GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU korak bliže strogoj regulaciji umjetne inteligencije

EU korak bliže strogoj regulaciji umjetne inteligencije
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2023 / 08:49
Autor: SEEbiz / Bug.hr
BRUXELLES - Zakon o umjetnoj inteligenciji opsežan je dokument na kojem se radi već godinama, a poseban je interes izazvao nakon eksplozije alata generativne umjetne inteligencije.

To je dovelo do brojnih značajnih promjena Zakona u posljednjem trenutku.

Uočene su nove potencijalne opasnosti do kojih brzi razvoj raznih servisa temeljenih na umjetnoj inteligenciji mogu dovesti.

Zastupnici Europskog parlamenta proširili su klasifikaciju visokorizičnih područja kako bi uključila štetu po zdravlje ljudi, sigurnost, temeljna prava ili okoliš.

Također su dodali AI sustave za utjecaj na birače u političkim kampanjama i sustave preporuka koje koriste platforme društvenih medija (s više od 45 milijuna korisnika prema Zakonu o digitalnim uslugama) na popis visokog rizika.

Klasifikacija visokorizičnih područja sada uključuje:

Sustave daljinske biometrijske identifikacije u “stvarnom vremenu” u javno dostupnim prostorima
Sustave daljinske biometrijske identifikacije, s jedinom iznimkom tijela za provođenje zakona za kazneni progon teških zločina i samo nakon sudskog odobrenja
Sustave biometrijske kategorizacije koji koriste osjetljive karakteristike (npr. spol, rasu, etničku pripadnost, status državljanstva, vjeru, političku orijentaciju)
Prediktivne policijske sustave (temeljene na profiliranju, lokaciji ili kriminalnom ponašanju u prošlosti)
Sustave za prepoznavanje emocija u provedbi zakona, upravljanju granicama, na radnom mjestu i u obrazovnim institucijama
Neselektivno prikupljanje biometrijskih podataka s društvenih medija ili CCTV snimaka radi stvaranja baza podataka za prepoznavanje lica (kršenje ljudskih prava i prava na privatnost)

Nacrt Zakona je osim zabrana usmjeren i na kontrolu takozvanih AI sustava "opće namjene" kao što su GPT-4 i ChatGPT, ali i AI generatori slika Stable Diffusion, Midjourney i DALL-E.

Tagovi: umjetna inteligencija, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Istraživanje: Mobilno plaćanje i kupnja putem interneta sve popularniji u Sloveniji
POPULARNOST
Istraživanje: Mobilno plaćanje i kupnja putem interneta sve popularniji u Sloveniji
LJUBLJANA - Plaćanja putem mobilnih aplikacija sve su popularnija među Slovencima, au odnosu na 2022. porasla su za tri puta, pokazalo je najnovije Masterindex istraživanje Mastercard Slovenija. Zabilježili su i velik porast kupnje putem interneta, pa tako gotovo trećina ispitanika kupuje online češće nego prethodne godine.
Google okončao preuzimanje Photomatha
FINALIZACIJA
Google okončao preuzimanje Photomatha
ZAGREB - Niti jedan regulator na svijetu nije našao razlog zašto bi zaustavio ovu transakciju.

Stripe najavljuje i kreditne kartice za tvrtke
NAJAVE
Stripe najavljuje i kreditne kartice za tvrtke
NEW YORK - Financijska tehnološka tvrtka Stripe, koja posluje na području online plaćanja, najavila je novi program online i fizičkih kreditnih kartica u sklopu usluge "Stripe Issuing", koji je prvenstveno namijenjen tvrtkama.
IDC proglasio Infobip liderom na tržištu CPaaS usluga
RANGIRANJA
IDC proglasio Infobip liderom na tržištu CPaaS usluga
ZAGREB - Poznata analitička kuća IDC po drugi je puta proglasila Infobip globalnim liderom u pružanju usluga u CpaaS (Communications Platform-as-a-Service) segmentu.
Amazon će platiti 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi za kršenje privatnosti
RJEŠENJE
Amazon će platiti 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi za kršenje privatnosti
SEATTLE - Američki internetski div Amazon pristao je platiti više od 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi o kršenju privatnosti zbog prikupljanja podataka glasovnim asistentom Alexa i zvonima s kamerom Ring.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE