GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europa značajno kaska s uvođenjem 5G tehnologije

Europa značajno kaska s uvođenjem 5G tehnologije
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2020 / 09:29
Autor: SEEbiz / mreža

ZAGREB - Prema sedmom tromjesečnom izvješću Opservatory 5G, odnosno izvješću za prvo tromjesečje 2020. godine kašnjenja u aukcijama spektra i uvođenju 5G mreža sve su veća u većini članica EU zbog izbijanja novog koronavirusa.

Kratkoročno do srednjoročno, određeni broj europskih operatora mobilne mreže mogao bi odgoditi ulaganja u 5G mreže. Početkom travnja ove godine u većini zemalja EU već su potvrđena kašnjenja zbog pandemije covid-19. Nadalje, zatvaranje općinskih ureda usporava odobravanje dozvola za izgradnju novih baznih 5G stanica.

Prema izvješću Opservatory 5G krajem ožujka 2020. godine, a na osnovu istraživanja koje je napravio Idate Digui World, europski telekom operateri imali su prijavljeno 191 testiranje 5G mreže (EU 27 i Velika Britanija) što je značajan rast u odnosu na zadnji kvartal 2018. godine (Q4 2018.) kada je u EU i Velikoj Britaniji prijavljeno 138 testiranja. Krajem ožujka bila su 42 testiranja 5G mreže u Rusiji, Turskoj, San Marinu, Švicarskoj i Norveškoj.

Tijekom 2019. godine mnogi su europski mobilni operateri pripremali komercijalno uvođenje 5G mreže jer su prvi 5G pametni telefoni postali dostupni u drugom ili trećem tromjesečju. Sada su komercijalne 5G usluge već dostupne u mnogim gradovima u Europi. U tijeku je implementacija s nekoliko desetaka do stotina baznih stanica koje bi trebale biti uključene u europskim gradovima.

Deset država članica EU (plus Velika Britanija) uvele su usluge 5G (Austrija, Finska, Njemačka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Rumunjska, Španjolska i Velika Britanija), a u nekim zemljama postoji više od jednog davatelja usluga 5G: tri operatora 5G usluge djeluju u Austriji (T-Mobile, A1 i Hutchison), u Finskoj (DNA, Elisa i Telia) i u Rumunjskoj (Digi, Vodafone i Orange).

Zemlje s dva 5G komercijalna operatera su Italija (TIM i Vodafone), Njemačka (T-Mobile i Vodafone) i Irska (Eir i Vodafone).

Sva četiri mobilna operatera u Velikoj Britaniji (EE, Vodafone, 02, Three: FWA) nude komercijalne 5G usluge.

Posljednja najavljena pokretanja komercijalnih usluga dogodila su se u siječnju ove godine u Austriji (A1 Telekom) i Latviji (Tele2) te u prosincu 2019. (Eir u Irskoj).

U SAD i tehnološki razvijenijim zemljama u svijetu, prije svega u istočnoj Aziji, komercijalne 5G mreže uvedene su ranije nego u Europi. U SAD je Verizon pokrenuo 5G komercijalnu mrežu još u listopadu 2018., a FWA u travnju 2019. za mobilne usluge, AT&T u prosinacu 2018. za fiksnu mrežu a u lipnju 2019. za mobilne usluge, Sprint u svibnju 2019., T-Mobile u srpnju 2019. godine.

Tagovi: 5G tehnologija, 5G mreža, Opservatory 5G, T-Mobile, Vodafone, Tele2
PROČITAJ I OVO
Infobip dobitnik globalne nagrade MEFFYS za COVID-19 chatbot rješenje
PRIZNANJA
Infobip dobitnik globalne nagrade MEFFYS za COVID-19 chatbot rješenje
VODNJAN – Infobip, vodeća IT kompanija u Hrvatskoj i regiji, osvojila je globalnu nagradu za najbolje mobilno rješenje u kategoriji COVID-19 Mobile Response na ovogodišnjoj dodjeli MEFFYS nagrada koju organizira Mobile Ecosystem Forum.
Huawei predstavio projekt pametne kuće
PROJEKTI
Huawei predstavio projekt pametne kuće
ZAGREB – Slijedeći osnovni koncept dizajna izgradnje pametnog doma, instalacija uključuje dnevnu sobu, kuhinju, radnu sobu, kućnu teretanu, sobu za zabavu i garažu, a pokriva površinu od ukupno 550 m2.
Facebook daje medijima milijardu dolara i žali zbog blokade vijesti u Australiji
POPUSTILI
Facebook daje medijima milijardu dolara i žali zbog blokade vijesti u Australiji
CANBERRA - Nakon što se našao na udaru kritika zbog privremene blokade novinskih napisa u Australiji koja je bila odgovor na zakon po kojemu će digitalni giganti morati plaćati naknadu medijima, Facebook želi ispraviti pogrešku ulažući "najmanje" milijardu dolara u informativne sadržaje u iduće tri godine.
Kako maksimalno iskoristiti Galaxy Z Fold2 za posao i zabavu
TELEFONI
Kako maksimalno iskoristiti Galaxy Z Fold2 za posao i zabavu
ZAGREB - Samsung je oduvijek bio poznat po svojim inovativnim rješenjima preklopnih pametnih telefona, gdje je Galaxy Z Fold2 svakako nastavio tradiciju koju je postavio prvi Galaxy Fold.
Francuski regulator: Google nije poštivao odredbe o pregovorima s medijima
REGULATOR
Francuski regulator: Google nije poštivao odredbe o pregovorima s medijima
PARIZ - Francuski regulator optužio je Google da ne poštuje odredbe o pregovorima s medijima o autorskim pravima, objavila su dva izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE