GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google će napokon strože provjeravati zašto aplikacije prate vašu lokaciju

Google će napokon strože provjeravati zašto aplikacije prate vašu lokaciju
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 11:04
Autor: SEEbiz / tportal
NEW YORK - Do početka studenog ove godine sve aplikacije u Googleovoj trgovini Play morat će proći novu rundu provjere kako bi pokazale treba li im doista vaša lokacija kako bi funkcionirale.

Aplikacije za operativni sustav Android koje u pozadini mogu pratiti vašu lokaciju dobit će nova ograničenja. Točnije, novi postupak provjere trebao bi odrediti je li pojedinoj aplikaciji doista nužan pristup vašim podacima.

Promjene će stupiti na snagu za sve nove aplikacije u trgovini Play od 3. kolovoza, a za sve aplikacije općenito od 3. studenog ove godine, piše tportal.

Iako je praćenje aplikacije od ključne važnosti za brojne aplikacije i servise, ta značajka može biti prilično invazivna ako ju aplikacije koriste bespotrebno. Praćenje u pozadini može biti još neugodnije jer je moguće kako uopće niste svjesni da uređaj i softver prate vaše kretanje.

Novi postupak provjere trebao bi prisiliti aplikacije da ponude opravdanje za korištenje praćenja, i ograničiti mogućnosti praćenja ukoliko opravdanje nije zadovoljavajuće.

U Googleu kažu kako će novi postupak provjeravati da li je za osnovnu funkcionalnost aplikacije doista nužan pristup podacima o lokaciji u pozadini.

Primjerice, aplikacija društvene mreže koja omogućava uključivanje praćenja lokacije za dijeljenje tih podataka s prijateljima ne bi trebala biti problematična. Ali, teže će biti opravdati aplikaciju za pronalaženje trgovina jer ona može biti podjednako funkcionalna i ako se podatke o lokaciji koristi samo dok je uključena.

Ukoliko je korisnik dobio jasnu obavijest o tome kako se koriste podaci o praćenju, aplikacija će imati veće izglede biti prihvaćena.

Iz Googlea su podsjetili razvojne programere kako su odgovorni ne samo za vlastiti računalni kod, već i za softverske alate drugih developera koje koriste u svojim aplikacijama.

Tagovi: Google, lokacija, Android
PROČITAJ I OVO
Nova korisna sigurnosna opcija u WhatsAppu
SIGURNOST
Nova korisna sigurnosna opcija u WhatsAppu
ZAGREB - Nova sigurnosna značajka je namijenjena onima koji često koriste desktop inačicu WhatsAppa.
Trump odobrio sporazum TikToka s Oracleom i Walmartom
EPILOG
Trump odobrio sporazum TikToka s Oracleom i Walmartom
WASHINGTON - Trump odobrio sporazum koji će omogućiti da se aplikacija TikTok i dalje koristi u ovoj zemlji, zahvaljujući novoj kompaniji TikTok global kojom bi upravljali Amerikanci, točnije suradnju kineske aplikacije s Oracleom i Walmartom.
Sud blokirao zabranu aplikacije WeChat u SAD-u
BLOKADA
Sud blokirao zabranu aplikacije WeChat u SAD-u

NEW YORK - Kalifornijska sutkinja u nedjelju je blokirala provedbu naloga ministarstva trgovine Sjedinjenih Država kompanijama Applea i Google da do kraja nedjelje uklone aplikaciju WeChat, koja je u kineskom vlasništvu, iz ponude aplikacija za preuzimanje.

Prvi put u povijesti: Hakiranje računala izazvalo smrt
PRESEDAN
Prvi put u povijesti: Hakiranje računala izazvalo smrt
BERLIN - U njemačkoj Sveučilišnoj bolnici u Düsseldorfu došlo je do prvog smrtnog slučaja u povijesti izazvanog hakiranjem.
Predstavljen LG Wing 5G, mobitel s dva ekrana
NOVITETI
Predstavljen LG Wing 5G, mobitel s dva ekrana
ZAGREB - LG je predstavio novi smartphone – Wing 5G. Riječ je o mobitelu koji na vrlo zanimljiv način rješava problem ugradnje većeg broja zaslona uz zadržavanje pristojnih dimenzija uređaja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE