GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CDU spreman dopustiti angažman Huaweija

CDU spreman dopustiti angažman Huaweija
SPREMNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2020 / 13:45
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Zastupnici konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel spremni su podržati strateški dokument kojim se ne odobrava zabrana kineskom Huaweiju da sudjeluje u uvođenju 5G mreže u Njemačkoj, javlja Reuters u utorak.

Taj potez oduzeo bi američkom predsjedniku Donaldu Trumpa jednog od saveznika u nastojanju da onemogući kineskoj korporaciji sudjelovanje u uvođenju mobilne mreže pete generacije, i to nakon što je Velika Britanija odobrila Huaweiju ograničen pristup u razvoju 5G-a.

Vodeći zastupnici kršćanskih demokrata u ponedjeljak navečer su se u svome dokumentu ogradili od "tvrdolinijaša" nakon višetjedne rasprave tijekom koje su potonji zastupali proameričko stajalište prema kojemu je Huaweijeva oprema nesigurna i predstavlja sigurnosni problem. Huawei takve ocjene negira.

Vodeći CDU-ovci ocjenjuju da "državni akteri" koji to žele, mogu ući u mrežu bilo kojega proizvođača opreme

"Čak i opsežnim tehničkim provjerama, sigurnosni rizici ne mogu se potpuno ukloniti - u najboljem slučaju mogu se svesti na najmanju moguću mjeru", kaže se u dokumentu. Istovremeno, dodaju, Njemačka nije bez obrane od pokušaja prisluškivanja 5G mreža.

"Upotreba jake kriptografije i enkripcije može osigurati povjerljivost u komunikaciji i razmjeni podataka", ističu vodeći demokršćanski zastupnici.

Huaweijevo sudjelovanje u uvođenju 5G mreže ovih dana tema je i u drugim europskim zemljama. Tako je britanski premijer Boris Johnson donio odluku o omogućavanju ograničena pristupa Huaweiju u razvoju britanske 5G mreže.

Johnson je odlučio da će „dobavljači visokog rizika" biti isključeni iz osjetljive jezgre mreže, a postojat će i 35-postotno ograničenje njihove uključenosti u u dijelove koji nisu toliko bitni.

Kinesko veleposlanstvo u Parizu pozvalo je francusku vladu da ne diskriminira Huawei pri odabiru dobavljača za 5G mobilnu mrežu, rekavši kako se boji da će se kineska kompanija suočiti s više ograničenja od konkurenata.

Kineska ambasada je u izjavi na svojoj web stranici navela da je "šokirana i zabrinuta" takvim izvještajima, dodajući da su francuski predsjednik Emmanuel Macron i drugi dužnosnici dali opetovana uvjerenja da će se prema svim kompanijama postupati pošteno.

Europska komisija krajem siječnja je objavila niz preporuka za razvoj pete generacije mobilnih mreža kako bi se spriječili sigurnosni rizici, ne navodeći nijednu tvrtku ili državu koja bi predstavljala sigurnosni rizik.

Komisija je predstavila niz mjera koje su dogovorile države članice i kojima je cilj smanjenje sigurnosnih rizika povezanih s uvođenjem 5G.

"Mi u Europi prihvaćamo svakoga, ali imamo vrlo stroga i zahtjevna pravila", izjavio je povjerenik za industriju Thierry Breton na konferenciji za novinare.

Huawei je potom priopćio da je zadovoljan instrumenarijem EU-a, koji je "objektivan i utemelje na činjenicama".

Europska komisija je još u rujnu 2016. predstavila akcijski plan za 5G. Ulaganja u tu mrežu dostići će milijardu eura, od čega je 300 milijuna iz europskog proračuna.

Očekuje se da će do kraja ove godine prve usluge 5G postati dostupne u 138 europskih gradova, a u Hrvatskoj će prvi biti Osijek.

Kineski Huawei, globalni gigant u proizvodnji opreme telekomunikacijskih mreža, u središtu je međunarodne političke oluje jer Sjedinjene Države nastoje uvjeriti druge zemlje da kompaniji zabrane ulazak u svoje mobilne mreže. Washington kaže da bi Huaewijeva tehnologija mogla otvoriti vrata za kinesko špijuniranje. Takve ocjene Huawei i Peking negiraju.

Australija i Japan su poslušali američke sugestije.

Tagovi: CDU, Huawei, Njemačka, 5G tehnologija, Boris Johnson, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE