GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Daimler pristao Nokiji platiti za korištenje patenata

Daimler pristao Nokiji platiti za korištenje patenata
PATENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 14:29
Autor: SEEbiz / H
STUTTGART - Daimler je pristao Nokiji platiti za korištenje njezinih patenata, čime je okončana pravna bitka između finske tehnološke i njemačke automobilske kompanije zbog tantijema za ključne tehnologije.

Nokia, koja svake godine ima 1,4 milijarde eura prihoda od licenci, s proizvođačem automobila Daimlerom zadnjih godina tuži se po njemačkim sudovima s mješovitim rezultatima. No, dvije tvrtke su priopćile da su postigle dogovor o licenciranju patenata i da će zaustaviti parnice.

Prema sporazumu, Nokia daje Daimleru licencu za mobilnu telekomunikacijsku tehnologiju i zauzvrat prima naknade, priopćile su tvrtke u zajedničkom priopćenju.

Njemački proizvođač automobila do sada nikada Nokiji nije platio za korištenje njezinih patenata.

Audi, Bentley, BMW, Mini, Porsche, Rolls Royce, Seat, Škoda, Volkswagen i Volvo već plaćaju Nokiji patente.

"Pozdravljamo nagodbu s ekonomske točke gledišta i zato što želimo izbjeći dugotrajne sporove", izjavila je glasnogovornica Daimlera.

Finska tehnološka kompanija želi da proizvođači automobila plaćaju tantijeme za tehnologije koje se koriste u navigacijskim sustavima, komunikaciji vozila i samovoznim automobilima, dok autokompanije smatraju da bi njihovi dobavljači trebali plaćati umjesto njih, a to bi moglo smanjiti naknade za nositelje patenata.

Sporazum koji je u utorak najavila zajedno s Daimlerom, označava najnoviju pobjedu za Nokiju koja je u travnju uspjela sklopiti dogovor i s kineskim Lenovom. Prema tom sporazumu, najveći svjetski proizvođač platit će finskom proizvođaču telekomunikacijske opreme i riješiti sve parnice između dvije kompanije.

Prošli mjesec Nokia je sklopila sporazum i sa Samsungom, kojim se južnokorejska tvrtka obavezuje da će plaćati naknade za tehnologije povezane s video standardima Nokije.

Tagovi: Daimler, Nokia, patenti, Lenovo, Audi, Bentley, BMW, Mini, Porsche, Rolls-Royce, Volkswagen
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE