GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gates financijski podržao plan za ograničavanje sunčeve svjetlosti na Zemlji

Gates financijski podržao plan za ograničavanje sunčeve svjetlosti na Zemlji
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2021 / 11:57
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Znanstvenici sa sveučilišta Harvard rade na slanju balona iznad Švedske kako bi testirali hoće li blokiranje sunčeve svjetlosti koje izravno utječe na Zemlju pomoći u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Prvo testiranje, koje bi se moglo dogoditi negdje sljedeće godine ili početkom 2022. godine, također je financijski podržao osnivač Microsofta Bill Gates.

Ovaj prvi test bio bi samo test balona i instrumenata koji bi se koristili u eksperimentu. S potonjim bi znanstvenici proučavali kemijske reakcije u stratosferi kroz balon koji bi letio 10 kilometara iznad Zemlje. Projekt su financirali privatni donatori, a sada im se pridružio Bill Gates.

Krajnji cilj projekta je korištenje balona za slanje reflektirajućih čestica u atmosferu u nadi da će blokirati ili ograničiti izravnu sunčevu svjetlost na Zemlju i smanjiti učinke globalnog zatopljenja. Projekt financira Sveučilište Harvard i njegov istraživački program solarnog geoinženjeringa, a dijelom ga financira Bill Gates, kao i skupina investitora u rizični kapital, vjerovnici starijih hedge fondova i drugi povezani s tvrtkama poput Googlea i Hewlett-Packarda.

Ako SCOPExov eksperiment bude uspješan, to bi mogao biti važan korak u promjeni obrasca globalnog zatopljenja, kažu znanstvenici, ali neki su zabrinuti da bi projekt mogao dati zabludu o borbi protiv globalnog zatopljenja.

Izražena je najveća zabrinutost da bi reflektiranje sunčeve svjetlosti moglo promijeniti stvari poput vremenskih obrazaca i rasta biljaka. Uz to, neki ističu da bi se ovaj projekt mogao smatrati jednostavnim rješenjem umjesto rješavanja glavnih problema globalnog zagrijavanja.

Umjesto da se bori protiv povećanja emisija, ovaj projekt treba promatrati kao način usporavanja globalnog zagrijavanja, istodobno pokušavajući riješiti važnije probleme, smatra Harvard. To je relativno mali eksperiment vrijedan oko 20 milijuna dolara, ali mogao bi imati velik utjecaj na usporavanje rastućih emisija, kažu.

Cilj projekta je puštanjem balona u stratosferu otpustiti oko dva kilograma prirodnih kemikalija, poput kalcijevog karbonata i sulfata. Njihovim puštanjem stvorila bi se takozvana "poremećena zračna masa" koja bi bila duga oko jedan kilometar i široka 100 metara. Znanstvenici bi izmjerili disperziju kemikalija i ispitali koliko je ovaj alat učinkovit u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

No čak i da taktika djeluje, takav bi se pristup morao primjenjivati u cijelom svijetu, a nije jasno koje bi se zemlje složile surađivati, koliko bi velike posljedice imale na divlje životinje i biljni svijet.

Tagovi: Bill Gates, sunčeva svjetlost, globalno zagrijavanje, Harvard, Google, Hewlett-Packard,Stratospheric Controlled Perturbation Environment, SCoPEx, Microsoft,
PROČITAJ I OVO
Netflix sutra objavljuje završetak La Case de Papel
HITOVI
Netflix sutra objavljuje završetak La Case de Papel
MADRID - Netflix u petak objavljuje posljednjih pet epizoda španjolske serije 'La Case de Papel' ('Money Heist'), velikog međunarodnog hita koji nije otvorio, nego raznio vrata drugim produkcijama na neengleskom jeziku na streaming servisima.
Square mijenja ime u Block
REBRANDING
Square mijenja ime u Block
NEW YORK - Platni div Square promijenit će svoje korporativno ime u Block, službeno od 10. prosinca.
Facebook ponovo maknuo mreže za dezinformiranje o covidu
POTEZI
Facebook ponovo maknuo mreže za dezinformiranje o covidu

SAN FRANCISCO - Meta, Facebookova matična kuća, priopćila je u srijedu da je maknula zlonamjerne mreže koje su se koristile raspravama o cjepivu kako bi uznemiravale stručnjake i unosile podjelu u društvo, što potvrđuje da dezinformiranje u vezi s pandemijom ne popušta.

Fond Feelsgood ulaže 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON za pomoć blokiranima
INVESTICIJE
Fond Feelsgood ulaže 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON za pomoć blokiranima
ZAGREB - Hrvatski fond rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom Feelsgood sklopio je ugovor o ulaganju 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON specijaliziran za financijsko savjetovanje građana u financijskim poteškoćama i pomoć blokiranima, izvijestili su u srijedu iz tog fonda.
Infinum širi poslovanje na Makedoniju i preuzima tvrtku 3P Development
ŠIRENJE
Infinum širi poslovanje na Makedoniju i preuzima tvrtku 3P Development
ZAGREB - Domaća IT tvrtka Infinum potpisala je ugovor o preuzimanju makedonske tvrtke 3P Development koja se bavi razvojem mobilnih i web aplikacija te u iduće tri godine planira ulagati i povećati broj zaposlenih u toj tvrtki sa sadašnjih 30 na oko 100, izvijestili su u srijedu iz Infinuma, ne navodeći iznos te transakcije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE