GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Emirati: Izazvali obilnu kišu pomoću dronova

Emirati: Izazvali obilnu kišu pomoću dronova
SIJANJE OBLAKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2021 / 07:57
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ABU DHABI - Proteklih je dana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i u mnogim dijelovima svijeta, prilično vruće. Kako su oni smješteni u vrlo sušnom području, kombinacija velike vrućine i suše nije ugodna niti za život niti za okoliš, pogotovo kada se temperature zraka približe 50°C.

Stoga su znanstvenici tamo počeli eksperimentirati s tehnologijom "sijanja" oblaka iz malenih dronova, a prošloga su tjedna vlasti prvi puta potvrdile da je njihova akcija urodila plodom.

Vremenski inženjering Emirata prouzročio je, naime, obilni pljusak koji je dobro natopio Dubai i privremeno ga rashladio. Nacionalni meteorološki centar potvrdio je da su oborine bile rezultat njihovih pokušaja da povećaju količinu kiše koja se stvara u oblacima, piše Bug.hr.

Operacija "sijanja" oblaka vrši se putem dronova koji se lansiraju kada su vremenski uvjeti za to pogodni. Za razliku od ranije poznate metode raspršivanja srebrnog jodida u oblake, koji ima sposobnost privući kapljice kiše i stvoriti ih dovoljno velikima da padnu na tlo, u Emiratima su sada prešli na novu tehnologiju – njihovi dronovi ne raspršuju kemikalije već emitiraju električne impulse.

Kada se nađu na pravoj lokaciji unutar oblaka, dronovi proizvode "elektrošokove". Oni također uzrokuju nakupljanje vodene pare u veće kapljice, koje se, kažu, oko električnog naboja nakupljaju "kao kosa na naelektrizirani češalj". Kada se manje kapljice spoje u veću, padaju na tlo u obliku kiše.

Emirati inače ovu tehnologiju testiraju od ožujka, a sada je dokazano da stvar funkcionira u stvarnim uvjetima. Ideja je došla iz britanskog sveučilišta u Readingu još 2017. godine, kada su tamošnji znanstvenici pretpostavili da će se kapljice u oblacima prije stvoriti ako su pod pozitivnim ili negativnim električnim nabojem, tj. da će na taj način prije postati dovoljno velike da počnu padati na tlo. O tome je bilo malo detaljnog i eksperimentalnog istraživanja, pa je ideja predložena Emiratima.

To je podneblje idealno za istraživanje ove tehnologije jer ga karakteriziraju visoki oblaci i visoke temperature, zbog kojih kapljice često ispare na putu do tla. Testiranje u oblacima pokazalo je da "elektrošokovi" mogu stvoriti kapljice dovoljno velike da se potaknu padaline koje će "preživjeti" do tla. Nacionalni je centar za meteorologiju UAE u ovaj projekt uložio 1,5 milijuna dolara.

Tagovi: iziazivanje kiše pomoću dronova, ujedinjeni Arapaski Emirati, dronovi, Dubai
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE