GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete

EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2024 / 13:10
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.

„Danas je Komisija otvorila istrage o neusklađenosti prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA) u Alphabetovim pravilima o upravljanju u Google Playu i samopreferenciji na Google pretraživanju, Appleovim pravilima o upravljanju u App Storeu i zaslonu izbora za Safari i Metin 'model plaćanja ili pristanka'”, stoji u priopćenju Komisije.

Prve dvije sonde usmjerene su na Alphabet i Apple i odnose se na takozvana "pravila protiv upravljanja". Prema DMA, tehnološkim tvrtkama nije dopušteno blokirati tvrtke da govore svojim korisnicima o jeftinijim opcijama za njihove proizvode ili o pretplatama izvan trgovine aplikacija.

“Čini se da je način na koji su Apple i Alphabet implementirali DMA pravila o protuupravljanju u suprotnosti sa slovom zakona. Apple i Alphabet će i dalje naplaćivati razne ponavljajuće naknade, i dalje će ograničavati upravljanje”, rekla je šefica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager tijekom konferencije za novinare u ponedjeljak.

Apple se već ogriješio o pravila EU-a. Ovog mjeseca tvrtka je kažnjena s 1,8 milijardi eura (1,95 milijardi dolara) nakon što je Europska komisija rekla da je otkrila da je Apple primijenio ograničenja na programere aplikacija koja su ih spriječila da informiraju iOS korisnike o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na glazbu dostupnima izvan aplikacije.

U trećoj istrazi, Komisija je rekla da istražuje je li Apple ispunio svoje DMA obveze kako bi osigurao da korisnici mogu jednostavno deinstalirati aplikacije na iOS-u i promijeniti zadane postavke. Istraživanje se također usredotočuje na to da li Apple aktivno podstiče korisnike na odabir kako bi im omogućio promjenu zadanih usluga na iOS-u, kao što je web preglednik ili tražilica.

Komisija je izjavila da je "zabrinuta da Appleove mjere, uključujući dizajn zaslona za odabir web-preglednika, možda sprječavaju korisnike da istinski koriste svoj izbor usluga unutar Appleovog ekosustava."

Apple je rekao da vjeruje da je u skladu s DMA.

“Uvjereni smo da je naš plan u skladu s DMA i nastavit ćemo konstruktivno surađivati s Europskom komisijom dok ona provodi svoje istrage. Timovi diljem Applea stvorili su širok raspon novih mogućnosti, značajki i alata za razvojne programere kako bi bili u skladu s regulativom”, rekao je glasnogovornik Applea za CNBC u ponedjeljak.

Četvrta istraga usmjerena je na Alphabet, dok Europska komisija istražuje može li prikazivanje Googleovih rezultata pretraživanja tvrtke "dovesti do samopreferiranja u odnosu na Googleove", druge usluge kao što je Google Shopping, u odnosu na slične konkurentske ponude.

"Kako bismo bili u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima, napravili smo značajne promjene u načinu na koji naše usluge funkcioniraju u Europi", izjavio je Oliver Bethell, direktor tržišnog natjecanja u Alphabetu.

Tagovi: Apple, Alphabet, Meta, google, europska unija
PROČITAJ I OVO
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
ČIPOVI
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
LJUBLJANA - Vlada se izvijestila o tijeku suradnje Slovenije sa zajedničkom europskom tvrtkom za računalne čipove Chips JU, koja među ostalim predviđa uspostavu nacionalnog kompetentnog centra za čipove.
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
REVIZIJA
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
DETROIT - Američki proizvođač čipova Intel priopćio je u srijedu da je Ministarstvo trgovine SAD-a povuklo određene izvozne dozvole za svoje proizvode kupcu u Kini, što je odluka koja će utjecati na zaradu tvrtke u drugom tromjesečju.
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
KINESKI DIJELOVI
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
PEKING - Huaweijev najnoviji vrhunski telefon ima više kineskih dobavljača, uključujući novi čip za pohranu flash memorije i poboljšani procesor čipa, pokazala je analiza rastavljanja, ukazujući na napredak koji Kina ostvaruje prema tehnološkoj samodostatnosti.
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
PRVI KVARTAL
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
NEW YORK - Airbnb je u srijedu objavio rezultate za prvo tromjesečje koji su nadmašili procjene analitičara, ali su ponudili smjernice slabije od očekivanih. Dionice su pale više od 5% u produženom trgovanju.
Samsung Electronics broj jedan na svjetskom tržištu OLED monitora
NA VRHU
Samsung Electronics broj jedan na svjetskom tržištu OLED monitora
ZAGREB – Tvrtka Samsung, svjetski predvodnik u industriji ekrana, osigurala je vrhunsku poziciju u globalnoj prodaji OLED monitora samo godinu dana nakon lansiranja svog prvog gejming monitora, OLED modela — 34" Odyssey OLED G8 (model G85SB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE