GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortnite izbačen s App Storea i Google Playa

Fortnite izbačen s App Storea i Google Playa
USLIJEDILE TUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2020 / 08:36
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - Ovoga je tjedna kulminirao spor Applea i Googlea s izdavačima mobilnih igara. Naime, prilikom svake kupnje kakve mobilne aplikacije ili dodatnih sadržaja unutar iste, ove kompanije izdavačima naplaćuju proviziju od nemalih 30%, što mnogima nije po volji. Kao najistaknutiji protivnik ove prakse sada je iskočio Epic Games, vlasnik popularnog Fortnitea.

Oni su objavili kako će svojim igračima omogućiti trajni popust od 20% na in-app kupovine. No, igrači koji Fortnite igraju na mobilnim uređajima do popusta bi mogli samo ako usluge plate izravno njima, umjesto putem App Storea ili Google Playa. Ovakva praksa, pak, krši pravila navedenih dviju trgovina mobilnih aplikacija, pa je Fortnite po kratkom postupku – izbačen s obje.

Odmah potom Epic Games je pokrenuo tužbe protiv Applea i Googlea, navodeći da ove kompanije iskorištavaju svoj monopolistički položaj i iskorištavaju developere, ne dajući im slobodu izbora kad je riječ o načinima plaćanja. Da je bila riječ o smišljenoj strategiji, pokazuje i činjenica daj je Epic gotovo istodobno s izbacivanjem s App Storea u javnost pustio i "promotivni spot", parodiju na legendarnu Appleovu reklamu za prvi Mac, u kojoj se obrušava na Apple.

Drugim riječima, namjerno su izazvali izbacivanje s App Storea kako bi ukazali na (po njima) nepoštene prakse Applea i Googlea, a u ladici su već imali spremne tužbe i marketinšku kampanju.

U svojoj argumentaciji Epic Games navodi kako Apple i Google ne tretiraju sve vlasnike aplikacija jednako. Neki, primjerice Amazon, Grubhub, McDonald's i slični, smiju primati uplate i mimo službenih trgovina aplikacija, dok njima i vlasnicima drugih mobilnih igara to nije dopušteno.

Apple i Google brane se stavom da svima omogućavaju jednake uvjete, te da developerima daju brojne alate od kojih ovi imaju ogromne koristi, kao i pristup velikom broju korisnika. Epic Games prvi je izdavač koji se usudio ovako suprotstaviti tehnološkim divovima, a to si može priuštiti jer ne ovisi primarno o njima. Osim preko mobitela, Fortnite se igra i na računalima i konzolama, pa Epic neće propasti ako im igra neko vrijeme ne bude dostupna za preuzimanje na Android i iOS uređaje.

Tagovi: Fortnite, Epic Games, App Store, Apple, Amazon, Google, Google Play
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE