GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google će napokon strože provjeravati zašto aplikacije prate vašu lokaciju

Google će napokon strože provjeravati zašto aplikacije prate vašu lokaciju
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 11:04
Autor: SEEbiz / tportal
NEW YORK - Do početka studenog ove godine sve aplikacije u Googleovoj trgovini Play morat će proći novu rundu provjere kako bi pokazale treba li im doista vaša lokacija kako bi funkcionirale.

Aplikacije za operativni sustav Android koje u pozadini mogu pratiti vašu lokaciju dobit će nova ograničenja. Točnije, novi postupak provjere trebao bi odrediti je li pojedinoj aplikaciji doista nužan pristup vašim podacima.

Promjene će stupiti na snagu za sve nove aplikacije u trgovini Play od 3. kolovoza, a za sve aplikacije općenito od 3. studenog ove godine, piše tportal.

Iako je praćenje aplikacije od ključne važnosti za brojne aplikacije i servise, ta značajka može biti prilično invazivna ako ju aplikacije koriste bespotrebno. Praćenje u pozadini može biti još neugodnije jer je moguće kako uopće niste svjesni da uređaj i softver prate vaše kretanje.

Novi postupak provjere trebao bi prisiliti aplikacije da ponude opravdanje za korištenje praćenja, i ograničiti mogućnosti praćenja ukoliko opravdanje nije zadovoljavajuće.

U Googleu kažu kako će novi postupak provjeravati da li je za osnovnu funkcionalnost aplikacije doista nužan pristup podacima o lokaciji u pozadini.

Primjerice, aplikacija društvene mreže koja omogućava uključivanje praćenja lokacije za dijeljenje tih podataka s prijateljima ne bi trebala biti problematična. Ali, teže će biti opravdati aplikaciju za pronalaženje trgovina jer ona može biti podjednako funkcionalna i ako se podatke o lokaciji koristi samo dok je uključena.

Ukoliko je korisnik dobio jasnu obavijest o tome kako se koriste podaci o praćenju, aplikacija će imati veće izglede biti prihvaćena.

Iz Googlea su podsjetili razvojne programere kako su odgovorni ne samo za vlastiti računalni kod, već i za softverske alate drugih developera koje koriste u svojim aplikacijama.

Tagovi: Google, lokacija, Android
PROČITAJ I OVO
Google objavljuje izvještaje o kretanju stanovništva zbog borbe protiv koronavirusa
KRETANJE
Google objavljuje izvještaje o kretanju stanovništva zbog borbe protiv koronavirusa
NEW YORK - Google je u četvrtak objavio izvještaje iz 131 države o tome jesu li se smanjili posjeti trgovinama, parkovima i drugim mjestima okupljanja u ožujku, nakon što su mnoge vlade naredile ostanak kod kuće kako bi spriječile širenje koronavirusa.
YouTube smislio odgovor na TikTok
STRATEŠKI
YouTube smislio odgovor na TikTok
NEW YORK - Kineska aplikacija TikTok iznimno je popularna među mlađim korisnicima.
Amazon zabranio ponudu N95 maski, evo i zašto
POTEZI
Amazon zabranio ponudu N95 maski, evo i zašto
NEW YORK - Amazon više ne nudi N95 maske široj javnosti, jer daje prioritet isporuci nužne zalihe bolnicama, vladinim agencijama i drugim skupinama uslijed epidemije koronavirusa.
Facebook predstavio desktop verziju Messengera zbog porasta video poziva
NOVITETI
Facebook predstavio desktop verziju Messengera zbog porasta video poziva

NEW YORK - Facebook je u četvrtak predstavio desktop verziju svoje Messenger aplikacije za Mac OS i Microsoft Windows kako bi korisnicima društvene mreže omogućio video chatove na zaslonima svojih računala.

Google u borbi s dezinformacijama o pandemiji
PANDEMIJA
Google u borbi s dezinformacijama o pandemiji
NEW YORK - Google je u četvrtak izvijestio da je namijenio 6,5 milijuna dolara organizacijama za provjeru činjenica dok se internetom i dalje šire lažne vijesti i opasne preporuke o Covidu-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE