GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalni rast na tržištu domena tokom pandemije

Globalni rast na tržištu domena tokom pandemije
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2020 / 18:09
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Tekuća godina i pandemija koranavirusa postavila je pred brojne industrije izazove, a prognoze koliko će vremena privredama zemalja širom sveta biti potrebno da se oporave i dalje su nesigurne i ne naročito vedre.

Međutim, promena u načinu života i rada, i „preseljenje“ poslovanja na internet, doprinela je značajnom rastu na određenim poljima, a takav je globalno zabeležilo i tržište domena. 

Rast broja registrovanih naziva domena išao je ruku pod ruku sa procvatom e-trgovine. Istraživanja pokazuju da je u prvih šest meseci 2020. godine 50% svih kupaca u svetu više koristilo digitalne ili onlajn metode plaćanja nego pre pandemije. Taj trend nije zaobišao ni Srbiju, a podaci Narodne banke Srbije, pokazuju da je u prvom tromesečju 2020. godine zabeleženo 3,98 miliona transakcija preko interneta, što je 48,13% više nego u istom periodu 2019.

Svetski mediji izveštavali su o intenzivnom porastu registrovanih naziva domena koji sadrže reč korona ili kovid, a koji ilustruje i ukupan rast na ovom tržištu (jedan registar generičkih domena prijavio je milion novoregistrovanih naziva domena od početka godine do kraja maja). Istraživanja su pokazala da je do kraja marta 2020. registrovano čak 100.000 naziva domena u kojima se javljaju pojmovi vezani za pandemiju. Registri generičkih domena (.com, .info i dr) morali su da obrate posebnu pažnju na takozvane „kovid“ nazive domena, jer je su iza nezanemarljivog broja takvih vrebali hakeri.

Registri nacionalnih domena širom Evrope, kakav je u Srbiji RNIDS (Registar nacionalnog internet domena Srbije), nisu se u dramatičnoj meri suočavali sa naporima hakera da registruju i zloupotrebljavaju nazive domena domenskih prostora kojima upravljaju. Međutim, primetili su značajan rast, pa istraživanje CENTR-a (Udruženje evropskih nacionalnih registara domena najvišeg nivoa) pokazuje da je broj novoregistrovanih naziva domena samo u aprilu porastao za 20% u odnosu na isti mesec 2019. RNIDS je takođe detektovao porast broja registracija, pa je u prvih šest meseci 2020. godine, zabeležen najveći broj novoregistrovanih naziva domena u poređenju sa istim periodima u poslednje tri godine, i iznosi 10,02% ukupnog broja naziva domena registrovanih prethodne godine.

Kako se prodaja i protok novca „preselio“ na internet, to je, naravno, na globalnom nivou pratio i kriminal. Phishing sajtovi su se namnožili, a spam sa temom korone je postao uobičajena stvar. Međutim, nisu samo nazivi domena sa temom korone zadavali glavobolje, već i oni koju su sadržali imena popularnih aplikacija i platformi za saradnju i onlajn sastanke, kao što je Zoom.

Analiza rasta tržišta domena, ali i bezbednosnih pretnji na internetu, dostupna je na sajtu domen.rs.

Tagovi: prodaja domena, registracija domena, internet, Narodna banka Srbije, Registar nacionalnog internet domena Srbije, hakeri
PROČITAJ I OVO
Razvoj elektronskog bankarstva podiže i srpski IT sektor
IT SEKTOR
Razvoj elektronskog bankarstva podiže i srpski IT sektor
BEOGRAD - Porast upotrebe elektronskog bankarstva tokom pandemije korona virusa pozitivno se odražava na razvoj IT sektora u Republici Srbiji.
NFC tehnologija veliki potencijal za digitalne komunikacije
POTENCIJALI
NFC tehnologija veliki potencijal za digitalne komunikacije
ZAGREB - Europski institut za digitalne komunikacije (EUINDICOM) među prvima u svijetu zaštitio je i provodi projekt beskontaktne digitalne komunikacije za djecu s posebnim potrebama koji se temelji na NFC tehnologiji, čiji se velik potencijal slabo koristi, kaže autor projekata i predsjednik uprave EUINDICOM-a Ivan Radišić.
Optima Telekom ide dalje s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske
PROJEKTI
Optima Telekom ide dalje s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske
ZAGREB - Optima Telekom nastavlja s uspješnom digitalizacijom gradova i općina po Hrvatskoj, a zadnji projekti besplatnog WiFi interneta realizirani su u Rovinju, Metkoviću, Svetom Petru u Šumi, Gornjoj Vrbi, Stankovcima i Lovreću.
Njemačka želi tehnološki primat uz pomoć 5G
5G
Njemačka želi tehnološki primat uz pomoć 5G
BERLIN - Prije godinu dana, njemačka je telekomunikacijska agencija na aukciji podijelila prve frekvencije za 5G tehnologiju. Njih su dobile Deutsche Telekom, Telefonica i Vodafone te novaci 1 i 1 Drillisch. Za frekvencije je naplaćeno ukupno 6,55 milijardi eura.
Morgan Stanley i dalje optimističan prema dionicama Applea
ANALITIČARI
Morgan Stanley i dalje optimističan prema dionicama Applea
NEW YORK - Tehnološke dionice doživjele su oštar pad u rujnu, no ovaj tjedan je ipak donio njihov oporavak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE