GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanski ogranak Amazona platio samo 6,3 milijuna funti korporativnog poreza u 2019.

Britanski ogranak Amazona platio samo 6,3 milijuna funti korporativnog poreza u 2019.
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2020 / 15:01
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Glavna podružnica Amazona u Britaniji platila je samo 6,3 milijuna funti (osam milijuna dolara) poreza na dobit u 2019. godini, iako je grupa prijavila više od 17,5 milijardi dolara prihoda u Britaniji, pokazalo je izvješće objavljeno u srijedu.

Niski iznos poreza odražava temeljno stanje poslovanja u Velikoj Britaniji, tvrde u Amazon UK Services Ltd-u.

"Korporativni porez temelji se na dobiti, a ne na prihodima a naša je dobit ponovo bila niska budući da u maloprodaji vlada jaka konkurencija a marže su niske", navodi se u priopćenju kompanije.

"Osim toga, mi i dalje puno ulažemo", tvrde u Amazon UK Services Ltd-u.

Amazon ne objavljuje poslovne rezultate u Velikoj Britaniji, a podaci o prodaji uglavnom se mogu naći na mrežnim stranicama niza kompanija sa sjedištem u Luksemburgu, ponajprije onima Amazon EU Sarla.

Ta kompanija plaća porez na dio dobiti u Britaniji ali prošle je godine izvijestila o poreznom kreditu u iznosu 294 milijuna eura.

Amazon je već godinama na udaru kritika zbog porezne prakse u Velikoj Britaniji a trenutno vodi i pravnu bitku s Europskom komisijom zbog, kako u Bruxellesu tvrde, nepravednih poreznih pogodnosti koje mu je odobrio Luksemburg. Amazon opovrgava te tvrdnje.

Prošlog tjedna tvrtka je objavila izvješće o poreznim obavezama u Britaniji prema kojem su u 2019. platili 293 milijuna funti poreza. Iznos gotovo u cijelosti čine doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti, porezi na nekretnine i na kupnuu zemljišta te oni na uvezenu robu.

Drugi trgovci tvrde da Amazonova porezno učinkovita struktura osigurava kompaniji sa sjedištem u američkom Seattleu nepravednu prednost u odnosu na britansku konkurenciju koja plaća više korporativne i lokalne poreze i plaće.

Podaci Amazon UK Services Ltd iz 2019. godine, koji zapošljava preko 25.000 ljudi, pokazuju da je tvrtka uštedjela 17 milijuna funti na porezima zahvaljujući britanskom tretmanu nagrada radnicima u obliku dionica, velikodušnijem nego u nekim drugim zemljama.

Tagovi: Amazon, Amazon UK Services
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE