GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU planira izgradnju kvantne komunikacijske mreže

EU planira izgradnju kvantne komunikacijske mreže
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2019 / 22:24
Autor: SEEbiz / Bug.hr
BUKUREŠT - Na Digitalnoj skupštini (Digital Assembly), održanoj 13. i 14. lipnja u Bukureštu, predstavnici 7 zemalja EU (Belgija, Njemačka, Italija, Luksemburg, Malta, Nizozemska i Španjolska) potpisali su deklaraciju u kojoj se obvezuju kako će zajedno razviti kvantnu komunikacijsku infrastrukturu (quantum communication infrastructure QCI) diljem EU-a u sljedećih deset godina. 

Ta bi infrastruktura omogućila prijenos i pohranjivanje ultrasigurnih informacija i podataka te povezivanje komunikacijske imovine diljem EU-a.

Zemlje koje su potpisale deklaraciju QCI pristale su raditi zajedno i s Europskom komisijom kako bi, po mogućnosti prije kraja 2020. godine, pripremile akcijski plan za istraživanje prednosti i izvedivosti izgradnje QCI infrastrukture. To će obuhvatiti preliminarne studije, tehnološke mogućnosti dostupne za razvoj i uvođenje QCI-a diljem EU-a, potrebna sredstva i sheme sigurnosnog certificiranja koje bi bile potrebne da QCI implementira tehnologije koje podržavaju osjetljive aplikacije. Također će se usredotočiti na daljnji razvoj visokokvalitetnih, konkurentnih europskih cyber sigurnosti i kvantnih tehnologija te njihovu integraciju u QCI, infrastrukturu, doprinoseći povećanju digitalne autonomije Europe.

Za sada Europa kasni s razvojem kvantne infrastrukture jer je nekoliko zemalja već počelo graditi kvantnu komunikacijsku infrastrukturu na različite načine, ponajprije implementirajući nekoliko malih optičkih mreža s različitim arhitekturama, a također demonstrirajući distribuciju ključa s Low Earth Orbit satelita. Kina je za sada neosporni lider u tom području, raspoređujući kontinentalnu kvantnu okosnicu temeljenu na pouzdanim čvorovima, nekoliko gradskih pristupnih mreža sa stotinama pristupnih točaka i istraživački satelit Micius. Kvantne mreže također se primjenjuju u Južnoj Koreji, Japanu i SAD-u.

Kvantna infrastruktura obuhvatiti će dva elementa: postojeću optičku infrastrukturu kojoj će se povezati strateške komunikacijske veze na nacionalnoj razini i prekogranične komunikacije te svemirsku komponentu, odnosno ugraditi kvantnu tehnologiju u komunikacijske veze za duže udaljenosti u samoj EU kao i strateške veze EU s drugim kontinentima.

QCI će pomoći Europi u osiguranju kritične infrastrukture kroz sustave šifriranja koji će štititi od kibernetičkih napada prije svega pametne energetske mreže, kontrolu zračnog prometa, financijsku digitalnu infrastrukturu, digitalne komunikacije zdravstvenih ustanova...

Usto kvantna infrastruktura treba omogućiti podatkovnim centrima pohranjivanje i razmjenu podataka na zaštićeni način kako bi se zaštitili podaci državnih institucija. Dugoročni je plan izgradnja tzv. kvantnog interneta, odnosno povezivanje kvantnih računala, simulatore i senzore putem kvantnih mreža kako bi sigurno distribuirali podaci diljem Europe.

Kvantna infrastruktura (QCI) od početka će koristiti oblik šifriranja nazvan kvantni kluč (Quantum Key Distribution QKD), iznimno siguran oblik šifriranja koji koristi principe kvantne mehanike da bi pošiljatelju i primatelju šifrirane poruke osigurao intrinzično siguran slučajni ključ na takav način da napadač ne može prisluškivati ​​ili kontrolirati sustav. QKD može osigurati povjerljive podatke, elektroenergetske mreže, vladine komunikacije i digitalne transakcije...

Tagovi: kvantna komunikacijska mreža, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Facebook uklonio sedam milijuna objava s lažnim informacijama o koronavirusu
FAKE NEWS
Facebook uklonio sedam milijuna objava s lažnim informacijama o koronavirusu

NEW YORK - Facebook je u utorak objavio da je uklonio sedam milijuna objava u drugom kvartalu ove godine zbog dijeljenja lažnih informacija o novom koronavirusu, uključujući sadržaj koji je promicao lažne preventivne mjere i lijekove, prenosi Reuters.

I Tim Cook u klubu milijardera
BOGATSTVO
I Tim Cook u klubu milijardera
NEW YORK - Svjetska ljestvica milijardera odnedavno ima novog, istaknutog člana. Njegovo ime je Timothy Donald Cook, za prijatelje Tim, i već devet godina obnaša dužnost glavnog izvršnog direktora Applea.
Francuski regulator pokrenuo preliminarnu istragu o TikToku
ISTRAGA
Francuski regulator pokrenuo preliminarnu istragu o TikToku
PARIZ - Francuski regulator za zaštitu privatnosti podataka CNIL u utorak je priopćio da je pokrenuo preliminarnu istragu kako bi utvrdio krši li kineska aplikacija za dijeljenje videozapisa TikTok propise o zaštiti privatnosti.
Ericsson i Vodafone UK: Samostalna 5G mreža na Sveučilištu Coventry
5G
Ericsson i Vodafone UK: Samostalna 5G mreža na Sveučilištu Coventry
LONDON - Ericssonova tehnologija pokreće samostalnu 5G mrežu Vodafone UK na Sveučilištu Coventry nedavno puštenu u rad. Riječ je o prvoj samostalnoj 5G mreži u Velikoj Britaniji.
Payten preuzeo hrvatsku Gastrobit Grc Grupu
ŠIRENJE
Payten preuzeo hrvatsku Gastrobit Grc Grupu
ZAGREB - Tvrtka Payten kupila je 100 postotni udio u Gastrobit Grc Grupi koja se bavi proizvodnjom softverskih rješenja za ugostiteljstvo, trgovinu i financije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE