GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple srezao proizvodnju iPada i prebacio opskrbu čipova na iPhone 13

Apple srezao proizvodnju iPada i prebacio opskrbu čipova na iPhone 13
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2021 / 07:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Čini se da globalna nestašica čipova pogađa Apple i više nego što se prethodno mislilo, pa su tako smanjili proizvodnju iPada u svrhu poboljšanja opskrbe čipova za novu iPhone 13 seriju i skraćivanja vremena isporuke.

Izvori portala Nikkei Asia otkrivaju da je proizvodnja iPada pala za čak 50 posto u odnosu na prvobitne Appleove planove za posljednja dva mjeseca, a navode i da se dijelovi namijenjeni starijim tvrtkinim pametnim telefonima, također prebacuju na nove iPhone 13 modele, piše Bug.

Naime, izvori kažu da se Apple odlučio na ovaj potez upravo zato što je potražnja za novim iPhone modelima na zapadnim tržištima veća nego za iPadom, iako i on bilježi impresivne brojke prodanosti zahvaljujući povećanju trenda rada i učenja na daljinu usred pandemije.

Tehnološki analitičar iz Counterpoint Researcha, Brady Wang, smatra da nije čudno što Apple u ovom slučaju daje prednost iPhoneu.

„Skala isporuka iPhonea od oko 200 milijuna jedinica godišnje, puno je veće od one koju ima iPad. Svi Appleovi najključniji ekosustavi upravo okružuju njihov kultni proizvod, iPhone. Kao još jedna točka, iPad nema tako jaku sezonalnost kao što to ima iPhone, koji se uvijek lansira u jesen“, objašnjava Wang.

Istaknuo je i činjenicu da je Apple već dominantan igrač na tržištu tableta, pa korisnicima neće smetati ako ga budu duže čekali, što, kako smatra Wang, nije slučaj s pametnim telefonima.

„Manje će se korisnika prebaciti na Android tablete, ako razmišljaju o kupnji iPada te ga moraju čekati nešto duže. Međutim, postoji mogućnost da bi se ljudi mogli prebaciti na Android telefone u slučaju da ne mogu odmah kupiti iPhone“, dodaje Wang.

Kako prenosi GizmoChina, prosječno vrijeme isporuke u cijelom svijetu za iPhone 13 mini i iPhone 13 je oko 12, odnosno 13 dana. Situacija za vodeće Pro i Pro Max modele ipak je nešto drukčija, pa se za njih treba čekati oko 32 dana. Iako se situacija nešto poboljšala, vrijeme isporuke je i dalje duže nego što je to bio slučaj kod prethodne generacije Appleovih pametnih telefona.

Podsjećamo da je Bloomberg još početkom listopada izvijestio o tome da će Apple smanjiti proizvodnju iPhonea 13 zbog problema s opskrbom čipova iz Broadcoma i Texas Instrumentsa, što je rezultiralo padom tvrtkinih dionica za oko osam posto.

Tagovi: Apple, iPad, iPhone13, manjak čipova
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE