GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Coop na meti hakera: Traže 70 milijuna dolara u bitcoinima

Coop na meti hakera: Traže 70 milijuna dolara u bitcoinima
HAKERSKI NAPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 22:28
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Oko 500 trgovina švedskog lanca supermarketa Coop moralo je biti zatvoreno zbog "kolosalnog" cyber napada koji je pogodio organizacije širom svijeta, a najviše u Sjedinjenim Državama.

Coop Švedska rekao je da je više od polovice od njihovih 800 trgovina zatvoreno nakon što su blagajne i samoposlužne blagajne prestale raditi zbog napada.

Hakeri nisu izravno ciljali ovaj lanac supermarketa, ali on se nalazi na sve većem popisu organizacija koje koriste usluge velike softverske tvrtke koja je pogođena cyber napadom.

Cyber stručnjaci kažu da je oko 200 tvrtki pogođeno ovim hakerskim napadom, većina iz Sjedinjenih Država.

Tvrtka za kibernetsku sigurnost Huntress Labs objavila je da je meta IT tvrtka Kaseya sa sjedištem na Floridi, nakon čega se napad proširio na korporativne mreže koje koriste njezin softver.

Tvrtka vjeruje da je za napad odgovorna hakerska skupina REvil, koja je povezana s Rusijom.

BBC izvještava da ova skupina traži 70 milijuna dolara u bitcoinima u zamjenu za "univerzalni dekoder" za koji kažu da će otključati datoteke svih žrtava.

Američka agencija za kibernetsku sigurnost i infrastrukturu priopćila je da poduzima mjere za rješavanje napada i pozvala korisnike Kasejinog softvera da obustave njihovu upotrebu.

Prema BBC-u, čini se da je cyber napad planiran na takav način da stvara što veće probleme, s obzirom na to da je započeo u petak popodne kada su se tvrtke diljem SAD-a tijekom vikenda pripremale za proslavu Dana neovisnosti.

Kaseya je pozvala svoje klijente koji koriste njezin VSA alat da odmah isključe poslužitelje te je u izjavi navela da je napad zahvatio "mali broj" tvrtki, iako Huntress Labs tvrdi da je njihov broj veći od 200.

"Ovo je kolosalni i razorni napad na opskrbni lanac", rekao je John Hammond, stručnjak za kibernetsku sigurnost iz Huntress Labsa.

Nije poznato koje su tvrtke posebno pogođene, a predstavnici Kaseye nisu željeli iznositi detalje o tome.

Prema medijima, za sada je poznato da ima žrtava napada u 17 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Južnu Afriku, Kanadu, Argentinu, Meksiko i Španjolsku.

Tagovi: Coop, hakeri, hakerski napad, REvil, Huntress Labs, bitcoin, ransomware
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE