GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski regulator za paneuropsku mobilnu aplikaciju za praćenje virusa

Europski regulator za paneuropsku mobilnu aplikaciju za praćenje virusa
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 16:33
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europski regulator za zaštitu podataka (EDPS) pozvao je u ponedjeljak da se uvede paneuropsku mobilnu aplikaciju za praćenje širenja koronavirusa umjesto sadašnjih raznolikih aplikacija koje se koriste u članicama EU-a i koje bi mogle kršiti prava građana na privatnost.

Suočene s tisućama smrtnih slučajeva povezanih s novim koronavirusom, vlade u Europi počele su koristiti ili planiraju uvesti aplikacije za praćenje mobitela kako bi se identificiralo ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženima i kako bi se pratilo ljude u karanteni.

Mjere su izazvale kritike aktivista za zaštitu prava na privatnost, koji su zabrinuti da bi te mjere mogle ostati na snazi i kad kriza završi.

Europski nadzornik je rekao da korištenje privremenih identifikatora emitiranja i bluetooth tehnologije u svrhu utvrđivanja kontakata štiti i privatnost i osobne podatke, ali ga zabrinjava raznolikost aplikacija koje su se pojavile i smatra da bi paneuropski pristup davao bolje rezultate.

"S obzirom na tu raznolikost, europski nadzornik za zaštitu podataka poziva da se uvede paneuropsku mobilnu aplikaciju za covid-19, koordiniranu na razini EU-a”, priopćio je šef EDPS-a Wojciech Wiewiorowski.

"Idealno, potrebna bi bila također koordinacija sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), kako bi se od početka planski osiguralo globalnu zaštitu podataka”, smatra on.

Mobilne aplikacije koje se u ovome trenutku koriste uključuju poljsku Home Quarantine za građane koji se vraćaju iz inozemstva te irsku aplikaciju za dobrovoljno praćenje telefona.

Telekom operateri kao što su Vodafone, Deutsche Telekom i Orange također su pristali dijeliti podatke o lokacijama mobitela s Europskom komisijom kako bi se pratilo virus.

EDPS osigurava da institucije i tijela EU-a poštuju prava građana na privatnost pri obradi njihovih osobnih podataka.

Tagovi: paneruopska mobilna aplikacija za praćenje virusa, Home Quarantine, Orange, Deutsche Telekom, Vodafone, Svjetska zdravstvena organizacija
PROČITAJ I OVO
HT u Samoboru testirao 5G tehnologiju
TESTIRANJE
HT u Samoboru testirao 5G tehnologiju

SAMOBOR - Hrvatski Telekom u Samoboru je testirao tehnologiju kojom je omogućio brzo pokrivanje 5G uslugama na većim područjima, izvijestili su u subotu iz HT-a.

Australski sud kaznio Sony zbog kršenja potrošačkih prava
KAZNA
Australski sud kaznio Sony zbog kršenja potrošačkih prava

CANBERRA - Australski savezni sud kaznio je Sony s 3,5 milijuna australskih ili oko 2,4 milijuna američkih dolara, jer potrošačima nije omogućio povrat novca za neispravne PlayStation igre, priopćio je australski regulator tržišnog natjecanja.

Zuckerberg: Facebook revidira pravila za sadržaj nakon Trumpova posta
REVIZIJA
Zuckerberg: Facebook revidira pravila za sadržaj nakon Trumpova posta

SAN FRANCISCO - Glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg kaže da revidira pravila o sadržaju na toj društvenoj mreži, suočen sa snažnim negativnim reakcijama velikog broja ljudi zbog posta američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojemu se prijeti prosvjednicima protiv rasistički utemeljenog policijskog nasilja.

HAKOM o Hvaru i 5G: Ograničavanje razvoja nije u skladu s propisima
5G
HAKOM o Hvaru i 5G: Ograničavanje razvoja nije u skladu s propisima
ZAGREB - HAKOM nije zaprimio ni vidio odluku Gradskog vijeća Hvara o obustavi uvođenja 5G-a pa je ne može potpuno komentirati, ali svako ograničavanje razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture za javne usluge nije u skladu s propisima, ističu iz HAKOM-a u povodom odluke iz Hvara.
Facebook: Nema dokaza o uplitanju stranih aktera u američke prosvjede
TVRDNJE
Facebook: Nema dokaza o uplitanju stranih aktera u američke prosvjede
NEW YORK - Facebook je objavio u petak da nisu pronašli dokaze o koordiniranom vanjskom utjecaju na američke prosvjede putem te društvene mreže, nakon što je američki državni odvjetnik rekao da strani akteri provode dezinformacijsku kampanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE