GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortnite pristao na plaćanje kazne od 520 milijuna dolara

Fortnite pristao na plaćanje kazne od 520 milijuna dolara
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2022 / 09:12
Autor: SEEbiz

NEW YORK - Tvrtka Epic Games, koja među ostalima razvija iznimno omiljenu videoigru Fortnite, američka je Savezna komisija za trgovinu (FTC) platila 520 milijuna dolara kazne jer je prekršio zakon o privatnosti djeteta i mladoletnika na nenamjernom web-nakupu. Obenem bo moralo poduzeće osigurati stroge privatne postavke privatnosti.

"Epic je koristio zadane postavke koje ugrožavaju privatnost i lažna sučelja kako bi prevario korisnike Fortnitea, uključujući tinejdžere i djecu", rekla je predsjednica FTC-a Lina Khan u priopćenju za javnost.

Tvrtka će platiti 275 milijuna dolara zbog kršenja Zakona o zaštiti privatnosti djece na internetu (COPPA). Nagodba s FTC-om također zahtijeva da Epic usvoji stroge zadane postavke privatnosti za djecu i tinejdžere. Između ostalog, Epic će morati osigurati da su glasovne i tekstualne komunikacije isključene prema zadanim postavkama, objasnio je FTC.

Epic će također platiti 245 milijuna dolara kako bi nadoknadio troškove korisnicima koji su bili prevareni da obave kupnju koju nisu namjeravali putem prijevarnih tehnika dizajna, također poznatih kao "tamni uzorci", objasnio je FTC.


"Epic je doveo djecu i tinejdžere u opasnost svojom slabom praksom privatnosti, a korištenjem mračnih uzoraka oštetio je potrošače u milijunima nezakonitih troškova", upozorio je Samuel Levine, direktor Ureda za zaštitu potrošača FTC-a.

Fortnite je besplatan za instaliranje i igranje, ali igrači mogu kupiti dodatne predmete unutar igre, kao što su maske likova. Fortnite je prošle godine imao više od 400 milijuna korisnika diljem svijeta, dok bilježi oko 80 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika, podaci su portala Business of apps.

Prema podacima za ovu godinu, 63 posto igrača Fortnitea ima između 18 i 24 godine, a Business of apps upozorava da su mnogi igrači zapravo mlađi jer često lažu o svojim godinama.

FTC tvrdi da je Epic bio svjestan da mnoga djeca igraju Fortnite — što je dokazano istraživanjem korisnika, licenciranjem i marketingom Fortnite igračaka i proizvoda, podrškom za igrače i drugom komunikacijom tvrtke — te da je prikupljao osobne podatke djece bez prethodno dobivenih provjerljivih roditeljskih podataka pristanak. Tvrtka je također tražila od roditelja koji traže brisanje osobnih podataka svoje djece da preskoče nerazumne prepreke, no ponekad takve zahtjeve nije uvažavala, objavilo je povjerenstvo.

"Čak i kad je Epic imao stvarna saznanja da su pojedini igrači Fortnitea mlađi od 13 godina, nije poduzeo nikakve korake kako bi se uskladio s američkim zakonom", stoji u žalbi FTC-a.

FTC je optužio Epic za postavljanje zadanih postavki za online chat koje su djeci i tinejdžerima dopuštale da se igraju sa strancima i izložile ih potencijalnom uznemiravanju. “Djeca i tinejdžeri bili su maltretirani, prijećeno im je, maltretirani su i izloženi opasnim i psihički traumatičnim problemima kao što je samoubojstvo dok su igrali Fortnite”, upozorili su.

Epic Games odlučio je platiti kaznu jer želi biti na čelu zaštite potrošača i svojim igračima pružiti najbolje iskustvo, priopćili su u međuvremenu iz tvrtke.

Tagovi: Fortnite, Epic Games
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE