GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cuban: ChatGPT samo će produbiti problem dezinformacija na internetu

Cuban: ChatGPT samo će produbiti problem dezinformacija na internetu
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2023 / 17:41
Autor: SEEbiz / CNBC
NEW YORK - Marka Cubana možda zabavljaju chatbotovi kao što su ChatGPT koji podržava Microsoft i Googleov nadolazeći Bard - ali on im nije spreman vjerovati.

Online dezinformacije "samo će postati gore" kako se platforme umjetne inteligencije razvijaju i šire, rekao je milijarder, tehnološki poduzetnik i investitor u nedavnoj epizodi podcasta komičara Jona Stewarta, "Problem s Jonom Stewartom".

Upravo sada, dezinformacije imaju tendenciju širenja putem platformi društvenih medija kao što su Facebook ili Twitter - i to uz neki privid ljudskih zaštitnih ograda, rekao je Cuban. Ali s ChatGPT-om i drugim sličnim platformama, strojevi imaju kontrolu.

"Jednom kada te stvari počnu živjeti vlastitim životom... bit će nam teško definirati zašto i kako stroj donosi odluke koje donosi i tko kontrolira stroj", rekao je Cuban.

Stotine milijuna korisnika isprobalo je ChatGPT za pisanje pjesama, davanje savjeta i recitiranje recepata od pokretanja platforme u studenom. Ali za sada se tehnologija ne pokazuje pametnijom od prosječnog čovjeka.

Objavljivanje jednostavnih pogrešaka chatbota popularan je trend društvenih medija. Ponekad ChatGPT netočno odgovara na matematičke probleme, odbija odgovoriti na osnovne zagonetke, pa čak i "halucinira"— ili potpuno izmišlja povijesne ličnosti, događaje i druge detalje koji se čine kao činjenice.

ChatGPT također može proturječiti sam sebi, ponekad pružajući različite odgovore kada mu se opetovano postavlja isto pitanje.

Slično tome, dionice Googleove matične tvrtke Alphabet pale su za više od 9% ovaj tjedan nakon što je Bard netočno odgovorio na pitanje o NASA-inom svemirskom teleskopu James Webb u jednom od prvih Googleovih oglasa za AI platformu.

Mnoštvo Googleovih zaposlenika okrivilo je CEO-a Sundara Pichaija za Bardovo "ishitreno, neuspješno" izdanje, pri čemu se tvrtka osjećala pod pritiskom da se natječe s ChatGPT-om, izvijestio je CNBC u petak.

"Jurljanje Barda na tržište u panici potvrdilo je strah tržišta o nama", glasio je jedan post na internom Googleovom forumu koji je pregledao CNBC, uz fotografiju ptice koja dlanom pokazuje lice.

Pogreške pokazuju da je tehnologija još uvijek u infantilnoj fazi. To je problem, posebno za veliki broj ljudi koji ne provjeravaju uvijek činjenice koje vide na internetu, rekao je Cuban.

“Naša generacija, Gen X i starija, to ne shvaća”, rekao je Cuban. "Generacija Z i mlađi, oni ne samo da su izvorni za to, oni znaju kako blokirati stvari ... Oni su više u skladu sa svim tim problemima."

Tagovi: Marko Cuban, ChatGPT, Microsoft, Google, dezinformacije na internetu, generacija Z
PROČITAJ I OVO
Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda
RAST
Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda
BEOGRAD - Srbijanska gaming industrija lani je zaradila više od 175 milijuna eura, što je 17 posto više nego 2022. godine, pokazuje istraživanje Udruženja industrije videoigara Srbije (SGA), čiji su rezultati predstavljeni u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE