GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google od američkih vlasti traži dopuštenje za nastavak suradnje s Huaweijem

Google od američkih vlasti traži dopuštenje za nastavak suradnje s Huaweijem
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 20:03
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - Za nekih dva i pol mjeseca bit će točno godinu dana otkako se Huawei nalazi na američkoj crnoj listi. Stavljanjem na navedenu listu automatski im je zaprijećen pristup američkim tehnologijama, što hardverskim što softverskim.

Naime, prema američkim pravilima svi uređaji koji se oslanjanju na komponente koje u sebi sadrže 25% američkih tehnologija ne mogu biti prodavane tvrtkama s crne liste. Isto vrijedi i za softver, ako je proizvod američke tvrtke, isti se ne može legalno koristiti bez prethodnog odobrenja američkih vlasti. Pojedine tvrtke poput Microsofta su već dobile potrebno odobrenje pa se računala proizvedena od strane Huaweija mogu bez problema isporučivati s Windowsima.

No kada su u pitanju Huaweijevi telefoni i dalje je na snazi odluka kako isti ne smiju imati pristup Google Mobile Servicesu. Shodno tomu na svim novim telefonima koje je tvrtka predstavila nakon svibnja 2019. nema Google servisa ni Google aplikacija koje o njima ovise, primjerice Gmail, Maps, YouTube i druge.

Problem za kupce s europskog tržišta je time veći što nema ni podrške za Google Play, Googleovu trgovinu mobilnim aplikacijama. Nakon što je uvidio kako stvari stoje Huawei je krenuo u razvijanje HMS servisa koji predstavljaju alternativu Googleovim. Iako se unutar AppGalleryja ne nalaze sve moguće aplikacije koje su dostupne na Google Playu, svakim danom ih je sve više. Zahvaljujući tome AppGallery bi mogao kroz kraće vrijeme postati dostojna alternativa Googleovom Playu.

Čini se kako je toga svjestan i sam Google te je stoga brže bolje od američkih vlasti ovih dana zatražio odobrenje, licencu, za nastavak suradnje s Huaweijem. No to su možda učinili prekasno, jer se Huaweijeva austrijska podružnica prije par tjedana jasno izjasnila kako se više nemaju namjeru vraćati Googleu, sve da im se zabrana poslovanja i ukine.

Ako se potonji stav pokaže točnim, nije nerazumljiv i zapravo je vrlo logičan. Naime, zbog bezrazložnih sankcija Huawei je bio primoran kreirati alternativu, što i jesu. U kreiranje cijelog sustava uložena su znatna financijska sredstva i u ovom trenutku dok se ne isproba puni potencijal HMS servisa bio bi promašaj odustati od svega i vratiti se pod Googleovo otkrilje.

Tagovi: Google, Huawei, Microsoft, Windows, Google Play, trgovinski rat
PROČITAJ I OVO
Microsoft Edge preskočio Mozilla Firefox
PROMJENE
Microsoft Edge preskočio Mozilla Firefox
NEW YORK - Microsoft Edge od svoje pojave do danas se jako sporo probijao na tržištu preglednika, no kako se čini, sada je napravio jedan veliki korak, stigavši na drugo mjesto najpopularnijih preglednika za Windows 10 OS, što znači da je iza sebe napokon ostavio Mozillin Firefox koji se dugo nalazio na drugom mjestu iza Chromea.
Stanford o SNS botovima: Podrška Vučiću i napad na opoziciju
ANALIZA
Stanford o SNS botovima: Podrška Vučiću i napad na opoziciju
BEOGRAD - Mreža se sastojala od 8.558 naloga, a njihova najveća aktivnost bila je 2018. i 2019. godine. Zajedno su poslali više od 43 miliona tvitova.
Evo koja vrsta smještaja se sad najviše traži na Airbnbu
ZANIMLJIVO
Evo koja vrsta smještaja se sad najviše traži na Airbnbu
NEW YORK - Koronavirus je prvo i najjače udario na tržišta turizma, putovanja i smještaja, a danas gotovo da i nema industrije koja nije pogođena i ugrožena ovom situacijom.
Google objavljuje izvještaje o kretanju stanovništva zbog borbe protiv koronavirusa
KRETANJE
Google objavljuje izvještaje o kretanju stanovništva zbog borbe protiv koronavirusa
NEW YORK - Google je u četvrtak objavio izvještaje iz 131 države o tome jesu li se smanjili posjeti trgovinama, parkovima i drugim mjestima okupljanja u ožujku, nakon što su mnoge vlade naredile ostanak kod kuće kako bi spriječile širenje koronavirusa.
YouTube smislio odgovor na TikTok
STRATEŠKI
YouTube smislio odgovor na TikTok
NEW YORK - Kineska aplikacija TikTok iznimno je popularna među mlađim korisnicima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE