GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond Telekoma Srbija i Microsoft dogovorili saradnju u razvoju startupova

Fond Telekoma Srbija i Microsoft dogovorili saradnju u razvoju startupova
STARTUPI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2023 / 13:41
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Direktori Microsofta Srbija Milan Gospić i Telekom Srbija Ventures fonda Davor Sakač, potpisali su danas dokument o saradnji kojim je dogovorena tehnološka podrška izabranim startapovima sa prostora Srbije, vredna i do 150.000 dolara godišnje.

Gospić je ocenio da će uspeh u saradnji biti uspeh startap kompanija koje će podržati.

„Zvezde budućnosti se rađaju danas, u ovoj regiji, kroz saradnju želimo da im pomognemo da zasijaju punim sjajem“, rekao je on.

Istakao je da Majkrosoft podržava viziju Srbije kao inovacionog centra regiona, i naglasio da je ona izuzetno napredovala u digitalnom sektoru.

Rekao je da na svetu ima 150 miliona startapa, a da novih godišnje bude po 50 miliona, te da je potrebno ostvariti fokus u izboru.

Gospić je naveo da starapovi regiona privlači sve veću pažnju, te da je u tom prostoru rođen veliki broj kompanija „jednoroga“.

Naveo je da na srpskom tržište broj startapova raste od 20 do 30 procenata godišnje.

Istakao je da kroz saradnju sa TS Venčrs fondom žele da podršku adresiraju na izazove finansiranje, zapošljavanje, i pridobijanje kupaca, te da se starapovima omogući razvoj van granica srpskog tržišta.

„TS Venčrs ima dobar uvid u tržište, mi pružamo dobro okruženje za razvoj kroz naš specijalizovani program podrške“, rekao je Gospić.

I do 150.000 dolara tehnoloških investicija godišnje biće realizovano kroz korišćenje majkrosoftovih platformi, programa, okruženja, likedin mreže i džipiti čata, kao i kroz mentorsko i tehnološko savetovanje.

„U saradnji imaćemo bolji uvid u tržište, kako bi im omogućili da kroz nađu mrežu mogu da prisutpe svetskim tržištima i majkrosoft klijentima“, rekao je on.

Rekao je da do saradnje dolazi u 20. godini Microsoftovog poslovanja u Srbiji i da je ta kompanija strateški opredeljenja za osnaživanje inovacija, te ocenio da razvoj zemlje direktno zavisi od ulaganja u digitalizaciju.

Sakač je ocenio da fond i Microsoft potpisivanjem ulaze u posebnu vezu, i ocenio da je ona više nego poslovnu, te da se radi novoj eri poslovanja kako fonda, tako i startap zajednice u Srbiji.

„Ugovor je važan kao podstrek za starape sa ovih prostora, naš ekosistem, i državu u celosti, nemamo puno prilika da imamo ovakve partnere“, rekao je on.

Ukazao je da živimo trenutak u kome su ceo svet i ekonomija pred posebnim izazovima.

„Dogovor sa decenijskim globalnim liderom, daje nam do znanja da veruju u naš preduzetnički potencijal“, rekao je Sakač.

Dodao je da će putem ovakvih saradnje srpski startapovi biti korak bliže tržištvima sveta i globalnim znanjim – na putu da postanu svetski igrači.

„To je potvrda i da smo sve što smo uradili u godinu i po dana bio dobar posao, te da smo na dobrom putu da srpski startapi iznedre nove svetske junake i heroje“, rekao je on.

Sakač je naveo da svih devet do sada izabranih startapa mogu da konkurišu za ovu novu značajnu podršku.

„Nadam se da ćemo u narednom periodu biti svedoci rađanja prvog srpskog jednoroga – unihorna koji će pokoriti svet. Da ćemo biti svedoci toga u najskorije vreme“, poručio je on.

Odgovorajući na pitanja ko će moći da konkuriše za podršku Majkrosofta, Sakač je odgovorio da TS Venčrs fond ima svoj sistem selekcije, te da možda neće svi imati potrebu za tom vrstom podrške.

„Mi novac ne dajemo već ga investiramo, naš sistem izbora nije lak. Ništa ne menjamo u našem radu i selekciji. Poslovi koji zaista koji imaju globalnu perspektirivu, mogu da konkurišu za naša sredstva, a tako i za dodatnu pomoć od 150.000 dolara koja nije zanemariva“, poručio je on.

Gospić je objasnio da Majkrosoft program podrške pokriva sve faze rezavoja startapa i dodao da će od faze zavisiti i iznos podrške.

„Izbor je standardizovan, važi ne samo za Srbiju nego za ceo svet.

Bitna je saradnja sa TS Ventures fondom jer oni finansiraju startapove koji su već u nekoj fazi razvoja, a mi možemo da pomognemo da dalje rastu, da ih izvučemo do faze kad već imaju proizvod na tržištu i neke koristike, da budu Microsoft partner, objasnio je on.

Naglasio je da je neophodan fokus u 50 miliona startapova koji se globalno pojave godišnje, te da će danas potpisana saradnja pomoći da podrška stigne do onih koji su uznapredovali.

Tagovi: Fond Telekoma Srbija, Telekom Srbija, Milan Gospić, Microsoft, Davor Sakač
PROČITAJ I OVO
Facebook uklanja odjeljak s vijestima u Australiji i SAD-u
POTEZI
Facebook uklanja odjeljak s vijestima u Australiji i SAD-u
SAN FRANCISCO - Tvrtka Meta odlučila je ukloniti odjeljak za novinske članke s Facebooka, za korisnike u Sjedinjenim Državama i Australiji, javlja CNBC.
Indija odobrila ulaganja u tri tvornice čipova vrijedna više od 15 milijardi dolara
ZELENO SVJETLO
Indija odobrila ulaganja u tri tvornice čipova vrijedna više od 15 milijardi dolara
NEW DELHI - Indija je odobrila izgradnju tri tvornice poluvodiča s ulaganjima od više od 15 milijardi dolara jer zemlja želi postati glavno središte čipova.
Nvidia postala najtrgovanija dionica na Wall Streetu
STRELOVIT RAST
Nvidia postala najtrgovanija dionica na Wall Streetu
NEW YORK - Nvidia je ime koje najčešće čujemo posljednjih mjeseci u kontekstu dobitnika na svjetskim tržištima.
Njemačka digitalna industrija zabrinuta zbog utjecaja ekstremne desničarske retorike
ZABRINUTOST
Njemačka digitalna industrija zabrinuta zbog utjecaja ekstremne desničarske retorike
BERLIN - Njemačka digitalna udruga Bitkom ogradila se od političkih stavova krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) i upozorila na posljedice provođenja stranačkih zahtjeva.
Reddit cilja na procjenu do 6,5 milijardi dolara u IPO-u
IPO
Reddit cilja na procjenu do 6,5 milijardi dolara u IPO-u
NEW YORK - Reddit traži procjenu do 6,5 milijardi dolara u svom nadolazećem IPO-u, prema osobi upoznatoj s tim pitanjem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE