GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google će proizvođačima Androida za EU početi naplaćivati aplikacije

Google će proizvođačima Androida za EU početi naplaćivati aplikacije
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2018 / 22:22
Autor: SEEbiz / index.hr
NEW YORK - Google je odlučio promijeniti način poslovanja prema Europskoj uniji, pa će proizvođačima tako početi naplaćivati korištenje svojih aplikacija na Android mobitelima i tabletima u Europskoj uniji.

Google ranije nikada nije naplaćivao Androidu svoje aplikacije zbog prihoda koje je dobivao preko Chromea i Google Pretrage, ali se to sada mijenja te će proizvođačima mobitela i tableta nametnuti pristojbu koju će morati plaćati.

Podsjetimo, prema odluci Europske komisije, vezanje aplikacija Google pretraga i Chrome uz aplikaciju Google Play nije dopušteno. Budući da Google sada mora odvojiti Google pretragu i Chrome od Google Playa smanjit će se prihodi Googlea, pa će proizvođači tableta i mobitela sa sustavom Androida morati platiti za njih.

Sustav Androida i dalje će ostati besplatan, ali ako proizvođači mobitela i tableta žele na svoje uređaje staviti Googleove aplikacije i Play Store, morat će platiti pristojbu prema licenci koju priprema Google. Još uvijek nije jasno kolike će biti pristojbe koje je Google najavio.

Podsjetimo, Europska komisija je ranije ove godine kaznila Google s 4,3 milijarde eura kazne zbog kršenja pravila.

Do sada, korisnici Android mobitela kao i korisnici tableta su svoje uređaje dobivali s unaprijed instaliranim Googleovim aplikacijama poput Chromea i Google Pretrage. No, Europska komisija je odlučila da taj potez nije legalan te je kaznila Google. Od 29. listopada će stoga svi novi Android uređaji koji će biti na prodaju u Europi biti podložni novim troškovima oko aplikacija.

"Budući da nam je predinstalacija Google pretrage i Chromea skupa s našim drugim aplikacijama pomagala da financiramo razvoj i besplatnu distribuciju Androida, sada ćemo predstaviti novi ugovor za plaćanje licence za pametne telefone i tablete koji će se slati u Europsku uniju", objavio je viši potpredsjednik Googlea Hiroshi Lockheimer u objavi na blogu. "Android će ostati besplatan i slobodan izvor", dodao je.

Google, dakle planira proizvođačima Androida, kako mobitela tako i tableta, ponuditi licencu preko koje će naplaćivati instalaciju Google Playa, Chromea, Gmaila ili You Tubea kako bi nadoknadio gubitak od 4,3 milijarde dolara kazne izdane od Europske komisije. Osim toga, Googleu je pri izricanju kazne najavljeno da mora početi poštovati Europske zakone ako ne želi biti suočen s još većim kaznama.

No, budući da će proizvođači morati Googleu plaćati da bi instalirali ove popularne aplikacije, realno je za očekivati i da bi moglo doći do povećanja cijene Android uređaja u Europi.

Play Store će skupa s aplikacijama poput Gmaila, Google Mapsa ili YouTubea biti pod jednom licencom. Chrome i Google Search će biti dostupni besplatno, ali proizvođači će moći na svoje mobitele instalirati i neke druge aplikacije za pretraživanje.

Proizvođači tako imaju tri opcije, poručuju iz Googlea: "Mobitel bez Play Storea ili bilo koje druge Googleove aplikacije, potom telefon s Play Storeom i svim Google aplikacijama osim Chromea i Google pretrage, te na koncu mobitel sa svim tim aplikacijama, poput Androida kakve trenutno imamo.
No, postavlja se pitanje što ovo konkretno znači za korisnike Androida? Ukratko, aplikacije koje dobivate na mobitelu bi mogle biti potpuno drugačije, javlja Independent.

Moguće je da će umjesto Chromea i Googlea Androidi imati neku drugu aplikaciju s kojom se ranije korisnici nisu susretali.
Independent javlja i kako je ovo dobra vijest za druge aplikacije koje bi sada mogle biti instalirane na Androidima umjesto Chromea, a koje također služe za pretraživanje interneta. Više od 80 posto svjetskih pametnih telefona su Androidi, a vjeruje se kako će tako i ostati unatoč mogućem izbacivanju Chromea iz njih.
No, možda je najzanimljivije vidjeti što će se dogoditi s Play Storeom, preko kojeg možemo skinuti aplikacije koje trebamo. Važno je napomenuti kako nisu sve aplikacije dostupne na Google Playu. Tako je primjerice ove godine, Epic Games odlučio s Androida povući popularni igru Fortnite kako Googleu ne bi morao plaćati hostanje na Google Playu. Iako se za sada radi o iznimci, ostaje da vidimo hoće li doći do više ovakvih primjera s obzirom na novu najavljenu naplatu Googleovih aplikacija.

Ako se pokaže da će naknada koju će Google potraživati biti prevelika za proizvođače mobitela i tableta, moguće je da dođe do narušavanja Googleovog monopola u svijetu aplikacija. Primjerice, Fortnite je čak i bez Google Playa u roku od mjesec dana na Androidima zabilježio 15 milijuna downloada što je pokazalo da nije potrebno biti u sustavu Google Playa da bi aplikacija postala popularna.

Google je na blogu objavio i kako su uložili žalbu na odluku Europske komisije, jer ne žele razdvojiti svoje aplikacije. Ali, za sada moraju se prilagoditi odluci Komisije, a promjene će početi primjenjivati od 29. listopada.
Glasnogovornik Europske komisije je pak izjavio kako Google ne mora naplaćivati svoje aplikacije te kako je njihova dogovornost da promjene svoj način poslovanja da bi bio u skladu s odlukom Komisije.

"Komisija će pobliže pratiti Google kako bi osigurala da je naša odluka efikasna i da oni poštuju odluku", poručio je glasnogovornik i rekao kako je svrha odluke i kazne bila ta da se omogući i drugim pretraživačima da se natječu s Googleom.

Tagovi: Google, Android, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Wikipedia uvodi nova pravila koja bi trebala eliminirati činjenične pogreške
REGULATIVA
Wikipedia uvodi nova pravila koja bi trebala eliminirati činjenične pogreške
NEW YORK - Poznata internetska enciklopedija Wikipedia uskoro bi trebala dobiti nova pravila ponašanja kako bi se spriječila različita neželjena ponašanja.
YouTube uvodi zanimljivu opciju
OPCIJE
YouTube uvodi zanimljivu opciju
NEW YORK - YouTube obiluje raznovrnim videozapisima i zbog toga je popularan među korisnicima koji često izgube pojam o vremenu kada ih gledaju i kasno idu na spavanje te budu iscrpljeni i pospani.
IBM potvrdio kako su otpuštanja neminovna
REZOVI
IBM potvrdio kako su otpuštanja neminovna
NEW YORK - Kriza izazvana epidemijom i dalje uzima danak što se tiče poslovnih aktivnosti. Ovaj put to je tvrtka IBM koja je sama utvrdila kako će otpuštati ljude, no nije specificirala koliko će njihovih radnika biti raspušteno ni u kojim uredima američke tvrtke.
Švedska dobila prvu 5G mrežu
5G
Švedska dobila prvu 5G mrežu
STOCKHOLM - Švedska je dobila prvu javnu mobilnu mrežu nove generacije (5G), objavila je grupa Tele2, pretekavši tako u posljednjim metrima utrke konkurentske tvrtke Teliju i Ericsson, prema medijskim izvješćima.
Huawei 5G signalom pokrio Mount Everest
USPJESI
Huawei 5G signalom pokrio Mount Everest
ZAGREB - U postavljanju odašiljača sudjelovalo je 100 radnika i korišteno je ukupno osam tona opreme, a pokrivenost signalom omogućena je i na samom vrhu gdje je brzina interneta 1 GB/s.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE