GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europa značajno kaska s uvođenjem 5G tehnologije

Europa značajno kaska s uvođenjem 5G tehnologije
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2020 / 09:29
Autor: SEEbiz / mreža

ZAGREB - Prema sedmom tromjesečnom izvješću Opservatory 5G, odnosno izvješću za prvo tromjesečje 2020. godine kašnjenja u aukcijama spektra i uvođenju 5G mreža sve su veća u većini članica EU zbog izbijanja novog koronavirusa.

Kratkoročno do srednjoročno, određeni broj europskih operatora mobilne mreže mogao bi odgoditi ulaganja u 5G mreže. Početkom travnja ove godine u većini zemalja EU već su potvrđena kašnjenja zbog pandemije covid-19. Nadalje, zatvaranje općinskih ureda usporava odobravanje dozvola za izgradnju novih baznih 5G stanica.

Prema izvješću Opservatory 5G krajem ožujka 2020. godine, a na osnovu istraživanja koje je napravio Idate Digui World, europski telekom operateri imali su prijavljeno 191 testiranje 5G mreže (EU 27 i Velika Britanija) što je značajan rast u odnosu na zadnji kvartal 2018. godine (Q4 2018.) kada je u EU i Velikoj Britaniji prijavljeno 138 testiranja. Krajem ožujka bila su 42 testiranja 5G mreže u Rusiji, Turskoj, San Marinu, Švicarskoj i Norveškoj.

Tijekom 2019. godine mnogi su europski mobilni operateri pripremali komercijalno uvođenje 5G mreže jer su prvi 5G pametni telefoni postali dostupni u drugom ili trećem tromjesečju. Sada su komercijalne 5G usluge već dostupne u mnogim gradovima u Europi. U tijeku je implementacija s nekoliko desetaka do stotina baznih stanica koje bi trebale biti uključene u europskim gradovima.

Deset država članica EU (plus Velika Britanija) uvele su usluge 5G (Austrija, Finska, Njemačka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Rumunjska, Španjolska i Velika Britanija), a u nekim zemljama postoji više od jednog davatelja usluga 5G: tri operatora 5G usluge djeluju u Austriji (T-Mobile, A1 i Hutchison), u Finskoj (DNA, Elisa i Telia) i u Rumunjskoj (Digi, Vodafone i Orange).

Zemlje s dva 5G komercijalna operatera su Italija (TIM i Vodafone), Njemačka (T-Mobile i Vodafone) i Irska (Eir i Vodafone).

Sva četiri mobilna operatera u Velikoj Britaniji (EE, Vodafone, 02, Three: FWA) nude komercijalne 5G usluge.

Posljednja najavljena pokretanja komercijalnih usluga dogodila su se u siječnju ove godine u Austriji (A1 Telekom) i Latviji (Tele2) te u prosincu 2019. (Eir u Irskoj).

U SAD i tehnološki razvijenijim zemljama u svijetu, prije svega u istočnoj Aziji, komercijalne 5G mreže uvedene su ranije nego u Europi. U SAD je Verizon pokrenuo 5G komercijalnu mrežu još u listopadu 2018., a FWA u travnju 2019. za mobilne usluge, AT&T u prosinacu 2018. za fiksnu mrežu a u lipnju 2019. za mobilne usluge, Sprint u svibnju 2019., T-Mobile u srpnju 2019. godine.

Tagovi: 5G tehnologija, 5G mreža, Opservatory 5G, T-Mobile, Vodafone, Tele2
PROČITAJ I OVO
U Huaweijev AppGallery ušle aplikacije najvećih domaćih banaka, telekoma i medijskih kuća
APLIKACIJE
U Huaweijev AppGallery ušle aplikacije najvećih domaćih banaka, telekoma i medijskih kuća
ZAGREB – Huaweijeva platforma za distribuciju mobilnih aplikacija, AppGallery, najbrže je rastuće tržište mobilnih aplikacija globalno, i po broju dostupnih aplikacija i po broju aktivnih korisnika, što su prepoznale i brojne domaće kompanije i neovisni developeri aplikacija.
SAP povećao dobit i prihode, oslonac usluge u oblaku
RAST
SAP povećao dobit i prihode, oslonac usluge u oblaku
FRANKFURT - Njemački proizvođač poslovnog softvera SAP izvijestio je o većoj dobiti i prihodima u drugom tromjesečju, koje je potvrdilo odjel za usluge u 'oblaku' kao pouzdan oslonac i u vrijeme koronakrize.
Huawei petu godinu zaredom među 50 najvrednijih brendova na svijetu
BRENDOVI
Huawei petu godinu zaredom među 50 najvrednijih brendova na svijetu
ZAGREB – Prema najnovijoj BrandZ ljestvici 100 najvrednijih brendova koju su objavili WPP i Kantar, Huawei se nalazi na 45. mjestu, čime je skočio za dva mjesta u usporedbi s prošlom godinom, a vrijednost Huawei brenda procjenjuje se na 29,4 milijarde američkih dolara (što je 9 posto više nego prošle godine).
Facebook ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije
DISKRIMINACIJA
Facebook ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije
SAN FRANCISCO - Facebook Inc ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije na svojim platformama i neke njegove odluke bile su štetne za ljudska prava, ocjenila je neovisna revizija koju je angažiala sama tvrtka, piše u srijedu New York Times.
Fiskalna.hr razvija aplikaciju putem koje će biti moguće plaćanje u kriptovalutama
APLIKACIJE
Fiskalna.hr razvija aplikaciju putem koje će biti moguće plaćanje u kriptovalutama
ZAGREB - Fiskalna.hr, tvrtka koja se fiskalnim blagajnama bavi od samih početaka uvođenja fiskalizacije, u procesu je razvijanja jedinstvene aplikacije koja će korisnicima omogućiti niz noviteta i tako još više olakšati proces izdavanja računa i vođenja poslovanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE