GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dronovi za nadgledanje prvi put preko Telenor 5G testne mreže

Dronovi za nadgledanje prvi put preko Telenor 5G testne mreže
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2020 / 16:06
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Prvi put u Srbiji, na 5G mreži, danas je demonstriran rad drona za nadgledanje startapa „Easy Aerial Srbija\" u Naučno-tehnološkom parku (NTP) Beograd, a u okviru Telenor testnog 5G okruženja.

Jedan od osnivača „Easy Aerial", startapa čiji se razvojni centar nalazi u NTP Beograd, Ninoslav Adžibaba, rekao je da na njegova kompanija proizvodi automatizovani dron sistem u kutiji za daljinsko nadgledanje koji je namenjen pre svega za sisteme bezbednosti i službe hitne pomoći.

„U okviru NTP Beograd, u saradnji sa kompanijom Telenor, imali smo priliku da koristimo njihovo 5G testno okruženje i da prikažemo kontrolu drona i prenos video podataka što je moguće uraditi sa bilo koje tačke na svetu u realnom vremenu", rekao je Adžibaba.

On je istakao da 5G tehnologija donosi odsustvo kašnjenja u prenosu podataka, što je za inovativna rešenja veoma važno, a što sa postojećim mrežama koje se komercijalno koriste, kao 4G, nije moguće.

Objasnio je da sistem koji je njegova kompanija osmislila, pored ostalog na dronu koristi dve kamere od kojih jedna ima mogućnost pregleda terena od 360 stepeni, a druga omogućava pregled detalja.

„Cilj ovih sistema je da omoguće napredan, pametan i pouzdan video-nadzor i integraciju sa drugim sistemima pametne zaštite. Zbog toga, najveću primenu ima u sistemima hitnih službi, kao što su hitne pomoći, vatrogasci i vazduhoplovstvo", kazao je Adžibaba.

Kako je precizirao, sistem koji je osmislila njegova kompanija omogućava da se nadje recimo na vatrogasnom vozilu i da u roku od pet sekundi omogući pregled stanja na terenu i na taj način ubrza odluke koje se donose u vanrednim okolnostima, odnosno da omogući bolju organizaciju spasilaca i akcije spasavanja.

„Easy Aerial" je američka kompanija koja je počela sa radom 2015. godine, a koja svoja inovativna rešenja razvijaju u Srbiji, dok se finalni proizvod pravi u SAD-u i za sada ima klijente u 20 zemalja na pet kontinenata.

Jedan dron sistem, u zavisnosti od performansi, može da košta izmedju 50.000 i 100.000 dolara.

„Nedavno nam je klijent postala policija u Majamiju koja je koristila naše dronove za nadgledanje poslednjeg godišnjeg šampionata američke fudbalske lige NFL (Super bowl), a već saradjujemo i sa policijom, vatrogasnim službama i vazduhoplovstvom u SAD-u", rekao je Adžibaba.

On je ocenio da je značajno što su NTP Beograd i Telenor omogućili korišćenje 5G mreže startap kompanijama u Srbiji i pre njene komercijalne upotrebe.

„Vašno je da srpski satrapi na taj način ostaju konkurentni sa svetom. Prvi put nam se desilo da uradimo test u Srbiji sedam dana pre kolega u Americi, jer smo imali pristup operativnoj 5G mreži", kazao je Adžibaba.

Kako je objašnjeno, upotreba drona na 5G mreži znači da se eliminiše potreba da se radnici hitnih službi obučavaju za upravljanje dronom, nego se putem 5G tehnologije to radi iz kontrolnog centra, uz potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

Arhitekta za radio mrežu Telenora Nataša Begović podsetila je da je prva 5G bazna stanica Telenora u NTP Beograd puštena u rad sredinom prošle godine sa idejom da se domaćim kompanijama, startapima i studentima omogući da svoja rešenja testiraju u Srbiji, kao da se nalaze bilo gde u svetu.

„Telnor je otvoren za saradnju i pozvala bih sve koji imaju razvijena napredna rešenja da dodju i da probaju kako to radi u 5G mreži u NTP Beograd. Pozvali bih i one koji imaju ideje da se iskoristi sve ono što 5G mreža pruža i da zajedno razvijemo nove načine primene 5G mreže pre nego što ona bude komercijalno dostupna", kazala je Begović.

Ona očekuje da bi Srbija mogla da u komercijalne svrhe koristi 5G mrežu već naredne godine, jer se krajem ove godine očekuje aukcija frekvencija koja bi omogućila uspostavljanje te mreže.

Tagovi: Telenor, 5G mreža, 5G u Srbiji, 5G tehnologija
PROČITAJ I OVO
Google objasnio zašto ih nema na Huaweijevim telefonima
OBJAŠNJENJE
Google objasnio zašto ih nema na Huaweijevim telefonima

NEW YORK - Zabrana koju su SAD uvele u velikoj mjeri sprječava američke kompanije da rade sa Huaweijem i ZTE.

EK traži od službenika EU da ne koriste WhatsApp
ZAHTJEVI
EK traži od službenika EU da ne koriste WhatsApp
BRUXELLES - Europska komisija preporučila je svom osoblju da počnu koristiti Signal, aplikaciju otvorenog koda s end-to-end šifriranjem za slanje poruka a u svrhu povećanja sigurnosti svojih komunikacija, objavio je Politico.
Osnovana Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI
UDRUGE
Osnovana Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI
ZAGREB - U četvrtak, 20. veljače, u Zagrebu je održana prva službena konferencija novoosnovane udruge CroAI.
Huawei ima najviše 5G ugovora
NA VRHU
Huawei ima najviše 5G ugovora
PEKING - Huawei Technologies Co osigurao je svoju poziciju najtraženijeg dobavljača telekomunikacijske opreme 5G, usprkos intenzivnom pritisku američke vlade da ograniči kineskog tehnološkog giganta.
PlayStation neće sudjelovati na GDC-u zbog koronavirusa
ODLUKE
PlayStation neće sudjelovati na GDC-u zbog koronavirusa
ZAGREB - Još jednom velikom sajmu prijeti otkazivanje zbog epidemije COVID-19 koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE