GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalni rast na tržištu domena tokom pandemije

Globalni rast na tržištu domena tokom pandemije
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2020 / 18:09
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Tekuća godina i pandemija koranavirusa postavila je pred brojne industrije izazove, a prognoze koliko će vremena privredama zemalja širom sveta biti potrebno da se oporave i dalje su nesigurne i ne naročito vedre.

Međutim, promena u načinu života i rada, i „preseljenje“ poslovanja na internet, doprinela je značajnom rastu na određenim poljima, a takav je globalno zabeležilo i tržište domena. 

Rast broja registrovanih naziva domena išao je ruku pod ruku sa procvatom e-trgovine. Istraživanja pokazuju da je u prvih šest meseci 2020. godine 50% svih kupaca u svetu više koristilo digitalne ili onlajn metode plaćanja nego pre pandemije. Taj trend nije zaobišao ni Srbiju, a podaci Narodne banke Srbije, pokazuju da je u prvom tromesečju 2020. godine zabeleženo 3,98 miliona transakcija preko interneta, što je 48,13% više nego u istom periodu 2019.

Svetski mediji izveštavali su o intenzivnom porastu registrovanih naziva domena koji sadrže reč korona ili kovid, a koji ilustruje i ukupan rast na ovom tržištu (jedan registar generičkih domena prijavio je milion novoregistrovanih naziva domena od početka godine do kraja maja). Istraživanja su pokazala da je do kraja marta 2020. registrovano čak 100.000 naziva domena u kojima se javljaju pojmovi vezani za pandemiju. Registri generičkih domena (.com, .info i dr) morali su da obrate posebnu pažnju na takozvane „kovid“ nazive domena, jer je su iza nezanemarljivog broja takvih vrebali hakeri.

Registri nacionalnih domena širom Evrope, kakav je u Srbiji RNIDS (Registar nacionalnog internet domena Srbije), nisu se u dramatičnoj meri suočavali sa naporima hakera da registruju i zloupotrebljavaju nazive domena domenskih prostora kojima upravljaju. Međutim, primetili su značajan rast, pa istraživanje CENTR-a (Udruženje evropskih nacionalnih registara domena najvišeg nivoa) pokazuje da je broj novoregistrovanih naziva domena samo u aprilu porastao za 20% u odnosu na isti mesec 2019. RNIDS je takođe detektovao porast broja registracija, pa je u prvih šest meseci 2020. godine, zabeležen najveći broj novoregistrovanih naziva domena u poređenju sa istim periodima u poslednje tri godine, i iznosi 10,02% ukupnog broja naziva domena registrovanih prethodne godine.

Kako se prodaja i protok novca „preselio“ na internet, to je, naravno, na globalnom nivou pratio i kriminal. Phishing sajtovi su se namnožili, a spam sa temom korone je postao uobičajena stvar. Međutim, nisu samo nazivi domena sa temom korone zadavali glavobolje, već i oni koju su sadržali imena popularnih aplikacija i platformi za saradnju i onlajn sastanke, kao što je Zoom.

Analiza rasta tržišta domena, ali i bezbednosnih pretnji na internetu, dostupna je na sajtu domen.rs.

Tagovi: prodaja domena, registracija domena, internet, Narodna banka Srbije, Registar nacionalnog internet domena Srbije, hakeri
PROČITAJ I OVO
Evo što Jevrosimović kaže o radu na daljinu
BOGATO ISKUSTVO
Evo što Jevrosimović kaže o radu na daljinu
BEOGRAD - Veselin Jevrosimović, vlasnik i predsednik kompanije Comtrade Group, govorio je za američki biznis magazin "Forbes" o tome šta možemo da očekujemo u budućnosti modernog poslovanja.
Huawei Watch Fit dostupan u Hrvatskoj
PAMETNI SAT
Huawei Watch Fit dostupan u Hrvatskoj
ZAGREB – Huawei Watch Fit, pametni sat s inovativnim funkcionalnostima predstavljen na Huawei Developers konferenciji (HDC), stigao je u Hrvatsku. Novi Huawei pametni sat zadržava značajke po kojima je cijela serija poznata – dugotrajnu bateriju i brojne opcije praćenja zdravlja i aktivnosti, dodajući posebne sportske funkcionalnosti za aktivne korisnike.
Pompeo dolazi u Hrvatsku, lobirat će protiv sudjelovanja Huaweija u razvoju 5G mreže
SAD-HRVATSKA
Pompeo dolazi u Hrvatsku, lobirat će protiv sudjelovanja Huaweija u razvoju 5G mreže
ZAGREB - Mike Pompeo, državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država, idućeg tjedna stiže u Hrvatsku, doznaje Jutarnji list.
I Srbija želi digitalne nomade: Novi propisi za strance koji u Srbiji rade online
REGULATIVA
I Srbija želi digitalne nomade: Novi propisi za strance koji u Srbiji rade online
BEOGRAD - Ministar za rad Zoran Đorđević najavio je izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima da bi se obezbedili veći prihodi države od toga što sve veći broj stranaca iz Srbije radi "na daljinu", za firme u drugim zemljama.
Predstavljen Samsung Galaxy S20 FE
NOVITETI
Predstavljen Samsung Galaxy S20 FE
ZAGREB – Tvrtka Samsung Electronics predstavila je Galaxy S20 Fan Edition (FE), najnovijeg člana Galaxy S20 serije. Galaxy S20 FE je premium pametni telefon koji sadrži sve omiljene značajke zaljubljenika u pametne telefone iz Galaxy serije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE