GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google lansirao Gemini, odgovor na Chhat GPT

Google lansirao Gemini, odgovor na Chhat GPT
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 18:00
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom umjetne inteligencije dok raste pritisak na tvrtku da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezični model Gemini uključivat će paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, tvrtka planira licencirati Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. prosinca programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri također će moći graditi s Gemini Nano. Gemini će se također koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u (masovno razumijevanje višezadaćnog jezika), koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, povijest, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, tvrtka je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

"Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova diljem Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha", napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. "Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizirati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video."

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenut će "Bard Advanced", koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovoditelji u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u.

Ažuriranje dolazi osam mjeseci nakon što je pretraživački div prvi put pokrenuo Bard i godinu dana nakon što je OpenAI pokrenuo ChatGPT na GPT-3.5. U ožujku ove godine, startup pod vodstvom Sama Altmana lansirao je GPT-4. Rukovoditelji su u utorak izjavili da je Gemini Pro bolji od GPT-3.5, ali su izbjegavali pitanja o tome kako stoji u odnosu na GPT-4.

Na pitanje planira li Google naplaćivati pristup "Bard Advanced", Googleov generalni direktor za Bard, Sissie Hsiao, rekao je da je usredotočen na stvaranje dobrog iskustva i da još nema nikakvih detalja o monetizaciji.

Kada su ga na brifingu za novinare upitali ima li Gemini neke nove mogućnosti u usporedbi s LLM-ovima trenutne generacije, Eli Collins, potpredsjednik proizvoda u Google DeepMind-u, odgovorio je: "Pretpostavljam da ima", ali da još uvijek radi na razumijevanju novih mogućnosti Gemini Ultra.

Google je navodno odgodio lansiranje Geminija jer nije bio spreman, vraćajući sjećanja na tvrtkovo teško uvođenje svojih AI alata početkom godine.

Više je novinara pitalo o kašnjenju, na što je Collins odgovorio da testiranje naprednijih modela traje dulje. Collins je rekao da je Gemini najopsežniji model umjetne inteligencije koji je tvrtka napravila i da ima "najopsežnije procjene sigurnosti" od svih Googleovih modela.

Collins je rekao da je, unatoč tome što je najveći model, Gemini Ultra znatno jeftiniji za posluživanje. "Nije samo sposobniji, već je i učinkovitiji", rekao je. "Još uvijek nam je potrebno značajno računanje za treniranje Geminija, ali postajemo mnogo učinkovitiji u smislu naše sposobnosti treniranja ovih modela."model, Gemini

Tagovi: Google, Gemini, ChatGPT
PROČITAJ I OVO
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
ZABRANE
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
WASHINGTON - TikTok je u nedjelju izrazio zabrinutost zbog slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.
Netflix više neće objavljivati podatke o broju pretplatnika; na Wall Streetu nisu sretni
PODACI
Netflix više neće objavljivati podatke o broju pretplatnika; na Wall Streetu nisu sretni
NEW YORK - Netflix (NFLX) će početkom sljedeće godine prestati izvještavati o brojkama pretplatnika. To ne odgovara Wall Streetu.
Microsoft planira organizirati konferenciju u Bonnu za partnere u AI
PLANOVI
Microsoft planira organizirati konferenciju u Bonnu za partnere u AI
BONN - Američka tehnološka kompanija Microsoft planira u svibnju organizirati međunarodnu partnersku konferenciju u njemačkom gradu Bonnu.
Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda
RAST
Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda
BEOGRAD - Srbijanska gaming industrija lani je zaradila više od 175 milijuna eura, što je 17 posto više nego 2022. godine, pokazuje istraživanje Udruženja industrije videoigara Srbije (SGA), čiji su rezultati predstavljeni u Privrednoj komori Srbije (PKS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE