GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blue Origin prodaje prvu kartu za suborbitalni let raketom New Shepard

Blue Origin prodaje prvu kartu za suborbitalni let raketom New Shepard
SVEMIRSKI LET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2021 / 08:16
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - 20. srpnja ove godine svemirska kompanija Jeffa Bezosa Blue Origin svojom će raketom New Shepard u svemir poslati prve astronaute.

Osim profesionalaca koje će kompanija odrediti, na ovom će letu u putničkoj kapsuli biti i jedno mjesto rezervirano za pobjednika dražbe. Ona je pokrenuta 5. svibnja, a bit će zaključena 12. lipnja. Onaj tko do tada ponudi najveći iznos postat će prvi civilni astronaut u organizaciji Blue Origina.

Nakon prvog kruga licitacije "na slijepo" cijena karte premašila je milijun dolara, a u danima nakon što je licitacija postala javna, odnosno nakon što se doznalo koliko su potencijalni putnici spremni ponuditi, premašila je i 2,8 milijuna dolara.

Blue Origin inače je svojom 18 metara dugom raketom New Shepard uspješno letio već 15 puta, i to na način da ju je lansirao u nebo, središnji potisnik spustio na tlo vertikalno, a kapsulu za teret ili putnike prizemljio uz pomoć padobrana. Cijeli let, za koji se sada prodaje jedna karta, potrajat će oko 11 minuta, a u najvišoj točki iznad Zemlje dotaknut će zamišljenu Kármánovu liniju na visini od 100 kilometara, koja se obično smatra rubom svemira.

Sav prihod od prodaje ovog skupog turističkog aranžmana Blue Origin će donirati svojoj dobrotvornoj organizaciji Club for the Future, čiji je zadatak inspirirati mlade na karijeru u nekom od STEM područja.

Raketa New Shepard osmišljena je kao u potpunosti višestruko iskoristiva svemirska letjelica. Osnovna joj je namjena suborbitalni svemirski turizam, a ranije je najavljeno da će, jednom kada takvi letovi postanu standardni, karta koštati oko 200.000 dolara. U putničku kapsulu tada će biti moguće ukrcati do šestero svemirskih putnika. Oni će biti okruženi velikim prozorima kako bi mogli uživati u pogledu na Zemlju s visine od stotinjak kilometara, u nekoliko minuta koliko će provesti u bestežinskom stanju.

Tagovi: Blue Origin, New Shepard, Jeff Bezos
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE