GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deloitte: Hrvatske tvrtke planiraju povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj

Deloitte: Hrvatske tvrtke planiraju povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2018 / 16:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatske tvrtke u idućim godinama planiraju povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj, pokazuje istraživanje tvrtke Deloitte.

Deloitteovo izvješće o istraživanju i razvoju u korporacijama u srednjoj Europi pokazuje da više od dvije trećine tvrtki iz srednje Europe (67 posto) namjerava povećati svoje rashode za istraživanje i razvoj u sljedeće tri do pet godina, a 80 posto hrvatskih tvrtki je navelo kako planira povećati svoje rashode za istraživanje i razvoj u tom periodu.

U odnosu na prethodno ispitivanje provedeno 2016. godine, većina tvrtki iz regije povećalo je svoje rashode za istraživanje i razvoj, a nešto više od polovice ispitanika (52 posto) smatra kako će njihove tvrtke trošiti više na istraživanje i razvoj u sljedećoj godini ili sljedećim dvjema godinama.

Ovogodišnje istraživanje provedeno je u devet država Srednje Europe: Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Litvi, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Ispitivanje je obuhvatilo 300 ispitanika koji su predstavili svoje viđenje istraživanja i razvoja.

U Hrvatskoj je istraživanje provedeno u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Hrvatskim izvoznicima, a sudjelovalo oko 40 ispitanika.

Na pitanje koji je najveći problem postojećeg sustava potpora za istraživanje i razvoj (u smislu bespovratnih novčanih potpora i u smislu poreznih olakšica), u Hrvatskoj je 31 posto ispitanika kao najveći problem navelo identificiranje aktivnosti koje zadovoljavaju zahtjeve za ostvarivanje prava na poticaje i olakšice za istraživanje i razvoj.

Oko tri četvrtine (76 posto) hrvatskih tvrtki smatra kako im je dostupno premalo poticaja i bespovratnih sredstava za istraživanje i razvoj (u usporedbi sa 63 posto poduzeća u regiji). Osim toga, njima su puno draže subvencije - naime, 71 posto ispitanika reklo je kako bi radije imalo pravo na subvencije nego porezne olakšice.

Znatno više tvrtki u Hrvatskoj (44 posto) nego u regiji (30 posto) izjavilo je kako bi bolje upravljanje intelektualnim vlasništvom koje je rezultat istraživanja i razvoja moglo pozitivno utjecati na njihove rashode za istraživanje i razvoj.

Samo je 38 posto hrvatskih tvrtki upoznato s bespovratnim sredstvima za istraživanje i razvoj te se aktivno služe njima, pokazuje Deloittovo istraživanje.

Tagovi: Deloitte, ulaganja u istraživanje i razvoj
PROČITAJ I OVO
Sankcije EU-a čelnim ruskim obavještajcima zbog cyber napada na Bundestag
KAZNA
Sankcije EU-a čelnim ruskim obavještajcima zbog cyber napada na Bundestag
BRUXELLES - Europska unija je objavila u četvrtak da je odredila sankcije za dvojicu visokih časnika ruskih tajnih službi zbog njihove navodne umiješanosti u kibernetički napad na njemački parlament (Bundestag) u proljeće 2015.
Huawei predstavio Mate 40 seriju
NOVITETI
Huawei predstavio Mate 40 seriju
ZAGREB – Huawei CBG je danas dodatno pojačao svoju liniju proizvoda naprednom Mate 40 serijom, najnovijim revolucionarnim flagship pametnim telefonima koji donose veliki napredak u korisničkom iskustvu.
HT kroz ulaganje vrijedno 12,5 milijuna kuna spaja 5.000 kućanstava Malog Lošinja na optiku
INVESTICIJE
HT kroz ulaganje vrijedno 12,5 milijuna kuna spaja 5.000 kućanstava Malog Lošinja na optiku
ZAGREB - Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju u Hrvatskoj započeo je s implementacijom najmodernije optičke infrastrukture na području Malog Lošinja, što će 5.000 kućanstava omogućiti gigabitne brzine i najbolje iskustvo u korištenju telekomunikacijskih usluga. Ulaganje je vrijedno 12,5 milijuna kuna.
Eric Schmidt: Društvene mreže služe ekspanziji stavova idiota i ludih ljudi
SLIKOVITO
Eric Schmidt: Društvene mreže služe ekspanziji stavova idiota i ludih ljudi
NEW YORK - Bivši CEO Googlea i njegov krupni dioničar Eric Schmidt na današnjoj je konferenciji Wall Street Journala rekao što zapravo misli o društvenim mrežama, ili barem u što su se one pretvorile.
Facebook Dating stiže u Europu
USLUGE
Facebook Dating stiže u Europu
ZAGREB - Facebook je danas lansirao Facebook Dating na području Europe kako bi pomogao ljudima u potrazi za smislenim, dubljim vezama koje se temelje na stvarima koje su im zajedničke, poput interesa, događaja ili grupa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE