GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google predstavio računalo kojim je ostvario kvantnu nadmoć

Google predstavio računalo kojim je ostvario kvantnu nadmoć
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2019 / 11:04
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Google je objavio da je ostvario "kvantnu nadmoć" svojim kvantnim računalom koje je u nekoliko minuta riješilo složeni problem za koji bi današnjim najsnažnijim superračunalima trebale tisuće godina, prenose agencije o studiji objavljenoj u srijedu.

Googleovi znanstvenici očekuju da će kvantna računala za nekoliko godina ostvarivati napredak u područjima kao što su umjetna inteligencija, kemija, prenosi agencija Reuters i podsjeća da su znanstvenici desetljećima radili na kvantnim računalima jer ona obećavaju mnogo veće brzine. "Ta fenomenalna brzina, ubrzanje u usporedbi sa svim poznatim klasičnim algoritmima je eksperiment kvantne nadmoći", citira France presse rečenicu iz studije koju su znanstvenici objavili u časopisu Nature.

U klasičnim računalima mjerna jedinica je "bit" i može imati vrijednost ili 1 ili 0. No mjerna jedinica kvantnog računala je kubit (kvantni bit) i može istodobno imati obje vrijednosti i 1 i 0. Ta pojava otvara vrata za obavljanje brojnih kalkulacija istodobno, ali kubiti moraju biti sinhronizirani korištenjem kvantnog učinka poznatog kao kvantno sprezanje. No tu postoji problem: znanstvenici moraju ohladiti kubite do gotovo apsolutne nule da ograniče vibracije ili "buku" koja inače izaziva pogreške u izračunima.

Znanstvenici su se godinama borili da izgrade uređaje s dovoljno kubita koji će biti konkurentni konvencionalnim računalima. Googlov procesor Sycamore ima 54 kubita, a jedan od njih nije radio pa je uređaj radio s 53 kubita.

John Martinis i njegovi kolege dali su procesoru zadaće koje je Sycamore mogao obaviti u tri minute i 20 sekunda. Tvrde da bi, nasuprot tome, najboljem svjetskom superračunalu trebalo za istu zadaću 10.000 godina. "To je impresivan uređaj i naravno impresivna prekretnica. Međutim, mi smo još desetljećima daleko od kvantnog računa koje će moći riješiti probleme koje želimo", rekao je prof Johnathan Oppenheim, iz UCL-a koji nije sudjelovao u studiji.

Sličnu su ocjenu iznijeli i znanstvenici u The New York Timesu napisavši da je postignuti uspjeh nešto poput leta braće Wright 1903. Bio je to dokaz da je nešto moguće, no trebat će godine da se ostvari puni potencijal.

Suparnička kompanija IBM, koja također razvija kvantna računala, dovodi u pitanje neke Googleove brojke. "Mislimo da idealna simulacija iste zadaće može biti izvedena na klasičnom sustavu u roku od 2,5 dana s mnogo većom pouzdanošću", kazali su znanstvenici iz IBM-a Edwin Pednault, John Gunnel i Jay Gambetta.

Također dovode u pitanje Googleovu definiciju "kvantne nadmoći". "Prvo zato što po samoj definiciji taj cilj nije postignut. Ali ponajprije zato što kvantna računala nikada neće "nadmoćno" ovladati nad klasičnim računalima, već će prije raditi usklađeno s njima jer svako od njih ima svoje jake strane", upozoravaju.

Tagovi: Google, alphabet, kvantna nadmoć
PROČITAJ I OVO
Apple napada monopol Googlea
TRAŽILICE
Apple napada monopol Googlea
CUPERTINO - Financial Times primjećuje da Apple ima dovoljno resursa da se natječe s Googleom.
Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica
5G
Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica
ZAGREB - Pokretanje komercijalne 5G mreže 'vrhunac' je kontinuiranih ulaganja Hrvatskog telekoma (HT) u infrastrukturu i kvalitetu mreže, a to je i velika razvojna prekretnica jer je 5G tehnologija jedan od ključnih preduvjeta za podizanje lokalne i nacionalne konkurentnosti, kaže predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.
Amerikanci ipak dozvolili poslovanje s Huaweijem, ali ne za 5G opremu
ZELENO SVJETLO
Amerikanci ipak dozvolili poslovanje s Huaweijem, ali ne za 5G opremu
WASHINGTON - Određeni broj američkih kompanija u ICT i telekomunikacijskom sektoru, koje žele surađivati s kineskim Huaweijem i prodavati im svoje komponente unatoč sankcijama, odnedavno to mogu učiniti.
Srbija korak bliže 5G mreži
REGULATIVA
Srbija korak bliže 5G mreži

BEOGRAD - Dosadašnji Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je 21. oktobra pravilnike o utvrđivanju plana raspodela frekvencija u dva opsega.

Instagram uvodi mjere suzbijanja širenja lažnih vijesti u vrijeme izbora u SAD-u
FAKE NEWS
Instagram uvodi mjere suzbijanja širenja lažnih vijesti u vrijeme izbora u SAD-u
NEW YORK - Instagram je u četvrtak najavio uvođenje promjena u svoju platformu za američke korisnike radi sprječavanja širenja lažnih vijesti u vrijeme održavanja predsjedničkih izbora 3. studenoga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE