GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gates financijski podržao plan za ograničavanje sunčeve svjetlosti na Zemlji

Gates financijski podržao plan za ograničavanje sunčeve svjetlosti na Zemlji
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2021 / 11:57
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Znanstvenici sa sveučilišta Harvard rade na slanju balona iznad Švedske kako bi testirali hoće li blokiranje sunčeve svjetlosti koje izravno utječe na Zemlju pomoći u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Prvo testiranje, koje bi se moglo dogoditi negdje sljedeće godine ili početkom 2022. godine, također je financijski podržao osnivač Microsofta Bill Gates.

Ovaj prvi test bio bi samo test balona i instrumenata koji bi se koristili u eksperimentu. S potonjim bi znanstvenici proučavali kemijske reakcije u stratosferi kroz balon koji bi letio 10 kilometara iznad Zemlje. Projekt su financirali privatni donatori, a sada im se pridružio Bill Gates.

Krajnji cilj projekta je korištenje balona za slanje reflektirajućih čestica u atmosferu u nadi da će blokirati ili ograničiti izravnu sunčevu svjetlost na Zemlju i smanjiti učinke globalnog zatopljenja. Projekt financira Sveučilište Harvard i njegov istraživački program solarnog geoinženjeringa, a dijelom ga financira Bill Gates, kao i skupina investitora u rizični kapital, vjerovnici starijih hedge fondova i drugi povezani s tvrtkama poput Googlea i Hewlett-Packarda.

Ako SCOPExov eksperiment bude uspješan, to bi mogao biti važan korak u promjeni obrasca globalnog zatopljenja, kažu znanstvenici, ali neki su zabrinuti da bi projekt mogao dati zabludu o borbi protiv globalnog zatopljenja.

Izražena je najveća zabrinutost da bi reflektiranje sunčeve svjetlosti moglo promijeniti stvari poput vremenskih obrazaca i rasta biljaka. Uz to, neki ističu da bi se ovaj projekt mogao smatrati jednostavnim rješenjem umjesto rješavanja glavnih problema globalnog zagrijavanja.

Umjesto da se bori protiv povećanja emisija, ovaj projekt treba promatrati kao način usporavanja globalnog zagrijavanja, istodobno pokušavajući riješiti važnije probleme, smatra Harvard. To je relativno mali eksperiment vrijedan oko 20 milijuna dolara, ali mogao bi imati velik utjecaj na usporavanje rastućih emisija, kažu.

Cilj projekta je puštanjem balona u stratosferu otpustiti oko dva kilograma prirodnih kemikalija, poput kalcijevog karbonata i sulfata. Njihovim puštanjem stvorila bi se takozvana "poremećena zračna masa" koja bi bila duga oko jedan kilometar i široka 100 metara. Znanstvenici bi izmjerili disperziju kemikalija i ispitali koliko je ovaj alat učinkovit u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

No čak i da taktika djeluje, takav bi se pristup morao primjenjivati u cijelom svijetu, a nije jasno koje bi se zemlje složile surađivati, koliko bi velike posljedice imale na divlje životinje i biljni svijet.

Tagovi: Bill Gates, sunčeva svjetlost, globalno zagrijavanje, Harvard, Google, Hewlett-Packard,Stratospheric Controlled Perturbation Environment, SCoPEx, Microsoft,
PROČITAJ I OVO
Digitalna zelena potvrda: Države članice postigle dogovor o tehničkim specifikacijama
DOGOVOR
Digitalna zelena potvrda: Države članice postigle dogovor o tehničkim specifikacijama
BRUXELLES - Mjesec dana nakon prijedloga Komisije o digitalnoj zelenoj potvrdi, predstavnici država članica koje sudjeluju u mreži e-zdravstva postigli su dogovor o smjernicama u kojima se opisuju glavne tehničke specifikacije za provedbu sustava. To je ključan korak za uspostavu infrastrukture na razini EU-a.
Vertiv u Hrvatskoj otvorio novi pogon kao odgovor na povećanu potražnju za integriranim modularnim rješenjima
INVESTICIJE
Vertiv u Hrvatskoj otvorio novi pogon kao odgovor na povećanu potražnju za integriranim modularnim rješenjima

RUGVICA - Investicija od 10 milijuna eura pruža nove prilike za zapošljavanje i dvostruko povećava kapacitete podatkovnih centara u EMEA regiji.

Iskonovci i Biljkoborci ujedinili snage na Dan planeta Zemlje
AKCIJE
Iskonovci i Biljkoborci ujedinili snage na Dan planeta Zemlje
ZAGREB - Iskonovci koji danas prijeđu na e-račun od simpatičnih Biljkoboraca na poklon dobivaju Biljku-To-Grow po vlastitom izboru: bosiljak, cherry rajčicu, peršin, papriku baburu, ružmarin ili korijandar.
Alibaba ulaže 350 milijuna dolara u tursku jedinicu Trendyol
INVESTICIJE
Alibaba ulaže 350 milijuna dolara u tursku jedinicu Trendyol
ANKARA - Kineski gigant za e-trgovinu Alibaba uložio je 350 milijuna dolara (291,5 milijuna eura) u tursku podružnicu Trendyol, povećavajući tako svoj udio u kompaniji na 86,5%, izvijestili su u srijedu turski mediji.
Instagram lansira alate koji će spriječiti uvrede u porukama
ALATI
Instagram lansira alate koji će spriječiti uvrede u porukama
NEW YORK - Facebook i njegove druge društvene aplikacije često se optužuju za nedovoljnu efikasnost u otkrivanju i uklanjanju uvredljivih sadržaja, bez obzira što na tim sustavima rade napredni algoritmi i obilje ljudi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE