GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Butković: Pandemija ubrzala digitalizaciju

Butković: Pandemija ubrzala digitalizaciju
UBRZANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2022 / 15:27
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u srijedu na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO) u Opatiji, da je pandemija ubrzala digitalizaciju te istaknuo vladinu spremnost na poticanje toga procesa.

Butković je ustvrdio je da je pandemija ubrzala procese digitalizacije i ukazala na dinamičnost radnog procesa.

"Za rad online nužno je osigurati internet velikih brzina pa planiranim zakonodavnim okvirom nastojimo smanjiti administrativne prepreke za razvoj i izgradnju informatičke i komunikacijske infrastrukture", rekao je ministar.

Vlada je po njegovim riječima prepoznala izazov razvoja brzog i ultrabrzog širokopojasnog pristupa i donijela nacionalni širokopojasni plan, dijelovi kojega su okvirni nacionalni program razvoja širokopojasne infrastrukture i nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture, u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.

Na konferenciji za novinare pred otvaranje skupa, predsjednik MIPRO-a Vedran Mornar ustvrdio je da je ideja te udruge promovirati tehnologije. Samo novim tehnologijama i reindustrijalizacijom možemo osigurati prosperitet zemlje, naveo je, ocjenjujući da je pandemija pokazala da "malo pretjerana orijentacija na turizam možda nije najsretnija".

Predsjednik programskog odbora skupa i potpredsjednik MIPRO-a akademik Karolj Skala naveo je da je program ove godine usmjeren u skladu s osnovnim strateškim odrednicama EU-a, Svjetskog gospodarskog foruma i hrvatskih strateških usmjerenja vezanih uz reindustrijalizaciju.

Važno je pratiti dramatične promjene su svijetu vezane uz razvoj tehnologije, rekao je.

Ustvrdio je da je pragmatično pripremiti se za pametno gospodarstvo koje se oslanja na zelene tehnologije i nove paradigme. MIPRO želi i dalje promovirati nove ICT tehnologije i pomoći u razvoju i transferu prema gospodarstvu, zaključio je.

Na ovogodišnjem skupu sudjeluje 12 pozvanih predavača, a izložit će se 293 rada 753 autora iz 37 zemalja, rekao je Skala.

Slogan ovogodišnjeg skupa je "ICT u pametnim i zelenim digitalnim ekosustavima". Skup traje do 27. svibnja.

Tagovi: Oleg Butkković, digitalizacija, Vedran Mornar, Karolj Skala
PROČITAJ I OVO
Xiaomi i Leica ostvarili strateško partnerstvo u fotografiji
PARTNERI
Xiaomi i Leica ostvarili strateško partnerstvo u fotografiji
PEKING - Xiaomi je danas službeno predstavio novu Xiaomi 12S seriju s oznakom „razvijena u suradnji s Leicom“. Ova izvanredna fotografska serija prva je kulminacija strateškog partnerstva Xiaomija i Leice u području fotografije.
Istraživanje: Nedostatak čipova trajat će najmanje do 2024
PROCJENE
Istraživanje: Nedostatak čipova trajat će najmanje do 2024
NEW YORK - Globalna nestašica čipova utjecat će na automobilsku industriju barem do 2024. godine, pokazali su rezultati ovog tjedna objavljenog istraživanja konzultantske tvrtke Alix Partners.
Google će brisati povijest lokacija onima koji posjete klinike za pobačaje
BRISANJE
Google će brisati povijest lokacija onima koji posjete klinike za pobačaje
SAN FRANCISCO - Zbog straha da bi digitalni otisak mogao informirati američku policiju o nezakonitim prekidima trudnoće, iz Alphabet Inc-ovog Googlea brisat će podatke o lokaciji posjetitelja klinika za pobačaje, kazali su u petak iz ovog giganta za internetsko pretraživanje.
Amerikanci pozivaju Apple i Google da uklone TikTok
PRIJETNJA?
Amerikanci pozivaju Apple i Google da uklone TikTok
WASHINGTION - Republikanski povjerenik Federalne komisije za komunikacije (FCC) Brendan Carr oglasio se na Twitteru i pozvao Apple i Google da zabrane TikTok u svojim online trgovinama. Kako je napisao u javnom pismu, kineska društvena mreža predstavlja "neprihvatljivu prijetnju nacionalnoj sigurnosti".
Huawei i Nova-Wind predstavili rješenje za detekciju dima u šumama koristeći 5G, umjetnu inteligenciju i dronove
RJEŠENJA
Huawei i Nova-Wind predstavili rješenje za detekciju dima u šumama koristeći 5G, umjetnu inteligenciju i dronove
ZAGREB - Huawei i Nova-Wind predstavili su inovativno rješenje za prepoznavanje požara u grčkim šumama. Projekt koristi 5G tehnologiju, kao i algoritme te umjetnu inteligenciju i robotiku dronova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE