GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU pooštrava zakone i uvodi drakonske novčane kazne tehnološkim divovima

EU pooštrava zakone i uvodi drakonske novčane kazne tehnološkim divovima
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 08:46
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europski dužnosnici predstavili su nove prijedloge zakona kojima bi se proširila ovlaštenja regulatorima rada tehnoloških kompanija te uvele mnogo veće novčane kazne.

Europska komisija predstavila je niz nacrta politika koje bi trebale natjerati tehnološke kompanije da promijene svoje poslovne prakse. Ovi zakoni su još jedan u nizu pokušaja da se regulira rad kompanija kao što su Amazon, Apple, Google i Facebook.

Velike tehnološke kompanije koje u fokusu svog rada imaju i društvene mreže, suočavaju se s novim obavezama uklanjanja ilegalnog i štetnog sadržaja sa svojih platformi prema nacrtu zakona EU pod nazivom Zakon o digitalnim uslugama.

Drugi prijedlog zakona koji nosi radni naziv Zakon o digitalnim tržištima pooštrio bi pravila koja se tiču stvari koje su dozvoljene kompanijama na tržištu te onih koje im nisu dozvoljene, te bi se na taj način nastojala spriječiti i nelojalna konkurencija.

"Dva prijedloga imaju jednu svrhu: osigurati da mi kao korisnici imamo pristup širokom izboru sigurnih proizvoda i usluga na mreži. I da kompanije koje posluju u Europi mogu slobodno i pošteno konkurirati na mreži baš kao i izvan mreže", Margrethe Vestager, povjerenik EU za pitanja tehnologije.

Velika Britanija, iako trenutno pregovara o izlasku iz EU, također će biti dio ovih prijedloga. Tehnološke kompanije koje ne uspiju ukloniti ili ograničiti širenje ilegalnog sadržaja suočit će se s novčanim kaznama do 10% njihove godišnje prodaje prema pravilima koja su predložena u utorak.

"Evropa je ponovo ispred svijeta i poduzima prilično dramatične akcije na polju tehnološke regulacije. Ove odluke su daleko ispred svih drugih regija u svijetu", rekao je Thomas Vinje, partner u advokatskoj firmi Clifford Chance sa sjedištem u Bruxellesu.

Ovo nije prvi put da Evropska unija nastoji regulirati rad ovih kompanija. Početkom godine, povjerenik Evropske komisije Thierry Breton izjavio je kako bi se kompanija kao što je Facebook trebala zapravo prilagođavati zakonima Evropske unije, a ne obrnuto.

"Nije na nama da se prilagodimo kompaniji, već da se kompanija prilagodi nama", rekao je tada novinarima Breton, bivši direktor francuskog telekom operatera Orange i francuske tehnološke kompanije Atos.

Novi predloženi zakoni koji se tumače kao najrigorozniji u historiji, ukoliko se usvoje, mogli bi dodatno pojačati pritisak na "veliku tehnološku četvorku", a mnogi zvaničnici kompanija već su se nekoliko puta oglašavali povodom uvođenja novih mjera te su izjavili da bi se zbog toga mogli u potpunosti povući sa tržišta Evropske unije.

Tagovi: Europska komisija, tehnološki divovi, Apple, Facebook, Twitter, Google, Margrethe Vestager
PROČITAJ I OVO
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
ZABRANE
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
WASHINGTON - TikTok je u nedjelju izrazio zabrinutost zbog slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.
Netflix više neće objavljivati podatke o broju pretplatnika; na Wall Streetu nisu sretni
PODACI
Netflix više neće objavljivati podatke o broju pretplatnika; na Wall Streetu nisu sretni
NEW YORK - Netflix (NFLX) će početkom sljedeće godine prestati izvještavati o brojkama pretplatnika. To ne odgovara Wall Streetu.
Microsoft planira organizirati konferenciju u Bonnu za partnere u AI
PLANOVI
Microsoft planira organizirati konferenciju u Bonnu za partnere u AI
BONN - Američka tehnološka kompanija Microsoft planira u svibnju organizirati međunarodnu partnersku konferenciju u njemačkom gradu Bonnu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE