GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple u EU najavljuje mogućnost preuzimanja aplikacija mimo App Storea

Apple u EU najavljuje mogućnost preuzimanja aplikacija mimo App Storea
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2024 / 16:21
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američka tehnološka tvrtka Apple svojim će korisnicima iz EU ovog proljeća omogućiti preuzimanje aplikacija izravno s web stranica, zaobilazeći njezin App Store. Time će se tvrtka prilagoditi Europskom zakonu o digitalnim tržištima (DMA) u EU i odgovoriti na sve veći pritisak programera aplikacija.

Apple se, zajedno s još pet tehnoloških divova - Alphabet (Google), Amazon, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook) i Microsoft - obvezao na poštivanje zakona od 7. ožujka, prenosi francuska novinska agencija AFP.

DMA za tvrtke označene kao t. ja gatekeepers, uvodi strože propise usmjerene na sprječavanje zatvaranja korisnika u njihove ekosustave, ili osigurati veću konkurentnost.

Za Apple to znači otvaranje svog zatvorenog ekosustava na iPhoneima, čiji je glavni stup App Store od 2008. godine.

Prvi važan korak američkog tehnološkog diva u tom smjeru je dopuštanje programerima da korisnicima iPhonea ponude svoje aplikacije izravno na svojim web stranicama, zaobilazeći Appleovu trgovinu aplikacija.

Korisnici Appleovih uređaja neće niti morati preuzimati alternativnu trgovinu aplikacija za preuzimanje aplikacija, što je Appleov prvi korak prema otvaranju ekosustava prema vanjskom svijetu.

Novost će biti dostupna nakon proljetne nadogradnje Appleovog iOS operativnog sustava, no AFP piše kako u praksi sve neće biti tako jednostavno. Izravno preuzimanje aplikacija navodno je moguće samo programerima koji će dobiti odgovarajuće dopuštenje od Applea.

Međutim, Apple je najavio da će individualni programeri aplikacija moći uspostaviti alternativne trgovine aplikacija u kojima će svoje aplikacije moći staviti u prvi plan.

Apple je jedna od tvrtki koje su najglasniji kritičari Zakona o digitalnim tržištima. Tvrtka tvrdi da donosi razne opasnosti. U Bruxellesu, pak, smatraju da su promjene opravdane te da su tehnološkim kompanijama pokazale da ih ozbiljno misle.

Tagovi: Apple, App Store, aplikacije, Alphabet, Amazon, ByteDance, meta
PROČITAJ I OVO
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
DOBRA GODINA
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
PEKING - Kineski Baidu nadmašio je u četvrtak procjene analitičara za prihode u prvom tromjesečju, potaknut oporavkom prodaje oglašavanja i većom potražnjom za njegovim proizvodima u oblaku koji pokreću AI.
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
ISTRAGA
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak da je pokrenula istragu protiv Mete zbog zabrinutosti vezanih oko zaštite djece na njezinim platformama Facebook i Instagram.
Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku
NOVITETI
Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku
OSIJEK – Hrvatski jednorog i globalna cloud komunikacijska platforma, Infobip, svečano je predstavila novootvoreni ured u Osijeku, na adresi Vukovarska 31.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE