GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo kako će Apple i Google kao partneri odgovoriti na izazov koronavirusa

Evo kako će Apple i Google kao partneri odgovoriti na izazov koronavirusa
PARTNERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 19:27
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Apple i Google najavili su u petak partnerstvo u kojem će dvije tvrtke zajedno raditi na pružanju alata koji će pomoći u praćenju širenja koronavirusa.

Apple je rekao da će obje kompanije u svibnju lansirati alate za razvojne programere (koji se nazivaju API) koji će "omogućiti interoperabilnost između Android i iOS uređaja pomoću aplikacija javnih zdravstvenih vlasti." Aplikacije će se pokrenuti u iTunes App Storeu i Google Play Storeu.

"Google i Apple najavljuju zajednički napor kako bi se omogućila upotreba Bluetooth tehnologije kako bi se pomoglo vladama i zdravstvenim agencijama da smanje širenje virusa, a privatnost i sigurnost korisnika bitni su za dizajn", navodi se u priopćenju za javnost koje najavljuje partnerstvo.

Bluetooth se može koristiti za praćenje lokacije telefona, često s manjim Bluetooth signalima koji mogu pružiti precizniji položaj od staničnog signala ili GPS-a. Alat iz Applea i Googlea omogućit će proizvođačima aplikacija da koriste Bluetooth kako bi obavijestili ljude kada dođu u kontakt s nekim kome je dijagnosticiran koronavirus, proces koji se zove traženje kontakata.

I Android i iOS omogućuju vam nadgledanje aplikacija koje imaju pristup vašoj lokaciji putem Bluetootha i omogućuju vam da isključite praćenje. Trenutno je nejasno hoće li aplikacije pratiti lokacije ili će umjesto toga jednostavno pratiti hoće li jedna osoba zaražena koronavirusom doći u kontakt s drugom osobom.

"Drugo, u narednim mjesecima Apple i Google radit će na omogućavanju šire platforme za praćenje kontakata zasnovanih na Bluetoothu ugrađujući ovu funkcionalnost u temeljne platforme", rekao je Apple u priopćenju za javnost.

Važno je da se radi o usluzi za koju će trebati ugovorni pristanak, što znači da će se korisnici morati složiti da će im se pratiti ako žele sudjelovati. Traženje kontakata može omogućiti zdravstvenim službenicima da prate širenje koronavirusa promatrajući tko je bio u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama.

Tagovi: Apple, Google, koronavirus, koronavirus u SAD-u
PROČITAJ I OVO
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE