GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond Telekoma Srbija i Microsoft dogovorili saradnju u razvoju startupova

Fond Telekoma Srbija i Microsoft dogovorili saradnju u razvoju startupova
STARTUPI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2023 / 13:41
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Direktori Microsofta Srbija Milan Gospić i Telekom Srbija Ventures fonda Davor Sakač, potpisali su danas dokument o saradnji kojim je dogovorena tehnološka podrška izabranim startapovima sa prostora Srbije, vredna i do 150.000 dolara godišnje.

Gospić je ocenio da će uspeh u saradnji biti uspeh startap kompanija koje će podržati.

„Zvezde budućnosti se rađaju danas, u ovoj regiji, kroz saradnju želimo da im pomognemo da zasijaju punim sjajem“, rekao je on.

Istakao je da Majkrosoft podržava viziju Srbije kao inovacionog centra regiona, i naglasio da je ona izuzetno napredovala u digitalnom sektoru.

Rekao je da na svetu ima 150 miliona startapa, a da novih godišnje bude po 50 miliona, te da je potrebno ostvariti fokus u izboru.

Gospić je naveo da starapovi regiona privlači sve veću pažnju, te da je u tom prostoru rođen veliki broj kompanija „jednoroga“.

Naveo je da na srpskom tržište broj startapova raste od 20 do 30 procenata godišnje.

Istakao je da kroz saradnju sa TS Venčrs fondom žele da podršku adresiraju na izazove finansiranje, zapošljavanje, i pridobijanje kupaca, te da se starapovima omogući razvoj van granica srpskog tržišta.

„TS Venčrs ima dobar uvid u tržište, mi pružamo dobro okruženje za razvoj kroz naš specijalizovani program podrške“, rekao je Gospić.

I do 150.000 dolara tehnoloških investicija godišnje biće realizovano kroz korišćenje majkrosoftovih platformi, programa, okruženja, likedin mreže i džipiti čata, kao i kroz mentorsko i tehnološko savetovanje.

„U saradnji imaćemo bolji uvid u tržište, kako bi im omogućili da kroz nađu mrežu mogu da prisutpe svetskim tržištima i majkrosoft klijentima“, rekao je on.

Rekao je da do saradnje dolazi u 20. godini Microsoftovog poslovanja u Srbiji i da je ta kompanija strateški opredeljenja za osnaživanje inovacija, te ocenio da razvoj zemlje direktno zavisi od ulaganja u digitalizaciju.

Sakač je ocenio da fond i Microsoft potpisivanjem ulaze u posebnu vezu, i ocenio da je ona više nego poslovnu, te da se radi novoj eri poslovanja kako fonda, tako i startap zajednice u Srbiji.

„Ugovor je važan kao podstrek za starape sa ovih prostora, naš ekosistem, i državu u celosti, nemamo puno prilika da imamo ovakve partnere“, rekao je on.

Ukazao je da živimo trenutak u kome su ceo svet i ekonomija pred posebnim izazovima.

„Dogovor sa decenijskim globalnim liderom, daje nam do znanja da veruju u naš preduzetnički potencijal“, rekao je Sakač.

Dodao je da će putem ovakvih saradnje srpski startapovi biti korak bliže tržištvima sveta i globalnim znanjim – na putu da postanu svetski igrači.

„To je potvrda i da smo sve što smo uradili u godinu i po dana bio dobar posao, te da smo na dobrom putu da srpski startapi iznedre nove svetske junake i heroje“, rekao je on.

Sakač je naveo da svih devet do sada izabranih startapa mogu da konkurišu za ovu novu značajnu podršku.

„Nadam se da ćemo u narednom periodu biti svedoci rađanja prvog srpskog jednoroga – unihorna koji će pokoriti svet. Da ćemo biti svedoci toga u najskorije vreme“, poručio je on.

Odgovorajući na pitanja ko će moći da konkuriše za podršku Majkrosofta, Sakač je odgovorio da TS Venčrs fond ima svoj sistem selekcije, te da možda neće svi imati potrebu za tom vrstom podrške.

„Mi novac ne dajemo već ga investiramo, naš sistem izbora nije lak. Ništa ne menjamo u našem radu i selekciji. Poslovi koji zaista koji imaju globalnu perspektirivu, mogu da konkurišu za naša sredstva, a tako i za dodatnu pomoć od 150.000 dolara koja nije zanemariva“, poručio je on.

Gospić je objasnio da Majkrosoft program podrške pokriva sve faze rezavoja startapa i dodao da će od faze zavisiti i iznos podrške.

„Izbor je standardizovan, važi ne samo za Srbiju nego za ceo svet.

Bitna je saradnja sa TS Ventures fondom jer oni finansiraju startapove koji su već u nekoj fazi razvoja, a mi možemo da pomognemo da dalje rastu, da ih izvučemo do faze kad već imaju proizvod na tržištu i neke koristike, da budu Microsoft partner, objasnio je on.

Naglasio je da je neophodan fokus u 50 miliona startapova koji se globalno pojave godišnje, te da će danas potpisana saradnja pomoći da podrška stigne do onih koji su uznapredovali.

Tagovi: Fond Telekoma Srbija, Telekom Srbija, Milan Gospić, Microsoft, Davor Sakač
PROČITAJ I OVO
Istraživanje: Mobilno plaćanje i kupnja putem interneta sve popularniji u Sloveniji
POPULARNOST
Istraživanje: Mobilno plaćanje i kupnja putem interneta sve popularniji u Sloveniji
LJUBLJANA - Plaćanja putem mobilnih aplikacija sve su popularnija među Slovencima, au odnosu na 2022. porasla su za tri puta, pokazalo je najnovije Masterindex istraživanje Mastercard Slovenija. Zabilježili su i velik porast kupnje putem interneta, pa tako gotovo trećina ispitanika kupuje online češće nego prethodne godine.
Google okončao preuzimanje Photomatha
FINALIZACIJA
Google okončao preuzimanje Photomatha
ZAGREB - Niti jedan regulator na svijetu nije našao razlog zašto bi zaustavio ovu transakciju.

Stripe najavljuje i kreditne kartice za tvrtke
NAJAVE
Stripe najavljuje i kreditne kartice za tvrtke
NEW YORK - Financijska tehnološka tvrtka Stripe, koja posluje na području online plaćanja, najavila je novi program online i fizičkih kreditnih kartica u sklopu usluge "Stripe Issuing", koji je prvenstveno namijenjen tvrtkama.
IDC proglasio Infobip liderom na tržištu CPaaS usluga
RANGIRANJA
IDC proglasio Infobip liderom na tržištu CPaaS usluga
ZAGREB - Poznata analitička kuća IDC po drugi je puta proglasila Infobip globalnim liderom u pružanju usluga u CpaaS (Communications Platform-as-a-Service) segmentu.
Amazon će platiti 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi za kršenje privatnosti
RJEŠENJE
Amazon će platiti 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi za kršenje privatnosti
SEATTLE - Američki internetski div Amazon pristao je platiti više od 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi o kršenju privatnosti zbog prikupljanja podataka glasovnim asistentom Alexa i zvonima s kamerom Ring.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE