GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google Play Protect blokirao Xiaomijevu aplikaciju Quick Apps

Google Play Protect blokirao Xiaomijevu aplikaciju Quick Apps
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2019 / 08:20
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - Nije rijetkost da jeftiniji mobiteli, posebno oni koji dolaze i Kine, imaju uvelike izmijenjen Android. Razlog tomu je različit od proizvođača do proizvođača, neki smatraju da je njihovo sučelje bolje od Googleovog, neki pak da imaju značajke koje originalni Android nema, a treći zaradom putem reklama nastoje kompenzirati nisku cijenu uređaja.

Shodno tomu na Android telefonima može se naći svakakvog bloatwarea. Srećom većina ih služi upravo prikazivanju reklama, a rjeđe krađi podataka u svrhu njihove kasnije zloupotrebe. No, Google nije previše zadovoljan takvom praksom (iako o korisnicima znaju daleko više) pa aplikacije sumnjivog ponašanja redovito blokira.

Za blokadu koristi komponentu Google Play Protect pomoću koje svakodnevno provjerava više od 50 milijardi aplikacija. Najnoviju blokadu zaradila je jedna Xiaomijeva aplikacija – Quick Apps, iako ista na Android uređajima radi već duže vrijeme bez problema, unatoč tomu što redovito od korisnika prikuplja više različitih podataka, za što joj je potrebno čak 55 različitih dozvola.

Quick Apps može bez problema prikupiti podatke poput IMEI-a uređaja, korisnikovog telefonskog broja, snimati audio i videozapise te ih slati na udaljenu lokaciju. Razlog svemu navedenom su maloprije spomenute reklame koje Xiaomi prikazuje na zaključanom zaslonu uređaja i drugim mjestima, poput widgeta, browsera i dr., a od kojih zarađuje i tako kompenzira to što je određeni uređaj imao u startu nižu cijenu nego što bi trebao.

No, čini se kako je Xiaomi zatražio podatak previše, zbog čega je Google odlučio automatski blokirati aplikaciju Quick Apps. Međutim, blokada nije trajna već je Google korisnicima ostavio mogućnost instalacije ukoliko to i dalje žele nakon što su pročitali napomenu kako navedena aplikacija prikuplja podatke putem kojih ih se može pratiti.

Kako svaka medalja ima dvije strane, ubrzo se po ovom pitanju oglasio i Xiaomi. U svom priopćenju navode kako nije do njih, već isključivo do Googlea koji je nešto mijenjao u svom algoritmu. Također napomenuli su kako je njihova aplikacija unatoč blokadi i dalje sigurna za korištenje.

Tagovi: Google Play Protect, Xiaomi Quick Apps
PROČITAJ I OVO
Prodaja pametnih telefona u Kini potonula u siječnju 36,6%
POTONUĆE
Prodaja pametnih telefona u Kini potonula u siječnju 36,6%
PEKING - Prodaja pametnih telefona u Kini u siječnju je pala više od trećine u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, pokazali su u ponedjeljak podaci kineske vlade, što pokazuje razmjere šteta po potražnju građana, prouzročene epidemijom koronavirusa.
Švicarska niskim granicama dopuštenog zračenja zaustavlja 5G
5G
Švicarska niskim granicama dopuštenog zračenja zaustavlja 5G
ZAGREB - Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja je izvijestila kako je Švicarska, koja ima vrlo niske granice dopuštenog zračenja uz koje je vrlo teško implementirati 5G mrežu, zaustavila taj projekt zbog zabrinutosti za zdravlje.
Google će napokon strože provjeravati zašto aplikacije prate vašu lokaciju
NAJAVE
Google će napokon strože provjeravati zašto aplikacije prate vašu lokaciju
NEW YORK - Do početka studenog ove godine sve aplikacije u Googleovoj trgovini Play morat će proći novu rundu provjere kako bi pokazale treba li im doista vaša lokacija kako bi funkcionirale.
Huawei traži lokaciju u Europi za 5G proizvode
INVESTICIJE
Huawei traži lokaciju u Europi za 5G proizvode
BRUXELLES - Huawei će u EU izgraditi tvornicu proizvoda od 5G kako bi osigurao proizvode pete generacije proizvedene u Europi.
Koronavirus prisilio Samsung na zatvaranje tvornice za njihove savitljive smartphone
POTEZI
Koronavirus prisilio Samsung na zatvaranje tvornice za njihove savitljive smartphone
SEUL - Epidemija koronavirusa počinje snažno utjecati na IT tržište, nakon otkazivanja ovogodišnjeg MWC-a i tvornica koje ne rade punim kapacitetom stiže još jedna nova informacija o posljedicama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE