GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU i Japan dogovorili se o digitalnoj suradnji

EU i Japan dogovorili se o digitalnoj suradnji
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 08:02
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Europska unija i Japan dogovorili su se da će pojačati suradnju u razvoju digitalnih tehnologija, kibernetičke sigurnosti i umjetne inteligencije.

Govoreći u četvrtak nakon samita EU-a i Japana u Tokiju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je "vodstvo u tom području ključno za našu konkurentnost i sigurnost".

Digitalno partnerstvo između Bruxellesa i Tokija prvo je takve vrste između EU-a i druge zemlje.

Obje zemlje složile su se koristiti strateško partnerstvo za jačanje i diverzifikaciju opskrbnih lanaca, primjerice poluvodiča, rekla je Von der Leyen nakon sastanka s japanskim premijerom Fumiom Kishidom.

Europska unija i Japan žele čvršće surađivati i u drugim područjima. Na samitu na kojemu je sudjelovao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel dvije strane dogovorile su se surađivati u postizanju "slobodnog i otvorenog" Indo-Pacifika i osiguranju gospodarske i energetske sigurnosti, objavio je Kishida.

Von der Leyen je upozorila da je Rusija "najizravnija prijetnja" međunarodnom poretku zbog svog "barbarskog" rata u Ukrajini.

Ona je pohvalila "snažan" odgovor Japana na rusku agresiju na Ukrajinu.

Japan je jedna od pet zemalja u indo-pacifičkoj regiji koja je odlučila nametnuti sankcije Moskvi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Ruska invazija na Ukrajinu nije samo pitanje Europe, ona potresa srž međunarodnog poretka, uključujući Aziju. To se ne smije tolerirati", rekao je Kishida.

Kao članica Skupine sedam vodećih demokratskih ekonomija (G7) Japan je nedavno pristao na postupno ukidanje ili zabranu uvoza ruske nafte, među ostalim novim kaznenim mjerama. Ovo je korak oko kojeg se države članice EU-a nisu mogle dogovoriti.

Tagovi: Europska unija, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE