GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Facebook daje medijima milijardu dolara i žali zbog blokade vijesti u Australiji

Facebook daje medijima milijardu dolara i žali zbog blokade vijesti u Australiji
POPUSTILI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 08:08
Autor: SEEbiz / H
CANBERRA - Nakon što se našao na udaru kritika zbog privremene blokade novinskih napisa u Australiji koja je bila odgovor na zakon po kojemu će digitalni giganti morati plaćati naknadu medijima, Facebook želi ispraviti pogrešku ulažući "najmanje" milijardu dolara u informativne sadržaje u iduće tri godine.

“Od 2018. smo uložili 600 milijuna dolara za pomoć medijskoj industriji i planiramo uložiti najmanje milijardu u iduće tri godine”, napisao je u srijedu na blogu Nick Clegg, voditelj javnih poslova te društvene mreže.

Ova najava dolazi u času kada vlade diljem svijeta žele nagnati digitalne kompanije da plaćaju za medijske sadržaje koje objavljuju na svojim platformama.

“Priznajemo, dakako, da je kvalitetno novinarstvo presudno za rad naših kompanija – informirajući i valorizirajući građane i tražeći odgovornost moćnih” za njihove postupke, opravdao se Nick Clegg.

“Facebook se više no ikad želi pridružiti medijskim nakladnicima”, rekao je Clegg ne navodeći o kakvom je ulaganju riječ.

Obećanje grupacije Marka Zuckerberga dolazi dan nakon završetka njezina nesvakidašnjeg sukoba s australskom vladom zbog nacrta zakona kojim bi se trebali urediti odnosi tradicionalnih medija, zapalih u velike financijske teškoće i mastodonata koji vladaju internetom i ubiru većinu prihoda od oglašavanja.

Pošto je, reagirajući na taj zakon, blokirao objavljivanje poveznica na novinske napise u domaćim i u svjetskim glasilima, vlasnik Instragrama i WhatsAppa se na kraju povukao, postigavši u posljednji tren dogovor s Canberrom o plaćanju naknade medijima za njihove sadržaje objavljene na njegovim platformama.

Nick Clegg, zamjenik britanskog premijera, iskoristio je najavu ulaganja kako bi se ispričao zbog blokade vijesti u Australiji.

“Odluku nismo donijeli olako”, rekao je. “Morali smo je brzo donijeti prije nego zakon stupi na snagu. Pogriješili smo kada smo je prestrogo primijenili. Time smo nehotice blokirali neke sadržaje. To je, na sreću, brzo ispravljeno”, zaključio je.

Dogovor postignut s australskom vladom znači da Facebook i Google – koji su posebno na meti zakonskog nacrta – neće biti kažnjeni ako se s lokalnim medijima dogovore o plaćanju informacija. Dobili su dva mjeseca da se dogovore i izbjegnu obveznu arbitražu.

Tako će australska glasila dobivati milijune dolara od Googlea i od Facebooka. Oni pak neće plaćati više od iznosa o kojima se dogovore s medijima, čime će se izbjeći međunarodni presedan.

Google je već pristao isplatiti “poveće svote” za sadržaje medijske grupacije News Corp. Ruperta Murdocha.

I Kanada razmišlja o sličnim mjerama.

Australski parlament je u međuvremenu u četvrtak prihvatio zakon o obvezi tehnoloških divova da plaćaju medijima za preuzimanje njihovih sadržaja.

Vlada je rekla da će zakon jamčiti medijskim kućama “poštenu naknadu za sadržaj koji stvaraju, što će omogućiti da se održi novinarstvo u javnom interesu Australije”.

Tagovi: Facebook, Australija, Google, Josh Frydenberg, Mark Zuckerberg, Nick Clegg
PROČITAJ I OVO
Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju koja pojednostavljuje ulaganja u kriptovalute
APLIKACIJE
Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju koja pojednostavljuje ulaganja u kriptovalute
NEW YORK - Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju Solvo koja olakšava kriptoulaganja.
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
RANGIRANJA
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska je na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti za 2022. među 63 države zauzela 43. mjesto, što je rast za 12 mjesta, izvijestili su u srijedu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) prenoseći podatke Svjetskog centra za konkurentnost (WCC) po kojima su prve tri zemlje na ljestvici Danska, SAD i Švedska.
Hrvatska ima najviši indeks digitalnih plaćanja u regiji
PLAĆANJA
Hrvatska ima najviši indeks digitalnih plaćanja u regiji
ZAGREB – Indeks digitalnih plaćanja za Hrvatsku za 2021. godinu iznosio je 61 na ljestvici do 100, što je najviši rezultat od svih država koje ulaze u opseg DPI-a (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Rumunjska i Srbija), pokazalo je izvješće koje je predstavio Mastercard.
NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju
DART
NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju
WASHINGTON - NASA-ina svemirska letjelica namjerno se zabila u asteroid u pokušaju da promijeni njegovu putanju, označavajući prvi obrambeni test te vrste.
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
SUKOBI
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
BRUXELLES – Google je u ponedjeljak otklonio pozive europskih telekomunikacijskih kompanija da preuzme dio troškova gradnje novih mobilnih mreža, naglasivši da su već uložili milijune u internetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE