GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska: Misteriozna grupacija krenula s paljenjem 5G odašiljača

Francuska: Misteriozna grupacija krenula s paljenjem 5G odašiljača
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 11:55
Autor: Siniša Malus
PARIZ - Protivnici 5G tehnologije zapalili su opremu mobilnog operatera Orange na području Limogesa u Francuskoj, lišavajući tamošnje stanovnike mobilne komunikacije, televizije i radija, izvijestili su lokalni mediji.

Poznate lokalne novine Le Figaro, na primjer, pišu da su nepoznate osobe 11. siječnja zapalile 23-metarski antenski toranj. Nekoliko vatrogasnih postrojbi ugasilo je požar, ali kao rezultat toga milijun i pol ljudi ostalo je bez komunikacije, a nekoliko tisuća pretplatnika još uvijek nema pristup televiziji i radiju.

Nakon incidenta, lokalni list Le Populaire du Center primio je pismo grupe, što se prevodi kao "Odbor za eliminaciju 5G-a". Preuzeli su odgovornost za podmetanje požara i rekli da 5G vide kao prijetnju i borit će se protiv nje na sve moguće načine.

Likvidacija antenskog tornja nazvana je "Operacija za buku vjetra i pjev ptica".

Francuska je, inače, među zemljama, koje nisu ptpuno zabranile pristup 5G tehnologijski kineskom divu Huaweiju.

"Nećemo zabraniti Huaweiju ulaganje u 5G mreže, ali ćemo zaštititi svoje interese na polju nacionalne sigurnosti", rekao je ministar financija Bruno Le Maire sredinom prošle godine za France Info.

Odluka Francuske suprotna je odluci Ujedinjenog Kraljevstva, koje je tjedan dana ranije objavilo da Huawei neće smjeti sudjelovati u razvoju britanske 5G mreže. Telekomunikacijski operateri od početka ove godine ne smiju kupovati novu opremu od Huaweija, a do kraja 2026. morat će ukloniti postojeću opremu.

Nekoliko dana kasnije, prvi čovjek njemačke Savezne agencije za mreže Jochen Homann upozorio je na prerano isključivanje Huaweija iz ažuriranja mobilnih mreža. Kako je rekao za Frankfurter Allgemeine Zeitung, Njemačka je postavila sve potrebne sigurnosne uvjete za sudjelovanje tvrtki. Trebali bismo samo prosuditi udovoljava li Huawei tim uvjetima ili ne.

Huawei i općenito kineska telekomunikacijska tehnologija našli su se pod lavinom kritika odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koja tvrdi da je kineska kompanija omogućila kineskoj vladi tajni pristup podacima korisnika 5G mreža širom svijeta. U Huaweiju te optužbe cijelo vrijeme snažno odbacuju.

Godine 2020. mnogi su povjerovali u teorije zavjere koji povezuju 5G tehnologiju i izbijanje koronavirusa. U Velikoj Britaniji su teoretičari zavjere počeli paliti opremu 5G širom zemlje. Ukupno je pogođeno više od 20 tornjeva različitih mobilnih operatera širom otoka - potvrđeni su slučajevi u Birminghamu i Liverpoolu, a društvene mreže pišu i o Manchesteru, Watfordu i Rumfordu. Istodobno, nisu svi tornjevi pripadali 5G mreži - neki su pružali 3G i 4G komunikaciju.

Foto: Ilustracija

Tagovi: 5G mreža, 5G tehnologija, Odbor za eliminaciju 5G-a, Orange, Huawei, teorije zavjere, emisije CO2
PROČITAJ I OVO
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
ZABRANE
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
WASHINGTON - TikTok je u nedjelju izrazio zabrinutost zbog slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE