GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden će proširiti ograničenja Kini zabranom izvoza opreme za proizvodnju čipova

Biden će proširiti ograničenja Kini zabranom izvoza opreme za proizvodnju čipova
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2022 / 09:25
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidea planira sljedećeg mjeseca proširiti ograničenja na isporuke Kini poluvodiča koji se koriste za umjetnu inteligenciju i alate za proizvodnju čipova, reklo je nekoliko ljudi koji su upoznati s tim, piše Reuters.

Ministarstvo trgovine namjerava objaviti nove propise zasnovane na ograničenjima upućenim u pismima ranije ove godine američkim kompanijama - KLA Corp, Lam Research Corp i Applied Materials Inc, rekli su sagovornici Reutersa, pod uvjetom anonimnosti.

U pismima kompanijama je zabranjeno da izvoze opremu za proizvodnju čipova u kineske tvornice koje proizvode napredne poluprovodnike sa procesima ispod 14 nanometara, osim ako prodavci ne dobiju dozvole Ministarstva trgovine.

Pravila bi također kodificirala ograničenja u pismima Ministarstva trgovine poslanim Nvidia Corp i Advanced Micro Devices prošlog mjeseca u kojima im se nalaže da zaustave isporuke nekoliko računalnih čipova s umjetnom inteligencijom u Kinu osim ako ne dobiju licence.

Neki od izvora kažu da će propisi vjerojatno uključivati dodatne mjere protiv Kine. Ograničenja bi također mogla biti promijenjena, a pravila objavljena kasnije nego što se očekivalo.

Takozvana pisma omogućavaju Ministarstvu trgovine da zaobiđe dugotrajne procese pisanja pravila kako bi se brzo uspostavile kontrole, ali pisma se odnose samo na kompanije koje ih primaju.

Glasnogovornik Ministarstva trgovine u petak je odbio komentirati konkretne propise, ali je ponovio da "preduzima sveobuhvatan pristup u provedbi dodatnih akcija kako bi zaštitio američku nacionalnu sigurnost i interese vanjske politike", uključujući sprečavanje Kine da nabavlja američku tehnologiju primjenjivo na vojnu modernizaciju.

Planirana akcija dolazi u trenutku kada administracija predsjednika Joea Bidena pokušava osujetiti napredak Kine ciljajući tehnologije u kojima SAD još uvijek drže dominaciju.

"Strategija je da se uguši Kina i oni su otkrili da su čipovi točka gušenja. Oni ne mogu napraviti ove stvari, ne mogu napraviti opremu za proizvodnju", rekao je Jim Lewis, stručnjak za tehnologiju u Centru za stratešku i međunarodnu suradnju Studije.

"To će se promijeniti", dodao je.

Američki dužnosnici su se obratili saveznicima da lobiraju kod njih da uvedu slične politike kako strane kompanije ne bi mogle prodavati tehnologiju Kini koju bi američkim tvrtkama bilo zabranjeno isporučivati, rekla su dva izvora.

Tagovi: Joe Biden, KLA Corp, Lam Research Corp, Applied Materials, oprema za proizvodnju čipova, čipovi
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE