GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Divjak: Svjetska banka Hrvatsku istaknula kao dobar primjer digitalizacije škola

Divjak: Svjetska banka Hrvatsku istaknula kao dobar primjer digitalizacije škola
PRIMJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 15:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak da je Svjetska banka objavila informaciju u kojoj je Hrvatsku istaknula kao dobar primjer digitalne transformacije škola i obrazovanja i kao država koja je jako dobro odgovorila na izazove obrazovanja u "korona-krizi".

Zahvaljujem svima koji su doprinijeli jer smo pokazali da u teškim vremenima stvarno možemo, da smo obrazovanje stavili u prvi plan, izjavila je ministrica Divjak.

Stručnjaci za obrazovanje Svjetske banke Diego Ambasz i Lucia Brajković objavili su na blogu činjenice vezane uz digitalizaciju Hrvatske, koja je počela 2015. godine pilot projektom e-Škola, u okviru kojega je osigurana digitalna oprema i alati za podršku za 150 škola. Slijedila je primjena u cijeloj zemlji koja će obuhvatiti sve škole do 2022. godine. Potom je u rujnu 2018. godine MZO započeo pilot projekt "Škola za život" u sklopu cjelovite kurikularne reforme i to u 74 osnovne i srednje škole diljem Hrvatske, kao prethodnicu frontalnom uvođenju kurikularne reforme u sve škole od rujna 2019. godine.

Reforma je uvelike bila usmjerena na nabavu digitalne tehnologije i opreme za škole te unapređivanje digitalnih kompetencija učenika te učitelja i nastavnika. Više od 50.000 učitelja i nastavnika sudjelovalo je u tim edukacijama tijekom dvije godine. To se iskustvo, ističu, pokazalo ključnim te je omogućilo brzi prijelaz Hrvatske na nastavu na daljinu.

Dva tjedna prije Vladine najave mogućnosti zatvaranja škola Ministarstvo je započelo s pripremama za nastavu na daljinu, koja je uspješno pokrenuta 16. ožujka, istoga dana kada su škole u cijeloj zemlji zatvorene. Virtualne učionice koje su se prethodno koristile za edukaciju učitelja i nastavnika postale su mjesta za komunikaciju s učenicima, dijeljenje informacija s kolegama učiteljima i nastavnicima te kao izravan komunikacijski kanal s Ministarstvom, kažu stručnjaci Svjetske banke.

Divjak: Moramo voditi računa da ne diskriminiramo neke grupe studenata

Osvrćući se na odluku Ustavnog suda kojom su ukinuti članci Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru vezani uz jednak tretman sveučilišnog i specijalističkog studija, Blaženka Divjak rekla je da mora poštovati odluku Ustavnog suda, ali da misli da "ne smije biti diskriminacije i da se studenti ne mogu dijeliti na one prve i druge klase".

Moramo voditi računa da ne diskriminiramo neke grupe studenata. Imamo vremena do kraja ove godine tu situaciju zakonski razriješiti, ali mislim da je jako loša poruka koja se šalje s nekih sveučilišta u kojoj se traži da se studenti dijele po kriterijima koji nisu akademski, kazala je ministrica Divjak.

Također, ona je ocijenila da četvero učenika u Osnovnoj školi Draganić u Karlovačkoj županiji nisu trebali ostati bez školskog obroka jer sredstva za to postoje preko "fondova i osnivača".

Napomenula je da je vidjela informaciju u medijima te je zatražila očitovanje škole. U međuvremenu je primjereno reagirao i osnivač, Karlovačka županija. Dobro je da se ravnateljica škole ispričala, jer sva djeca u školi moraju imati primjerenu razinu potpore, što uključuje da nitko u školi ne smije ostati gladan, zaključila je ministrica Divjak.

Tagovi: digitalizacija škola, Blaženka Divjak, Svjetska banka, Diego Ambasz, Lucia Brajković
PROČITAJ I OVO
I BiH pod američkim pritiskom zbog Huaweija i 5G mreže
PRITISCI
I BiH pod američkim pritiskom zbog Huaweija i 5G mreže
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je već duže vrijeme pred velikim političko-tehnološkim izazovom, a u vezi s uvođenjem brze 5G internet-mreže, pri čemu domaće vlasti i državne kompanije taj proces moraju tretirati ne samo s ekonomskog nego i sigurnosnog i razvojnog aspekta.
Instagram kreirao kopiju TikToka, a zove se Reels
KOPIJA
Instagram kreirao kopiju TikToka, a zove se Reels
SAN FRANCISCO - Instagram je u ljeto 2016. godine "posudio" od tada megapopularnog Snapchata njihovu najkorišteniju opciju dijeljenja sadržaja – i tako su nastali Instagram Stories, koji su nakon nešto više od pola godine pridobili više korisnika nego ih je Snapchat ikada imao.
Xiaomi predstavio prvi prozirni televizor
FUTURISTIČKI
Xiaomi predstavio prvi prozirni televizor
ZAGREB - Ovaj televizor san je svakog ljubitelja dobrog i čistog dizajna, ali i znanstvene fantastike, jer izgleda upravo kao da je stigao iz nekog SF filma.
Rezultati Tencenta znatno bolji od očekivanja
SJAJNE BROJKE
Rezultati Tencenta znatno bolji od očekivanja
HONG KONG - Kineski div u sektoru igrica i društvenih mreža, Tencent Holdings, ostvario je skok neto dobiti u drugom kvartalu od 37 posto, nadmašivši procjene tržišnih analitičara.
Njemačka vlada sve dalje od odluke o zabrani Huaweijeve 5G tehnologije
MEDIJI
Njemačka vlada sve dalje od odluke o zabrani Huaweijeve 5G tehnologije
FRANKFURT - Prema pisanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga, njemačka je vlada sve dalje od odluke o zabrani Huaweijeveme 5G opreme.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE