GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crowdfunding dobiva jedinstvenu regulativu na razini EU

Crowdfunding dobiva jedinstvenu regulativu na razini EU
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2020 / 19:10
Autor: SEEbiz / Bug.hr
BRUXELLES - Europski parlament u ponedjeljak uvečer većinom je glasova prihvatio dogovor postignut između Parlamenta i Vijeća u prosincu prošle godine, a koji se tiče usluga skupnog financiranja za poduzeća, tj. crowdfundinga.

Set novih pravila trebao bi osigurati da usluge crowdfundinga funkcioniraju glatko među državama članicama i da se potakne dodatni razvoj ove grane suradnje među državama. Pravila će važiti za sve pružatelje usluga skupnog financiranja i za projekte vrijedne do 5 milijuna eura, računato unutar 12 mjeseci.

Osnovni ciljevi nove regulative tiču se zaštite investitora, kojima će vlasnici projekata morati dati transparentne podatke i jasne informacije o svojim projektima te o dodatnim troškovima i rizicima koji postoje u poslovanju. Pružatelji usluga crowdfundinga bit će obvezni i među potencijalnim ulagateljima provesti ulaznu provjeru znanja kako bi utvrdili njihovo razumijevanje ulaganja, te ih upozoriti ako smatraju da ovaj način ulaganja nije za njih.

Kako bi ulagači imali sve informacije za donošenje kvalitetne odluke o ulaganju, pružatelji usluga morat će im dostavljati jedinstveni obrazac s ključnim informacijama, za čije će sastavljanje biti zadužen pokretač crowdfunding kampanje.

Pružatelji usluga skupnog financiranja morat će za obavljanje ove aktivnosti u EU dobiti dozvole u državama u kojima su osnovani, a po novome će moći, jednom kada se registriraju, svoje usluge bez ograničenja nuditi u svim državama članicama. Bit će pokrenut i javni registar svih ovlaštenih pružatelja usluga skupnog financiranja i aktivnih platformi za skupno financiranje u EU.

Reguliranjem tržišta crowdfundinga i uklanjanjem prekograničnih prepreka njegovom funkcioniranju u EU se nadaju dodatno potaknuti ovaj alternativni alat financiranja razvoja startupa u njihovoj ranoj fazi nastanka.

Nova Uredba EU o skupnom financiranju rezultat je rada u proteklih čak osam godina. Prošle je godine u ožujku prvi puta došla pred Europski parlament, da bi u drugom čitanju napokon bila usvojena ovoga tjedna. No, proces još nije gotov – nova pravila u punoj će primjeni biti tek kroz godinu dana.

Tagovi: crowdfunding, Europski parlament, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE