano korištenje mobilnih mreža i brzog interneta
MREŽE
HAKOM: I u 2021. pojačano korištenje mobilnih mreža i brzog interneta
ZAGREB - U mobilnim mrežama u Hrvatskoj 4,3 milijuna korisnika u prvom je tromjesečju utrošilo 2,8 milijardi minuta ili 6 posto više nego u istom razdoblju 2020., a najviše je pri uporabi elektroničkih komunikacija porastao promet po svim širokopojasnim pristupnim tehnologijama, za 54 posto, na 624,3 milijuna gigabajta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE