GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CDU spreman dopustiti angažman Huaweija

CDU spreman dopustiti angažman Huaweija
SPREMNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2020 / 13:45
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Zastupnici konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel spremni su podržati strateški dokument kojim se ne odobrava zabrana kineskom Huaweiju da sudjeluje u uvođenju 5G mreže u Njemačkoj, javlja Reuters u utorak.

Taj potez oduzeo bi američkom predsjedniku Donaldu Trumpa jednog od saveznika u nastojanju da onemogući kineskoj korporaciji sudjelovanje u uvođenju mobilne mreže pete generacije, i to nakon što je Velika Britanija odobrila Huaweiju ograničen pristup u razvoju 5G-a.

Vodeći zastupnici kršćanskih demokrata u ponedjeljak navečer su se u svome dokumentu ogradili od "tvrdolinijaša" nakon višetjedne rasprave tijekom koje su potonji zastupali proameričko stajalište prema kojemu je Huaweijeva oprema nesigurna i predstavlja sigurnosni problem. Huawei takve ocjene negira.

Vodeći CDU-ovci ocjenjuju da "državni akteri" koji to žele, mogu ući u mrežu bilo kojega proizvođača opreme

"Čak i opsežnim tehničkim provjerama, sigurnosni rizici ne mogu se potpuno ukloniti - u najboljem slučaju mogu se svesti na najmanju moguću mjeru", kaže se u dokumentu. Istovremeno, dodaju, Njemačka nije bez obrane od pokušaja prisluškivanja 5G mreža.

"Upotreba jake kriptografije i enkripcije može osigurati povjerljivost u komunikaciji i razmjeni podataka", ističu vodeći demokršćanski zastupnici.

Huaweijevo sudjelovanje u uvođenju 5G mreže ovih dana tema je i u drugim europskim zemljama. Tako je britanski premijer Boris Johnson donio odluku o omogućavanju ograničena pristupa Huaweiju u razvoju britanske 5G mreže.

Johnson je odlučio da će „dobavljači visokog rizika" biti isključeni iz osjetljive jezgre mreže, a postojat će i 35-postotno ograničenje njihove uključenosti u u dijelove koji nisu toliko bitni.

Kinesko veleposlanstvo u Parizu pozvalo je francusku vladu da ne diskriminira Huawei pri odabiru dobavljača za 5G mobilnu mrežu, rekavši kako se boji da će se kineska kompanija suočiti s više ograničenja od konkurenata.

Kineska ambasada je u izjavi na svojoj web stranici navela da je "šokirana i zabrinuta" takvim izvještajima, dodajući da su francuski predsjednik Emmanuel Macron i drugi dužnosnici dali opetovana uvjerenja da će se prema svim kompanijama postupati pošteno.

Europska komisija krajem siječnja je objavila niz preporuka za razvoj pete generacije mobilnih mreža kako bi se spriječili sigurnosni rizici, ne navodeći nijednu tvrtku ili državu koja bi predstavljala sigurnosni rizik.

Komisija je predstavila niz mjera koje su dogovorile države članice i kojima je cilj smanjenje sigurnosnih rizika povezanih s uvođenjem 5G.

"Mi u Europi prihvaćamo svakoga, ali imamo vrlo stroga i zahtjevna pravila", izjavio je povjerenik za industriju Thierry Breton na konferenciji za novinare.

Huawei je potom priopćio da je zadovoljan instrumenarijem EU-a, koji je "objektivan i utemelje na činjenicama".

Europska komisija je još u rujnu 2016. predstavila akcijski plan za 5G. Ulaganja u tu mrežu dostići će milijardu eura, od čega je 300 milijuna iz europskog proračuna.

Očekuje se da će do kraja ove godine prve usluge 5G postati dostupne u 138 europskih gradova, a u Hrvatskoj će prvi biti Osijek.

Kineski Huawei, globalni gigant u proizvodnji opreme telekomunikacijskih mreža, u središtu je međunarodne političke oluje jer Sjedinjene Države nastoje uvjeriti druge zemlje da kompaniji zabrane ulazak u svoje mobilne mreže. Washington kaže da bi Huaewijeva tehnologija mogla otvoriti vrata za kinesko špijuniranje. Takve ocjene Huawei i Peking negiraju.

Australija i Japan su poslušali američke sugestije.

Tagovi: CDU, Huawei, Njemačka, 5G tehnologija, Boris Johnson, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Tencent najavljuje 64 milijarde eura ulaganja u tehnološku infrastrukturu u Kini
INVESTICIJE
Tencent najavljuje 64 milijarde eura ulaganja u tehnološku infrastrukturu u Kini
PEKING - Kineski tehnološki div Tencent najavio je da će u sljedećih pet godina uložiti 500 milijardi juana (64 milijarde eura) u tehnološku infrastrukturu u matičnoj zemlji, uključujući računalstvo u oblaku, umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost.
Kineske vlasti žele proširiti primjenu zdravstvenih aplikacija, raste otpor javnosti
NADZOR
Kineske vlasti žele proširiti primjenu zdravstvenih aplikacija, raste otpor javnosti

PEKING - Lokalne kineske vlasti žele proširiti primjenu zdravstvenih barkodova, koji su odigrali ključnu ulogu u suzbijanju koronavirusa u zemlji, no te najave izazvale su bojazan o privatnosti i sigurnosti osobnih podataka.

Wikipedia uvodi nova pravila koja bi trebala eliminirati činjenične pogreške
REGULATIVA
Wikipedia uvodi nova pravila koja bi trebala eliminirati činjenične pogreške
NEW YORK - Poznata internetska enciklopedija Wikipedia uskoro bi trebala dobiti nova pravila ponašanja kako bi se spriječila različita neželjena ponašanja.
YouTube uvodi zanimljivu opciju
OPCIJE
YouTube uvodi zanimljivu opciju
NEW YORK - YouTube obiluje raznovrnim videozapisima i zbog toga je popularan među korisnicima koji često izgube pojam o vremenu kada ih gledaju i kasno idu na spavanje te budu iscrpljeni i pospani.
IBM potvrdio kako su otpuštanja neminovna
REZOVI
IBM potvrdio kako su otpuštanja neminovna
NEW YORK - Kriza izazvana epidemijom i dalje uzima danak što se tiče poslovnih aktivnosti. Ovaj put to je tvrtka IBM koja je sama utvrdila kako će otpuštati ljude, no nije specificirala koliko će njihovih radnika biti raspušteno ni u kojim uredima američke tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE