GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Financijski sektor i države najčešće mete hakerskih napada

Financijski sektor i države najčešće mete hakerskih napada
METE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2022 / 10:10
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Broj DDoS napada nastavio je rasti u trećem kvartalu 2022., prema tromjesečnom izvješću tvrtke Kaspersky. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, ukupan broj DDoS napada porastao je za 47,87%, dok se broj sofisticiranih, profesionalno izvedenih napada udvostručio.

Cilj DDoS napada je poremetiti ili potpuno onemogućiti web stranicu prekidom mrežnih usluga. Tijekom napada, koji obično cilja državne institucije, maloprodajne i financijske tvrtke, medije i druge organizacije, žrtva gubi klijente zbog nedostupnosti stranice, a njihov ugled trpi.

U trećem kvartalu 2022. godine broj DDoS napada svih vrsta porastao je u odnosu na prethodno promatrano razdoblje. Kaspersky stručnjaci ističu kako je uobičajeno da nakon relativno mirnog ljeta uslijedi nagli porast DDoS aktivnosti.

Ono što treće tromjesečje čini posebno impresivnim je kontinuirani pad aktivnosti haktivista, hakera koji napadaju kako bi poslali određenu političku ili društvenu poruku. Iako su bili prilično gorljivi i plodni u svojim DDoS pokušajima tijekom prve polovice 2022. godine, u trećem kvartalu su se prebacili na druge zlonamjerne aktivnosti i do kraja tog razdoblja broj haktivističkih DDoS napada praktički je pao na nulu. U međuvremenu, broj visoko profesionalnih napada, nakon značajnog porasta u prvom kvartalu, ostao je na visokoj razini. Ni ciljevi se nisu promijenili: najviše su pogođeni financijski i državni sektor.

U prosjeku su napadi trajali oko osam sati, a najduži je trajao nešto manje od četiri dana. U usporedbi s prethodnim tromjesečjem ove brojke djeluju skromno, ali su i dalje ogromne. Usporedbe radi, u trećem kvartalu prošle godine trajanje DDoS napada mjerilo se minutama, a ne satima. Situacija u tom pogledu i dalje je izazovna.

“Od kraja veljače pratili smo i spriječili neuobičajeno visok broj amaterskih haktivističkih napada. Međutim, broj takvih napada postupno se smanjivao i vratio na normalnu razinu do kraja trećeg kvartala.

"Tijekom tog razdoblja primijetili smo puno sofisticiranih napada s jasno definiranim ciljevima, kao što je, na primjer, gašenje medija ili čak zaustavljanje rada vladinih organizacija", komentira Alexander Gutnikov, sigurnosni stručnjak u Kasperskyju.

Tagovi: hakerski napadi, ddos napadi, Kaspesky Lab, HydraPoS, AbaddonPoS , Ploutus
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE