GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BioSens pobednik na međunarodnom takmičenju

BioSens pobednik na međunarodnom takmičenju
USPESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2018 / 07:53
Autor: SEEbiz / Tanjug
NOVI SAD – Institut BioSens pobedio je na međunarodnom takmičenju u konkurenciji od 130 timova za rešenje koje donosi profit i smanjuje rizik poljoprivrednika.
BioSens je pobedio u konkurenciji 130 timova i osvojio nagradu od 130 hiljada dolara iz fonda Melinde i Bila Gejtsa, za svoje rešenje koje optimizuje izbor semena, donosi profit i smanjuje rizik poljoprivrednika, rekao je za Tanjug Oskar Marko, istraživač Instituta i napominuo da to rešenje može da doprinese i rešavanju problema gladi u siromašnim zemljama.

Profesorka Vesna Crnojević Bengin, koja je koosnivač Biosensa i koordinatorka projekta Antares, podseća da se institut bavi digitalizacijom poljoprivrede, te da sa naučne strane razvija sve što je najnovije u IT sektoru, mikronanoelekronici, veštačkoj inteligenciji, robotici, ali da se turdi da to bude primenjivo u poljoprivredi.

„Rangirani smo kao prvi centar naučne izvrsnosti u Evropi i kroz investiciju od 14 miliona evra iz EU i 14 miliona evra od Vlade Srbije, rastemo i razvijamo se. Zaposlićemo nove mlade naučnike. Sad nas ima blizu devedeset", rekla je Tanjugu Crnojević Bengin.

Ona se osvrnula i na izgradnju zgrade Instituta sledeće godine koja će, prema njenim rečima, biti jedinstvena u Srbiji, jer će imati specijalnu mikronano elektronsku laboratoriju koja će biti otporna na vibracije.

Inače, centar digitalne poljoprivrede Srbije jedan je od prvih rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije i istraživača Instituta BioSens na uvođenju informacionih tehnologija u poljoprivredu, a rezultat centra je i digitalna platforma AgroSens, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike.

Platforma omogućava da mobilni telefon postane alat putem kojeg se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima u poljoprivrednoj proizvodnji.

Tagovi: BioSens, Institut BioSens, poljoprivreda, Bill Gates, Vesna Crnojević Bengin, Oskar Marko
PROČITAJ I OVO
Hrvatskom Telekomu ponovno potvrđen status najbolje mobilne mreže u Hrvatskoj
KVALITETA
Hrvatskom Telekomu ponovno potvrđen status najbolje mobilne mreže u Hrvatskoj
ZAGREB - Velika neovisna analiza koju je provela međunarodna tehnološka kompanija umlaut najnovija je potvrda kako Hrvatski Telekom ima najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj.
Agrivi preuzeo platformu eGAP
ŠIRENJE
Agrivi preuzeo platformu eGAP
ZAGREB - Najnagrađivaniji hrvatski poljoprivredni startup Agrivi, koji od lani posluje pozitivno i koji je prema The FoodTech 500 četvrti najboljih startup u branši na svijetu, preuzeo je svog dojučerašnjeg najvećeg konkurenta u Hrvatskoj, platformu eGAP. Iznos transakcije kao i detalji samog preuzimanja nisu objavljeni.
Samsung dobitnik čak 48 IDEA 2020 nagrada
DIZAJN
Samsung dobitnik čak 48 IDEA 2020 nagrada
ZAGREB - Tvrtka Samsung Electronics osvojila je čak 48 nagrada za izvrsnost u dizajnu na međunarodno poznatom događaju International Design Excellence Awards 2020 (IDEA 2020) koji je održan virtualno 16. rujna.
Generacija NOW: Hrvatski Telekom ulaže dodatnih 700 tisuća kuna u edukaciju za poslove budućnosti
ULAGANJE U STEM STRUČNJAKE
Generacija NOW: Hrvatski Telekom ulaže dodatnih 700 tisuća kuna u edukaciju za poslove budućnosti
ZAGREB - Hrvatski Telekom nastavlja s ulaganjem u buduće STEM stručnjake te je danas otvorio prijave za novi donacijski natječaj Generacija NOW.
Intel dobio dozvolu za isporuku nekih proizvoda Huaweiju
DOZVOLA
Intel dobio dozvolu za isporuku nekih proizvoda Huaweiju
NEW YORK - Intel je dobio dozvolu američkih vlasti da nastavi isporučivati određene proizvode kineskom Huaweiju, rekao je u utorak glasnogovornik američkog tehnološkog diva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE