GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Emirati: Izazvali obilnu kišu pomoću dronova

Emirati: Izazvali obilnu kišu pomoću dronova
SIJANJE OBLAKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2021 / 07:57
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ABU DHABI - Proteklih je dana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i u mnogim dijelovima svijeta, prilično vruće. Kako su oni smješteni u vrlo sušnom području, kombinacija velike vrućine i suše nije ugodna niti za život niti za okoliš, pogotovo kada se temperature zraka približe 50°C.

Stoga su znanstvenici tamo počeli eksperimentirati s tehnologijom "sijanja" oblaka iz malenih dronova, a prošloga su tjedna vlasti prvi puta potvrdile da je njihova akcija urodila plodom.

Vremenski inženjering Emirata prouzročio je, naime, obilni pljusak koji je dobro natopio Dubai i privremeno ga rashladio. Nacionalni meteorološki centar potvrdio je da su oborine bile rezultat njihovih pokušaja da povećaju količinu kiše koja se stvara u oblacima, piše Bug.hr.

Operacija "sijanja" oblaka vrši se putem dronova koji se lansiraju kada su vremenski uvjeti za to pogodni. Za razliku od ranije poznate metode raspršivanja srebrnog jodida u oblake, koji ima sposobnost privući kapljice kiše i stvoriti ih dovoljno velikima da padnu na tlo, u Emiratima su sada prešli na novu tehnologiju – njihovi dronovi ne raspršuju kemikalije već emitiraju električne impulse.

Kada se nađu na pravoj lokaciji unutar oblaka, dronovi proizvode "elektrošokove". Oni također uzrokuju nakupljanje vodene pare u veće kapljice, koje se, kažu, oko električnog naboja nakupljaju "kao kosa na naelektrizirani češalj". Kada se manje kapljice spoje u veću, padaju na tlo u obliku kiše.

Emirati inače ovu tehnologiju testiraju od ožujka, a sada je dokazano da stvar funkcionira u stvarnim uvjetima. Ideja je došla iz britanskog sveučilišta u Readingu još 2017. godine, kada su tamošnji znanstvenici pretpostavili da će se kapljice u oblacima prije stvoriti ako su pod pozitivnim ili negativnim električnim nabojem, tj. da će na taj način prije postati dovoljno velike da počnu padati na tlo. O tome je bilo malo detaljnog i eksperimentalnog istraživanja, pa je ideja predložena Emiratima.

To je podneblje idealno za istraživanje ove tehnologije jer ga karakteriziraju visoki oblaci i visoke temperature, zbog kojih kapljice često ispare na putu do tla. Testiranje u oblacima pokazalo je da "elektrošokovi" mogu stvoriti kapljice dovoljno velike da se potaknu padaline koje će "preživjeti" do tla. Nacionalni je centar za meteorologiju UAE u ovaj projekt uložio 1,5 milijuna dolara.

Tagovi: iziazivanje kiše pomoću dronova, ujedinjeni Arapaski Emirati, dronovi, Dubai
PROČITAJ I OVO
WhatsApp planira veliku promjenu
PROMJENE
WhatsApp planira veliku promjenu
ZAGREB - Facebookova platforma za dopisivanje već neko vrijeme stoji neokaljena ostatkom njihovog ekosustava, no to bi se uskoro moglo promijeniti uvođenjem nečega što se najlakše može opisati kao poslovni imenik.
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
NOVI ISKORAK
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
ZAGREB - Od listopada ove godine, Ikea će svoju ponudu proširiti na ciljanu grupu korisnika, gamere, za koje će u ponudi imati više od 30 novih proizvoda.
Preminuo Clive Sinclair
IN MEMORIAM
Preminuo Clive Sinclair
ZAGREB - Umro je sir Clive Marles Sinclair, tvorac čitave linije 8-bitnih računala koja su redefinirala računalstvo u 80-tima i iz domene znanstvenika i profesionalaca približile ga kućnim korisnicima ponajprije u Velikoj Britaniji, ali i Europi i čitavom svijetu.
HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
RAST
HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
ZAGREB - Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovici 2021. ukupni prihodi porasli su pet posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok su ulaganja operatora povećana za četiri posto, posebice u svjetlovodnu (optičku) mrežnu infrastrukturu, za 121 posto, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).
Vlada odobrila potpisivanje Memoranduma o suglasnosti s Amazonom
ZELENO SVJETLO
Vlada odobrila potpisivanje Memoranduma o suglasnosti s Amazonom
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odobrila potpisivanje Memorandum o suglasnosti Vlade i Amazona, kojim želi potaknuti digitalnu transformaciju, inovativnost i gospodarski razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE