GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google pretvara pametne telefone u detektore potresa

Google pretvara pametne telefone u detektore potresa
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2020 / 12:40
Autor: SEEbiz / H
SAN FRANCISCO - Google je u utorak u Kaliforniji pokrenuo sustav upozorenja o potresima, koji bi omogućio da se pametni telefoni s operacijskim sustavom Android iskoriste kao detektori potencijalnih seizmičkih aktivnosti.

Novi sustav, nazvan "ShakeAlert", kreiran u suradnji s američkim Geološkim zavodom, koristi signale stotina seizmometara iz cijele savezne države, koji se aktiviraju te putem pametnih telefona s Androidom korisnicima šalju upozorenja.

"Već smo se uvjerili u to da korištenjem Androida korisnici tijekom pretraživanja dobivaju pravovremene i korisne informacije o seizmičkoj aktivnosti, kao i podatke o tomu na koji način i gdje se skloniti u slučaju potrebe", napisao je glavni softverski inženjer Marc Stogaitis na blogu Post.

Stogaitis poziva sve one koji posjeduju pametne telefone s Googleovim operacijskim sustavom Android da iskoriste mogućnost detektiranja potresa.

Pametni telefoni obično su opremljeni malim akcelerometrom koji evidentira kretanje pa uspijevaju zabilježiti i podrhtavanje tla koje uzrokuje potres, kaže Stogaitis.

Dodaje kako to znači da Android mobitel može postati i mini seizmometar te bi se, zahvaljujući milijunima njegovih korisnika u svijetu u dogledno vrijeme mogla stvoriti najveća globalna mreža za detekciju potresa.

Android telefoni koji detektiraju podrhtavanje koje upućuje na seizmičku aktivnost u stanju su automatski poslati signal u podatkovni centar, gdje računala brzo obrađuju sve relevantne podatke te se na taj način utvrđuje je li riječ o potresu.

"Zapravo se pokušavamo utrkivati s brzinom svjetlosti, što je otprilike brzina kojom putuju signali pametnih telefona u odnosu na brzinu potresa. Nasreću, brzina svjetlosti puno je veća", kaže Stogaitis.

U Kaliforniji se uvode sustavi upozorenja o potresima jer ta američka država posjeduje vrlo razvijenu mrežu seizmometara.

Očekuje se da se sustav upozorenja u idućoj godini proširi i na ostale lokacije nakon što se i ondje uspostavi telefonska mreža koja će omogućiti detekciju potresa.

Tagovi: Google, pametni telefoni, ShakeAlert, detektori potresa, potres
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE