GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google okončao preuzimanje Photomatha

Google okončao preuzimanje Photomatha
FINALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2023 / 10:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Google je u cijelosti završio preuzimanje Photomatha, doznaje Jutarnji list.

Prvo je više različitih izvora potvrdilo da je najveća startup akvizicija u Hrvatskoj dosad, a procjenjuje se i do 550 milijuna dolara vrijednosti, sada u cijelosti gotova. A onda nam je to potvrdio i sam Google.

- Možemo potvrditi da je Google završio preuzimanje Photomatha, ali u ovom trenutku nemamo dodatnih informacija koje možemo podijeliti - poručili su iz Googlea.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, niti jedan regulator na svijetu nije našao razlog zašto bi zaustavio ovu transakciju.

Prva je za exit Photomatha zeleno svjetlo dala Europska Komisija. Ona je krajem ožujka objavila da ne vidi razlog zašto se najpopularnija hrvatska mobilna aplikacija ne bi prodala Googleu.

- Europska komisija u skladu je s EU Uredbom o spajanjima bezuvjetno odobrila akviziciju Photomatha od strane Googlea zaključivši da ta transakcija neće ugroziti tržišno natjecanje u Europskom gospodarskom prostoru - napisala je Europska komisija.

Iako se tada mislio da je to dovoljno da bi se akvizicija mogla zaključiti, to nije bilo tako. Google, kao dio Alphabeta, jedne od najvećih kompanija na svijetu, s Photomathom ima globalne planove pa je morao proći kroz slične regulatorne procese u ostatku svijeta. Zbog toga je kompanija zabranila sve javne nastupe Photomathu i zadnja dva mjeseca nije davala nikakve službene izjave o akviziciji.

Sada su sve te potencijalne regulatorne prepreke, kako tvrde naši izvori, prijeđene, ali na naš novinarski upit u Googleu i Photomathu i dalje nema odgovora.

Njihov komentar nije važan samo zbog objave akvizicije već i zato što se u posljednjih nekoliko mjeseci počelo pričati o različitim scenarijima kakav plan Google ima s Photomathom u Zagrebu, kao i koja je puna vrijednost akvizicije. O tome zasad postoje samo nagađanja i procjene.

Poznato je pak da će Google preuzimanjem Photomatha u Hrvatskoj dobiti svoj prvi R&D centar i to upravo u području koji je na vrhuncu hypea - umjetnoj inteligenciji.

Photomath je mobilna aplikacija koja rješava matematičke zadatke fotografiranjem. U tome je najuspješniji na svijetu, kako u brzini i kvaliteti rezultata tako i po broju korisnika. Photomath je do sada preuzet više od 350 milijuna puta.

Da bi mogao rješavati matematičke zadatke fotografiranjem, Photomath koristi AI na više razina. Prvo za prepoznavanje teksta, zatim za rješavanje za zadataka i potom za tumačenje rezultata. Photomath je po tome, ujedno, i najpopularniji hrvatski AI proizvod.

Iako se mnogo nagađalo koji razlog zašto je Google kupio Photomath, ključan razlog razotkrio je sam ChatGPT, najpopularniji AI proizvod na svijetu. ChatGPT prilično se dobro snalazi u formiranju teksta i pisanju računalnog koda, ali kad dođe do matematike, zapinje.

Google ima svoju verziju ChatGPT-a koja se zove Bard, i ima sličan problem. Međutim, Photomath je AI koji je fokusiran na matematiku pa će u globalnoj bitci između ChatGPT-a, na čijoj su strani OpenAI i Microsoft, te Barda, na čijoj je strani Google, upravo ovaj potonji sad dobiti prednost.

Googleova tražilica ili Google Search najposjećenija je stranica na internetu. Dnevno obradi više od 3,5 milijardi upita i drži 92 posto svjetskog tržišta pretraživanja, a analitičari kao glavnu prijetnju tom Googleovom biznisu vide upravo ChatGPT.

Tagovi: Google, Photomath, Željko Sabol, ChatGPT, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
Cisco preuzima Splunk za 28 milijardi dolara
AKVIZICIJE
Cisco preuzima Splunk za 28 milijardi dolara
NEW YORK - Cisco kupuje tvrtku za kibernetičku sigurnost Splunk po cijeni od 157 dolara po dionici, u transakciji isključivo gotovinom vrijednoj oko 28 milijardi dolara.
Muskov startup za moždane implatante kreće u ispitivanje na ljudima
STARTUP
Muskov startup za moždane implatante kreće u ispitivanje na ljudima
SAN FRANCISCO - Kontroverzni biotehnološki startup Elona Muska za moždane implantate, Neuralink, kreće u prvo kliničko ispitivanje na ljudima i odabire kandidate, navodi se na blogu tvrtke, a prenosi CNN.
Erdogan koristi Starlink satelite za otvaranje Tesline tvornice u Turskoj
MANEVAR
Erdogan koristi Starlink satelite za otvaranje Tesline tvornice u Turskoj
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je pozvao Elona Muska da njegova automobilska kompanija Tesla ima tvornicu i u Turskoj. Erdogan zapravo nastoji iskoristiti Muskove satelite Starlink kako bi ga naveo na to da Tesla ima tvornicu u Turskoj.
Njemačka gradi tvornice čipova, ali tko će u njima raditi?
PROBLEMI
Njemačka gradi tvornice čipova, ali tko će u njima raditi?
BERLIN - U Njemačkoj se planira gradnja novih tvornica čipova, prijeko potrebnih industriji. Država pomaže gradnju, ali to nije dovoljno. Mora krenuti u "ofenzivu" da se pronađu stručnjaci koji će raditi u tim tvornicama, priopćili su iz udruge Bitkom.
Alibaba najavljuje dvije milijarde dolara ulaganja u Tursku
INVESTICIJE
Alibaba najavljuje dvije milijarde dolara ulaganja u Tursku
ANKARA - Kineski div za internetsku trgovinu Alibaba planira uložiti dvije milijarde dolara u Tursku, najavljujući gradnju podatkovnog i logističkog centra u Ankari i uspostavu izvoznog odjela u istanbulskoj zračnoj luci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE