GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije

Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2022 / 08:04
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Istraživači tvrtke McAfee otkrili su zlonamjerne mobilne aplikacije i agresivnu reklamnu kampanju na jednoj od najvećih svjetskih platformi društvenih medija te upozorili da bi korisnici mogli biti izloženi riziku od napada.

Kako ističu stručnjaci, na Facebooku je promovirano više od deset aplikacija sa softverom za oglašavanje, što je potaknulo više od sedam milijuna preuzimanja.

Obećana funkcionalnost trebala bi optimizirati mobilnu krajnju točku i riješiti se spywarea, adwarea i drugog zlonamjernog softvera. Umjesto toga, aplikacije su prikazivale oglase, a pritom učestalo mijenjale nazive i ikone, kako bi što duže ostale u žrtvinom uređaju – između ostalog, odale su se i za Play store.

Zlonamjerne aplikacije su: Junk Cleaner, EasyCleaner, Quick Cleaner, Windy Clean, Meteor Clean, Power Doctor, Super Clean, Full Clean, Clean Cache, Fingertip Cleaner, Carpet Clean, Strong Clean, Cool Clean i Keep Clean.

Prema web stranici Bleeping Computer, sve aplikacije iz Trgovine Play su uklonjene.

Aplikacije s oglasima prikazivale su se iskorištavanjem Android komponente Contact Provider, što znači da svaki put kada korisnik instalira novu aplikaciju, adware koristi taj podsustav i pokreće proces prikazivanja oglasa. Zbog toga korisnik misli da oglase poslužuje novoinstalirana aplikacija.

Oglašavačke aplikacije zapravo su stalni servis za prikazivanje oglasa, a ako korisnik prekine uslugu, ona se ponovno pokreće u hodu. Aplikacije su preuzimali korisnici diljem svijeta, a najviše su pogođeni korisnici iz Južne Koreje, Japana i Brazila.

Iako je Googleovo uklanjanje aplikacija svakako dobrodošao potez, to ne pomaže onima koji su ih prenijeli. Sve dok se ne uklone, te će aplikacije i dalje biti smetnja za korisnike, upozoravaju stručnjaci.

Tagovi: Facebook, Junk Cleaner, EasyCleaner, Quick Cleaner, Windy Clean, zlonamjerne mobilne aplikacije
PROČITAJ I OVO
Nvidia predstavila svoj najmoćniji AI čip
ČIPOVI
Nvidia predstavila svoj najmoćniji AI čip
SAN JOSE - Nvidia je u ponedjeljak najavila novu generaciju čipova i softvera za umjetnu inteligenciju za pokretanje AI modela. Najava, objavljena tijekom Nvidijine konferencije programera u San Joseu, dolazi u trenutku kada proizvođač čipova nastoji učvrstiti svoju poziciju glavnog dobavljača za AI tvrtke.
Nvidia podupire malo poznati indijski startup, evo zašto
OKLADE
Nvidia podupire malo poznati indijski startup, evo zašto
MUMBAI - Sparna je proljetna večer u predgrađu Mumbaija i skupina muškaraca zabrinuto lebdi na stražnjim vratima startupa pod nazivom Yotta Data Services. Koračaju, zastaju i nerviraju se.
Indija želi postati globalna sila u proizvodnji čipova kroz pet godina
ČIPOVI
Indija želi postati globalna sila u proizvodnji čipova kroz pet godina
NEW DELHI - Indija želi biti među pet najvećih svjetskih proizvođača poluvodiča u sljedećih pet godina, rekao je Ashwini Vaishnaw, ministar elektronike i informacijske tehnologije, željeznica i komunikacija.
Bijela kuća poziva Senat da se brzo pozabavi zakonom o TikToku
PROCEDURA
Bijela kuća poziva Senat da se brzo pozabavi zakonom o TikToku
WASHINGTON - Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u nedjelju da bi Senat trebao brzo pokrenuti prijedlog zakona koji bi prisilio kinesku tehnološku tvrtku ByteDance da proda TikTok.
SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
NESLUŽBENO
SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
WASHINGTON - SpaceX gradi mrežu od stotina špijunskih satelita prema povjerljivom ugovoru s američkom obavještajnom agencijom, reklo je Reutersu pet izvora upoznatih s programom, pokazujući produbljivanje veza između svemirske tvrtke milijardera poduzetnika Elona Muska i agencija za nacionalnu sigurnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE