GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google može doznati vašu lokaciju i kad kaže da to ne čini

Google može doznati vašu lokaciju i kad kaže da to ne čini
LOKACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2018 / 08:37
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - Novinari Associated Pressa detaljno su istražili koje podatke o lokacijama korisnika, kada i na koji način Google može prikupljati, i pritom su otkrili nešto prilično uznemirujuće – Google može doznati vašu lokaciju iako ste isključili (neke) njegove lokacijske usluge.

Do traga za ovu priču istraživači su došli preko jedne studentice sa sveučilišta Berkeley koja je otkrila da ju je njezin Android mobitel tražio da ocijeni svoje iskustvo trgovinom koju je nedavno posjetila, iako je znala da joj je opcija "Location History" na mobitelu isključena. Zapitala se potom kako je moguće da Google zna gdje je bila, te je zaključila kako ju je mobitel "pratio" u pozadini.

Istraga spomenutih novinara pokazala je kako Google nije sasvim iskren u poruci u kojoj napominje da isključivanjem povijesti lokacija ne pohranjuje mjesta koja korisnik mobitela posjećuje. Naime, neke njegove aplikacije bilježe i pohranjuju lokaciju korisnika bez da ga o tome obavijeste. Glavni sumnjivac je aplikacija Google Maps, bilo na iOS-u ili Androidu, koja prilikom otvaranja ili pretraživanja automatski sprema zabilježenu lokaciju korisnika, te je pohranjuje uz njegov račun.

Iz Googlea su AP-u odgovorili kako "postoji više načina na koje Google može koristiti lokaciju korisnika da bi poboljšao iskustvo korištenja, što uključuje: povijest lokacija, web i app aktivnosti, te lokacijske usluge na samom uređaju". Dodaju kako uz svaku uslugu daju i detaljne opise korištenja lokacija kao i mogućnost isključivanja istih, te brisanje povijesnih podataka o lokacijama.

"Web and App Activity", po defaultu uključena opcija bilježenja aktivnosti korisnika, tako postaje glavni "krivac" za neželjeno praćenje korisnika. Umjesto u "Location History", ona pohranjuje podatke u sekciju računa nazvanu "My Activity", ali svejedno i tamo bilježi podatke s GPS-a.

Stoga, kako bi se u potpunosti zaštitili od Googleovog bilježenja vaše lokacije potrebno je osim "Location History" isključiti i opciju "Web and App Activity" kako bi se spriječilo bilo kakvo spremanje povijesti mjesta koja posjećujete – pokazala je istraga.

Tagovi: Google, privatnost korisnika, Location History
PROČITAJ I OVO
Wikipedia uvodi nova pravila koja bi trebala eliminirati činjenične pogreške
REGULATIVA
Wikipedia uvodi nova pravila koja bi trebala eliminirati činjenične pogreške
NEW YORK - Poznata internetska enciklopedija Wikipedia uskoro bi trebala dobiti nova pravila ponašanja kako bi se spriječila različita neželjena ponašanja.
YouTube uvodi zanimljivu opciju
OPCIJE
YouTube uvodi zanimljivu opciju
NEW YORK - YouTube obiluje raznovrnim videozapisima i zbog toga je popularan među korisnicima koji često izgube pojam o vremenu kada ih gledaju i kasno idu na spavanje te budu iscrpljeni i pospani.
IBM potvrdio kako su otpuštanja neminovna
REZOVI
IBM potvrdio kako su otpuštanja neminovna
NEW YORK - Kriza izazvana epidemijom i dalje uzima danak što se tiče poslovnih aktivnosti. Ovaj put to je tvrtka IBM koja je sama utvrdila kako će otpuštati ljude, no nije specificirala koliko će njihovih radnika biti raspušteno ni u kojim uredima američke tvrtke.
Švedska dobila prvu 5G mrežu
5G
Švedska dobila prvu 5G mrežu
STOCKHOLM - Švedska je dobila prvu javnu mobilnu mrežu nove generacije (5G), objavila je grupa Tele2, pretekavši tako u posljednjim metrima utrke konkurentske tvrtke Teliju i Ericsson, prema medijskim izvješćima.
Huawei 5G signalom pokrio Mount Everest
USPJESI
Huawei 5G signalom pokrio Mount Everest
ZAGREB - U postavljanju odašiljača sudjelovalo je 100 radnika i korišteno je ukupno osam tona opreme, a pokrivenost signalom omogućena je i na samom vrhu gdje je brzina interneta 1 GB/s.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE