GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gates financijski podržao plan za ograničavanje sunčeve svjetlosti na Zemlji

Gates financijski podržao plan za ograničavanje sunčeve svjetlosti na Zemlji
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2021 / 11:57
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Znanstvenici sa sveučilišta Harvard rade na slanju balona iznad Švedske kako bi testirali hoće li blokiranje sunčeve svjetlosti koje izravno utječe na Zemlju pomoći u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Prvo testiranje, koje bi se moglo dogoditi negdje sljedeće godine ili početkom 2022. godine, također je financijski podržao osnivač Microsofta Bill Gates.

Ovaj prvi test bio bi samo test balona i instrumenata koji bi se koristili u eksperimentu. S potonjim bi znanstvenici proučavali kemijske reakcije u stratosferi kroz balon koji bi letio 10 kilometara iznad Zemlje. Projekt su financirali privatni donatori, a sada im se pridružio Bill Gates.

Krajnji cilj projekta je korištenje balona za slanje reflektirajućih čestica u atmosferu u nadi da će blokirati ili ograničiti izravnu sunčevu svjetlost na Zemlju i smanjiti učinke globalnog zatopljenja. Projekt financira Sveučilište Harvard i njegov istraživački program solarnog geoinženjeringa, a dijelom ga financira Bill Gates, kao i skupina investitora u rizični kapital, vjerovnici starijih hedge fondova i drugi povezani s tvrtkama poput Googlea i Hewlett-Packarda.

Ako SCOPExov eksperiment bude uspješan, to bi mogao biti važan korak u promjeni obrasca globalnog zatopljenja, kažu znanstvenici, ali neki su zabrinuti da bi projekt mogao dati zabludu o borbi protiv globalnog zatopljenja.

Izražena je najveća zabrinutost da bi reflektiranje sunčeve svjetlosti moglo promijeniti stvari poput vremenskih obrazaca i rasta biljaka. Uz to, neki ističu da bi se ovaj projekt mogao smatrati jednostavnim rješenjem umjesto rješavanja glavnih problema globalnog zagrijavanja.

Umjesto da se bori protiv povećanja emisija, ovaj projekt treba promatrati kao način usporavanja globalnog zagrijavanja, istodobno pokušavajući riješiti važnije probleme, smatra Harvard. To je relativno mali eksperiment vrijedan oko 20 milijuna dolara, ali mogao bi imati velik utjecaj na usporavanje rastućih emisija, kažu.

Cilj projekta je puštanjem balona u stratosferu otpustiti oko dva kilograma prirodnih kemikalija, poput kalcijevog karbonata i sulfata. Njihovim puštanjem stvorila bi se takozvana "poremećena zračna masa" koja bi bila duga oko jedan kilometar i široka 100 metara. Znanstvenici bi izmjerili disperziju kemikalija i ispitali koliko je ovaj alat učinkovit u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

No čak i da taktika djeluje, takav bi se pristup morao primjenjivati u cijelom svijetu, a nije jasno koje bi se zemlje složile surađivati, koliko bi velike posljedice imale na divlje životinje i biljni svijet.

Tagovi: Bill Gates, sunčeva svjetlost, globalno zagrijavanje, Harvard, Google, Hewlett-Packard,Stratospheric Controlled Perturbation Environment, SCoPEx, Microsoft,
PROČITAJ I OVO
Koliko je svijet ovisan o Microsoftu?
OVISNOST
Koliko je svijet ovisan o Microsoftu?
BERLIN - Brojni korisnici diljem svijeta nisu mogli koristiti Microsoftove usluge, među njima i one najpopularnije poput e-mail servisa Outlook. Koliko je svijet postao ovisan o američkom tehnološkom gigantu?
SAD s Japanom i Nizozemskom dogovorio ograničavanje izvoza čipova Kini
ČIPOVI
SAD s Japanom i Nizozemskom dogovorio ograničavanje izvoza čipova Kini
LONDON - Bloomberg donosi informaciju kako će Japan i Nizozemska uskoro će se, nakon inzistiranja Washingtona, pridružiti SAD-u u ograničenju izvoza opreme za proizvodnju poluvodiča Kini.
SAP i IBM najavili masovna otpuštanja
OTPUŠTANJA
SAP i IBM najavili masovna otpuštanja
ZAGREB - Tehnološka industrija zapošljavala je tijekom protekle dvije godine velik broj novih radnika, no s prvim naznakama krize i usporavanja rasta, a potom i moguće recesije, oni koji su u tome pretjerali počeli su masovno i otpuštati radnike. Prvi je veliki val otkaza bio najavio Amazon, još krajem prošle godine, srezavši broj radnika za oko 18.000 ljudi.
Intel: Rezultati iznevjerili očekivanja, prognoze razočarale
SLABO
Intel: Rezultati iznevjerili očekivanja, prognoze razočarale
NEW YORK - Intel je izvijestio o svojoj zaradi za četvrto tromjesečje 2022. nakon zvona u četvrtak, što nije očekivalo analitičare jer se industrija čipova i dalje bori s usporavanjem potrošačke i poslovne potražnje.
Trumpu dopušten povratak na Facebook i Instagram
ODLUKE
Trumpu dopušten povratak na Facebook i Instagram
SAN FRANCISCO - Donaldu Trumpu dopušten je povratak na društvene platforme Facebook te Instagram s kojih je bio protjeran zbog upada njegovih pristaša na Kapitol 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE