GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska komisija: Članice hitno moraju diverzificirati dobavljače za 5G

Europska komisija: Članice hitno moraju diverzificirati dobavljače za 5G
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2020 / 21:28
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Članice EU-a moraju hitno poduzeti korake kako bi diverzificirale dobavljače za 5G mrežu, poručila je u petak Europska komisija, čime želi smanjiti prisutnost kineskog Huaweija u Europi, dok SAD pritišće EU, da poput Britanije, onemogući Huaweiju učešće u izgradnji 5G mreže.

Europska unija je u studenom prošle godine odlučila da će zauzeti oštar stav po pitanju dobavljača za 5G kako bi smanjila sigurnosne rizike nove generacije mobilne mreže, koju se smatra ključnom za rast ekonomije i kompetitivnosti.

Strategija uključuje smanjenje ovisnosti zemalja i telekomunikacijskih operatera o jednom dobavljaču.

Najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme Huawei natječe se s finskom Nokijom i švedskim Ericssonom.

Postignut je određeni napredak, no još je potrebno odraditi puno posla, poručila je Komisija.

"Napredak je nužan kako bi se smanjio rizik ovisnosti o visokorizičnim dobavljačima, a također uzimajući u obzir cilj smanjenja ovisnosti na razini Unije", poručila je Komisija u izvještaju o napretku 27 članica EU-a.

"Izazovi su identificirani kako bi se osmislile i implementirale prikladne strategije za diverzifikaciju dobavljača za pojedinačne mobilne operatere ili na nacionalnoj razini zbog tehničkih ili operacionalnih teškoća", dodaje se.

Nedostatak interoperabilnosti i veličina zemlje također su navedeni kao neki od problema.

Francuska, pridružujući se Britaniji, uvodi de facto zabranu Huaweiju za sudjelovanje u projektu omogućavanja 5G mreže, rekli su izvori za Reuters ovoga tjedna.

Washington tvrdi da Peking može iskoristiti kompaniju sa sjedištem u Shenzenu za špijuniranje, što Huawei odbacuje.

Dužnosnici EU-a kažu da uklanjanje visokorizičnih dobavljača i dodatni troškovi neće poremetiti uspostavu 5G mreže širom Unije te da će se Ericsson i Nokia moći nositi s potražnjom.

"Ako pogledate situaciju širom svijeta Nokia i Ericsson imaju velik udio na svjetskom tržištu, što se tiče ugovora potpisanih širom svijeta o omogućenju 5G-a. Te dvije kompanije zajedno imaju više od 50 do 60 posto, 65 posto. Mislim da europski dobavljači mogu omogućiti ono što je potrebno, ne samo za Europu, već i za veći dio svijeta", rekao je jedan od dužnosnika.

Komisija je također zatražila od 13 članica EU-a da, bez odgode, usvoje mehanizam nadzora izravnih stranih ulaganja.

Taj mehanizam omogućuje vladama EU-a da interveniraju u slučajevima izravnih stranih ulaganja u strateške tvrtke, pogotovo ako su u to uključena strana poduzeća koja kontrolira ili ih financira država.

Tagovi: Europska komisija, 5G tehnologija, 5G mreža, Huawei, Ericsson, Nokia
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE