GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalni elektronički otpad u pet godina povećan za 20 posto

Globalni elektronički otpad u pet godina povećan za 20 posto
OTPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2020 / 21:39
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Ujedinjeni narodi su objavili šokantni izvještaj o količini elektroničkog otpada nastalog od telefona, televizora, računala i gadgeta za 2019. godinu.

Prema njihovim podacima, svijet je prošle godine stvorio čak 52,7 milijuna tona elektroničkog otpada, što je ekvivalent od 350 velikih brodova kruzera.

Globalni elektronički otpad se u posljednjih pet godina povećao za 20 posto, što znači da na svaku osobu na planetu ide oko 7,3 kg elektroničkog otpada.

UN upozorava da će ovim tempom količina elektroničkog otpada do 2030. godine narasti na 72,8 milijuna tona, a glavni razlozi za to su visoki postoci korisnika koji prebrzo usvajaju nove uređaje, kratki rokovi trajanja proizvoda i premalo opcija za popravke pokvarenih uređaja.

Elektronički otpad negativno utječe na okoliš, ali i na zdravlje ljudi, jer sadrži toksične supstance poput žive koja oštećuje mozak. Dodatna prijetnja je i uništavanje otpada paljenjem jer otrovne kemikalije potom ulaze u atmosferu i truju nam zrak, a puno toksičnog materijala završava i u pitkoj vodi, što utječe i na biljke i životinje.

Mada je veći dio svijeta pokriven zakonima o zbrinjavanju elektroničkog otpada, UN upozorava da se moraju uložiti puno veći napori u njihovu implementaciju i provođenje.

Osim neodgovarajućih načina uništavanja elektroničkog otpada i lošeg recikliranja odbačenih proizvoda, UN upozorava da u smeću završavaju zlato, srebro, bakar, platina i druge skupocjene sirovine u ukupnoj vrijednosti od 57 milijardi dolara, što je više od BDP-a u većini zemalja, jer se ne provodi njihovo izvlačenje iz elektroničkog otpada.

Među najbezobzirnijim korisnicima UN ističe proizvođače pametnih telefona, ali i korisnike koji robuju trendu zamjene starog modela novom generacijom svake godine.

UN kaže da se legislativa vezana uz elektronički otpad poboljšala s 61% država na njih 78%, no napredak je jako spor i potrebno je provesti velike akcije na globalnom planu kako bi se poboljšalo gospodarenje tim otpadom u današnjem povezanom svijetu i promijenilo načine na koje stvaramo, koristimo i odbacujemo elektroničke uređaje i time se udaljavamo od željenog modela održivosti.

Tagovi: elektronički otpad, Ujedinjeni narodi
PROČITAJ I OVO
Softver domaćih tvrtki 8Sigma i Montelektro u najvećoj pivovari u Etiopiji
POSLOVI
Softver domaćih tvrtki 8Sigma i Montelektro u najvećoj pivovari u Etiopiji
ZAGREB - Softverska rješenja domaćih tvrtki 8Sigma i Montelektro za nadzor i praćenje pivskih bačava u procesu punjenja i distribucije primijenjena su u jednoj pivovari u Adis Ababi u Etiopiji, a u 2021. bit će u još dvije pivovare u vlasništvu kompanije BGI Ethiopia, izvijestili su u srijedu iz tvrtke 8Sigma.
Australija: Google informativnim portalom odgovara na zakon o plaćanju medijskog sadržaja
POTEZI
Australija: Google informativnim portalom odgovara na zakon o plaćanju medijskog sadržaja

CANBERRA - Google će idućih tjedana u Australiji oživjeti projekt vlastitog informativnog portala i već je naručio priloge, izjavili su urednici nekoliko manjih medija, ocrtavajući pokušaje digitalnog diva da minira najavljeni zakon o plaćanju medijskog sadržaja.

Usluge u oblaku podigle kvartalne rezultate Microsofta
RAST
Usluge u oblaku podigle kvartalne rezultate Microsofta
REDMOND - Američki softverski div Microsoft izvijestio je o snažnom rastu prihoda u drugom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući uslugama u oblaku koje su doživjele procvat zahvaljujući radu i učenju od kuće u vrijeme pandemije koronavirusa.
Reorganizacija uprave Applea, Dan Riccio će biti zadužen za automobilski projekt
POTEZI
Reorganizacija uprave Applea, Dan Riccio će biti zadužen za automobilski projekt
CUPERTINO - Dan Riccio, dosadašnji šef hardverskog odjela u Appleu, poslan je na tajanstveni novi projekt, dok će njegovu ulogu u razvoju hardvera preuzeti dosadašnji potpredsjednik tog odjela John Ternus.
Twitter kupio newsletter startup Revue
ŠIRENJE
Twitter kupio newsletter startup Revue
NEW YORK - Twitter je preuzeo newsletter startup Revue kako bi privukli korisnike koji žele da zarade na svojim pratiteljima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE