GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dronovi za nadgledanje prvi put preko Telenor 5G testne mreže

Dronovi za nadgledanje prvi put preko Telenor 5G testne mreže
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2020 / 16:06
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Prvi put u Srbiji, na 5G mreži, danas je demonstriran rad drona za nadgledanje startapa „Easy Aerial Srbija\" u Naučno-tehnološkom parku (NTP) Beograd, a u okviru Telenor testnog 5G okruženja.

Jedan od osnivača „Easy Aerial", startapa čiji se razvojni centar nalazi u NTP Beograd, Ninoslav Adžibaba, rekao je da na njegova kompanija proizvodi automatizovani dron sistem u kutiji za daljinsko nadgledanje koji je namenjen pre svega za sisteme bezbednosti i službe hitne pomoći.

„U okviru NTP Beograd, u saradnji sa kompanijom Telenor, imali smo priliku da koristimo njihovo 5G testno okruženje i da prikažemo kontrolu drona i prenos video podataka što je moguće uraditi sa bilo koje tačke na svetu u realnom vremenu", rekao je Adžibaba.

On je istakao da 5G tehnologija donosi odsustvo kašnjenja u prenosu podataka, što je za inovativna rešenja veoma važno, a što sa postojećim mrežama koje se komercijalno koriste, kao 4G, nije moguće.

Objasnio je da sistem koji je njegova kompanija osmislila, pored ostalog na dronu koristi dve kamere od kojih jedna ima mogućnost pregleda terena od 360 stepeni, a druga omogućava pregled detalja.

„Cilj ovih sistema je da omoguće napredan, pametan i pouzdan video-nadzor i integraciju sa drugim sistemima pametne zaštite. Zbog toga, najveću primenu ima u sistemima hitnih službi, kao što su hitne pomoći, vatrogasci i vazduhoplovstvo", kazao je Adžibaba.

Kako je precizirao, sistem koji je osmislila njegova kompanija omogućava da se nadje recimo na vatrogasnom vozilu i da u roku od pet sekundi omogući pregled stanja na terenu i na taj način ubrza odluke koje se donose u vanrednim okolnostima, odnosno da omogući bolju organizaciju spasilaca i akcije spasavanja.

„Easy Aerial" je američka kompanija koja je počela sa radom 2015. godine, a koja svoja inovativna rešenja razvijaju u Srbiji, dok se finalni proizvod pravi u SAD-u i za sada ima klijente u 20 zemalja na pet kontinenata.

Jedan dron sistem, u zavisnosti od performansi, može da košta izmedju 50.000 i 100.000 dolara.

„Nedavno nam je klijent postala policija u Majamiju koja je koristila naše dronove za nadgledanje poslednjeg godišnjeg šampionata američke fudbalske lige NFL (Super bowl), a već saradjujemo i sa policijom, vatrogasnim službama i vazduhoplovstvom u SAD-u", rekao je Adžibaba.

On je ocenio da je značajno što su NTP Beograd i Telenor omogućili korišćenje 5G mreže startap kompanijama u Srbiji i pre njene komercijalne upotrebe.

„Vašno je da srpski satrapi na taj način ostaju konkurentni sa svetom. Prvi put nam se desilo da uradimo test u Srbiji sedam dana pre kolega u Americi, jer smo imali pristup operativnoj 5G mreži", kazao je Adžibaba.

Kako je objašnjeno, upotreba drona na 5G mreži znači da se eliminiše potreba da se radnici hitnih službi obučavaju za upravljanje dronom, nego se putem 5G tehnologije to radi iz kontrolnog centra, uz potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

Arhitekta za radio mrežu Telenora Nataša Begović podsetila je da je prva 5G bazna stanica Telenora u NTP Beograd puštena u rad sredinom prošle godine sa idejom da se domaćim kompanijama, startapima i studentima omogući da svoja rešenja testiraju u Srbiji, kao da se nalaze bilo gde u svetu.

„Telnor je otvoren za saradnju i pozvala bih sve koji imaju razvijena napredna rešenja da dodju i da probaju kako to radi u 5G mreži u NTP Beograd. Pozvali bih i one koji imaju ideje da se iskoristi sve ono što 5G mreža pruža i da zajedno razvijemo nove načine primene 5G mreže pre nego što ona bude komercijalno dostupna", kazala je Begović.

Ona očekuje da bi Srbija mogla da u komercijalne svrhe koristi 5G mrežu već naredne godine, jer se krajem ove godine očekuje aukcija frekvencija koja bi omogućila uspostavljanje te mreže.

Tagovi: Telenor, 5G mreža, 5G u Srbiji, 5G tehnologija
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE