GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU pooštrava zakone i uvodi drakonske novčane kazne tehnološkim divovima

EU pooštrava zakone i uvodi drakonske novčane kazne tehnološkim divovima
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 08:46
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europski dužnosnici predstavili su nove prijedloge zakona kojima bi se proširila ovlaštenja regulatorima rada tehnoloških kompanija te uvele mnogo veće novčane kazne.

Europska komisija predstavila je niz nacrta politika koje bi trebale natjerati tehnološke kompanije da promijene svoje poslovne prakse. Ovi zakoni su još jedan u nizu pokušaja da se regulira rad kompanija kao što su Amazon, Apple, Google i Facebook.

Velike tehnološke kompanije koje u fokusu svog rada imaju i društvene mreže, suočavaju se s novim obavezama uklanjanja ilegalnog i štetnog sadržaja sa svojih platformi prema nacrtu zakona EU pod nazivom Zakon o digitalnim uslugama.

Drugi prijedlog zakona koji nosi radni naziv Zakon o digitalnim tržištima pooštrio bi pravila koja se tiču stvari koje su dozvoljene kompanijama na tržištu te onih koje im nisu dozvoljene, te bi se na taj način nastojala spriječiti i nelojalna konkurencija.

"Dva prijedloga imaju jednu svrhu: osigurati da mi kao korisnici imamo pristup širokom izboru sigurnih proizvoda i usluga na mreži. I da kompanije koje posluju u Europi mogu slobodno i pošteno konkurirati na mreži baš kao i izvan mreže", Margrethe Vestager, povjerenik EU za pitanja tehnologije.

Velika Britanija, iako trenutno pregovara o izlasku iz EU, također će biti dio ovih prijedloga. Tehnološke kompanije koje ne uspiju ukloniti ili ograničiti širenje ilegalnog sadržaja suočit će se s novčanim kaznama do 10% njihove godišnje prodaje prema pravilima koja su predložena u utorak.

"Evropa je ponovo ispred svijeta i poduzima prilično dramatične akcije na polju tehnološke regulacije. Ove odluke su daleko ispred svih drugih regija u svijetu", rekao je Thomas Vinje, partner u advokatskoj firmi Clifford Chance sa sjedištem u Bruxellesu.

Ovo nije prvi put da Evropska unija nastoji regulirati rad ovih kompanija. Početkom godine, povjerenik Evropske komisije Thierry Breton izjavio je kako bi se kompanija kao što je Facebook trebala zapravo prilagođavati zakonima Evropske unije, a ne obrnuto.

"Nije na nama da se prilagodimo kompaniji, već da se kompanija prilagodi nama", rekao je tada novinarima Breton, bivši direktor francuskog telekom operatera Orange i francuske tehnološke kompanije Atos.

Novi predloženi zakoni koji se tumače kao najrigorozniji u historiji, ukoliko se usvoje, mogli bi dodatno pojačati pritisak na "veliku tehnološku četvorku", a mnogi zvaničnici kompanija već su se nekoliko puta oglašavali povodom uvođenja novih mjera te su izjavili da bi se zbog toga mogli u potpunosti povući sa tržišta Evropske unije.

Tagovi: Europska komisija, tehnološki divovi, Apple, Facebook, Twitter, Google, Margrethe Vestager
PROČITAJ I OVO
eBay regulatorima omogućuje uklanjanje opasnih proizvoda
ODLUKE
eBay regulatorima omogućuje uklanjanje opasnih proizvoda
NEW YORK - Američki internetski trgovac eBay dao je odriješene ruke regulatorima da bez prethodnih konzultacija uklanjaju s platforme opasne proizvode.
Hrvatski startup Robotiq.ai osigurao više od milijun eura za širenje poslovanja
FINANCIRANJE
Hrvatski startup Robotiq.ai osigurao više od milijun eura za širenje poslovanja
ZAGREB - Domaći startup Robotiq.ai osigurao je više od milijun eura investicije za širenja poslovanja u segmentu RPA (Robotic Process Automation) i razvoju softverskih robota za potrebe velikih sustava, izvijestili su u ponedjeljak iz tog startupa.
Superbrzi Telemachovi internetski paketi uz prvu hrvatsku 10 Giga optičku mrežu
INTERNET
Superbrzi Telemachovi internetski paketi uz prvu hrvatsku 10 Giga optičku mrežu
ZAGREB – Telemach Hrvatska spreman je korisnicima ponuditi pristup prvoj hrvatskoj 10 Giga optičkoj mreži, uz tri paketa koja kombiniraju superbrzi internet i fiksnu telefoniju na najbržoj mreži u zemlji. Telemach u sljedećih pet godina svojom 10 Giga optičkom mrežom planira pokriti trećinu Hrvatske, odnosno više od 500.000 kućanstava.
SpaceX će prema Mjesecu poslati satelit u cijelosti plaćen dogecoinom
POTEZI
SpaceX će prema Mjesecu poslati satelit u cijelosti plaćen dogecoinom
SAN FRANCISCO - Američka tvrtka SpaceX lansirat će 2022. godine satelit u Mjesečevu orbitu, koji je u cijelosti plaćen kriptovalutom Dogecoinom, objavio je na Twitteru šef tvrtke Elon Musk.
Amazon blokirao čak 10 milijardi sumnjivih oglasa
OGLASI
Amazon blokirao čak 10 milijardi sumnjivih oglasa
SAN FRANCISCO - Amazon, koji je bio pod pritiskom kupaca, robnih marki i zakonodavaca da se suzbiju krivotvorine na svojoj web platformi za trgovanje, izjavio je danas da je prošle godine blokirao više od 10 milijardi sumnjivih lažnih oglasa kako bi spriječio prodaju njihovih proizvoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE