GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elements od AI: Više od 10.000 upisanih polaznika u deset dana

Elements od AI: Više od 10.000 upisanih polaznika u deset dana
UMJETNA INTELIGENCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2020 / 11:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB – U samo 10 dana od predstavljanja besplatnu online edukaciju “Elements of AI” upisalo je više od 10 tisuća polaznika iz cijele Hrvatske. Svi oni odlučili su naučiti više o osnovama umjetne inteligencije i njenoj primjeni, a više od 150 najbržih već je i završilo edukaciju i dobilo AI certfikat.

Svjetski mediji i stručnjaci svrstali su “Elements of AI” ispred sličnih edukacija prestižnih svjetskih sveučilišta kao što su Harvard, Stanford i MIT. Za završavanje tečaja nije potrebno nikakvo predznanje o umjetnoj inteligenciji, potpuno je besplatan, a Hrvati su prvi u regiji kojima je Elements of AI na raspolaganju. Nositelj projekta je udruga CroAI, a svoju su podršku dale brojne domaće kompanije, kao i Mate Rimac, Damir Sabol, Hajdi Ćenan, Mislav Malenica i brojni tech i gospodarski lideri.

Uz HT i Zabu, Infobip pozvao zaposlenike i građane na uključenje i završetak tečaja

Nedugo nakon predstavljanja, projekt su prepoznale i brojne hrvatske kompanije, koje motiviraju svoje zaposlenike da završe edukaciju. Kompanije predvode Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka, a projektu se pridružio i Infobip, jedan od članova CroAI udruge. Vodnjanska IT tvrtka ponudila je edukaciju zaposlenicima koji nisu direktno uključeni u AI projekte, a pozvala je i sve građane na uključenje i završetak tečaja.

„Infobip aktivno sudjeluje na polju razvoja umjetne inteligencije, a neki od naših softverskih proizvoda zasnivaju se upravo na tome. AI je tehnološki smjer koji kao kompanija snažno podržavamo te koji može biti okosnica budućeg razvoja zemlje. Pozdravljamo ovaj projekt, jer važno je da se svi čim prije upoznamo s tehnologijom koja će znatno unaprijediti i olakšati naše živote, sada i u budućnosti“, poručio je Izabel Jelenić, tehnički direktor Infobipa.

Interesa za tečaj u Hrvatskom telekomu ne manjka, iz HT grupe je zabilježeno gotovo 500 prijavljenih, što je preko 10 posto ukupnog broja zaposlenika, čime je značajno nadmašen prvotni cilj od 3 posto zaposlenika uključenih u AI edukaciju. Među polaznicima koji su prvi završili tečaj i dobili potvrdu o uspješno savladanim osnovama umjetne intelegencije je i Petar Belavić, SCRUM master iz Hrvatskog telekoma, koji ističe: „Edukacija je odlična – od jasnih tekstova, preko zanimljivih i poučnih pitanja, do samog koncepta edukacije. Sad kad konačno imamo i komercijalni 5G pa će UI napredovati brže no ikada, svatko bi trebao biti upoznat barem s osnovama UI koje su u Elements of AI super razrađene, a kako bi se UI demistificirao i da bi se ljudima pokazalo kako u tome nema negativnih strana koje smo navikli gledati u SF filmovima“.

Iz brojnih kompanija ističu da će završena edukacija dati prednost zaposlenicima pri novim zapošljavanjima.

Studentima dva ECTS boda

Među polaznicima su i brojni studenti kojima je Sveučilište u Zagrebu za završenu edukaciju omogućilo da ostvare 2 dodatna ECTS boda. Elements of AI sastoji se od šest poglavlja i 25 vježbi za koje je u prosjeku potrebno izdvojiti 25 sati, a od polaznika ne zahtijeva predznanje u području matematike i programiranja. Upravo je zbog toga razumljiv i namijenjen svima, od školaraca do odraslih. Polaznici će završavanjem tečaja bolje razumjeti osnovne pojmove, razviti kritičko razmišljanje o AI novitetima, razumjeti gdje se i na koji način umjetna inteligencija danas koristi, ali i moći objasniti kako AI omogućuje funkcioniranje velikog broja uređaja i servisa.

Tagovi: umjetna inteligencija, Elements of AI, CroAI, Mate Rimac, Hrvatski Telekom, Damir Sabol, Infobip, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
NASA odabrala SpaceX za ponovno slijetanje čovjeka na Mjesec
ODLUKE
NASA odabrala SpaceX za ponovno slijetanje čovjeka na Mjesec
SAN FRANCISCO - Američka svemirska agencija NASA povjerila je razvoj modula za ponovno slijetanje čovjeka na Mjesec američkoj privatnoj tvrtki SpaceX.
Jack Ma mora otići i predati kontrolu nad Ant Groupom
NEOPROSTIVA GREŠKA
Jack Ma mora otići i predati kontrolu nad Ant Groupom
PEKING - Jack Ma tijekom razgovora s regulatorima dobio jasnu poruku da mu neće biti dopušteno prodati svoj udio bilo kojem entitetu ili pojedincu koji mu je blizak, već će umjesto toga morati potpuno izaći iz vlasništva.
CVC Capital Partners odgodio ponudu o preuzimanju Toshibe
ODGODA
CVC Capital Partners odgodio ponudu o preuzimanju Toshibe
NEW YORK - CVC Capital Partners odgodit će podnošenje službenog prijedloga za kupnju Toshibe Corp, nakon što je japanska industrijska grupa imenovala novog izvršnog direktora, izvijestio je Nikkei u petak.
Slovenija na dražbi za 5G frekvencije prikupila više novca od očekivanja
5G
Slovenija na dražbi za 5G frekvencije prikupila više novca od očekivanja
LJUBLJANA - Danas je Agencija za komunikacijske mreže i usluge (Akos) uspješno zaključila važnu aukciju frekvencijskih opsega za javne mobilne usluge, uključujući 5G mreže.
Ministarstvo: Cuspis, IN2 i Ericsson Nikola Tesla uključeni u praćenje cijepljenja
REAKCIJE
Ministarstvo: Cuspis, IN2 i Ericsson Nikola Tesla uključeni u praćenje cijepljenja
ZAGREB - Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u petak da su tvrtke Cuspis, in2 i Ericsson Nikola Tesla uključene u programsko rješenje za praćenje postupka cijepljenja, a platformu CijepiSe naziva terminom koji se u medijima koristio za to cjelovito programsko rješenje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE